IZVRSTNA

Slovenska strelka ameriška prvakinja

Objavljeno 21. april 2014 13.13 | Posodobljeno 21. april 2014 13.15 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Živa Dvoršak

Strelka Živa Dvoršak je odšla prek luže po znanje matematike. Akademsko pot združuje z nastopanjem za ekipo Univerze West Virginia.

Tudi onkraj Atlantika rada pokaže, da je iz Slovenije. Foto: wusports.com

Poleg številnih drugih športnikov in športnic je v Severni Ameriki začasni dom našla tudi izvrstna strelka Živa Dvoršak. Od januarja na Univerzi West Virginia študira finančno matematiko, ob tem pa zagnano trenira, saj jo čaka niz pomembnih tekmovanj: junija svetovni pokal v Münchnu in na Pragerskem, julija velika nagrada v Granadi in državno prvenstvo, septembra pa še svetovno prvenstvo v Granadi.

Samo šola in strelišče

Da se je odločila za študij na omenjeni univerzi, ima zasluge trener Jon Hammond, ki ga pozna že od prej. Gre za strelca iz Velike Britanije, ki je nastopal tudi na olimpijskih igrah v Pekingu in Londonu. »Sistem študija je drugačen. Veliko je sprotnega dela, kar po eni strani zahteva ogromno dela in manj prostega časa, po drugi pa je zato snovi za vsak izpit manj in to pomeni manj pritiska na koncu,« razloži 22-letna Živa, ki smo jo zmotili ravno med študijskimi obveznostmi.

Za ta semester je dobila polno štipendijo univerze, v nadaljevanju pa bo del šolnine plačala sama in ob pomoči staršev. Treningi so vsak dan, tudi za vikend, če ni kakšnega tekmovanja. Živin delovni dan je precej enoličen na relaciji šola–strelišče–dom.

»Le v ZDA sta program in način študija taka, da mi omogočata tudi ukvarjanje s strelstvom na visoki ravni. Zaradi strelstva nisem razmišljala o študiju v tujini, o raznih izmenjavah, ki so v zadnjem času tako priljubljene. Potem sem spoznala nekaj strelcev, ki so se odločili za takšno pot, na tekmah za svetovni pokal pa sem srečala še trenerja. Ko sem mu omenila študij v ZDA, je takoj zagrabil in novembra lani so me uradno povabili na obisk. Tako se je vse začelo,« pove, kako se je znašla v Ameriki.

Študentska prvakinja

Zablestela je kmalu po prihodu, saj je postala študentska prvakinja, prislužila si je tudi naslov športnica tedna. »Biti prvak NCAA (vseameriške študentske lige, op. p.) je ogromna čast. Naša ekipa je edina, ki je osvojila tovrstno prvenstvo za WVU. Ljudje nas prepoznajo na ulici, nam čestitajo, imeli smo sprejem za navijače ter še častni krog med polčasom tekme ameriškega nogometa, ko je ves stadion stal na nogah in nam ploskal,« pripoveduje Živa, ki že ima izkušnje z življenjem v tujini, lani je nastopala v nemški ligi. A razlika je očitna, poudari: »Tekmovanje je podobno, ekipo sestavlja pet strelcev, razlika pa je v tem, da v nemški ligi tekmujemo ena na ena in zmaga v posameznem dvoboju prinese točko ekipi, v Ameriki pa šteje skupni rezultat najboljših štirih iz ekipe. Samo vzdušje na tekmah pa je precej drugačno. V nemški ligi je v ozadju glasba, veliko je gledalcev, ki lahko glasno navijajo, na ameriških tekmah pa je, z izjemo NCAA, gledalcev bolj malo. Večinoma starši in prijatelji, ki sedijo v sosednji sobi ali tekmo spremljajo v tišini za nami.«

Nad Ameriko je navdušena, pogreša le slovensko hrano. »Amerika mi je, kar se strelstva tiče, dala ogromno. Vse leto lahko treniram mali kaliber, tega v Sloveniji ni mogoče, saj nimamo pokritega strelišča. Veliko mi pomeni ekipa, sam način dela, ki zajema treninge strelstva, kondicije, delo športnih psihologov, nutricionista, fizioterapijo in še kaj bi se našlo,« nadaljuje Živa, ki je ves čas v stiku s svojo slovensko trenerko Polono Sladič. Tudi z njo sestavlja načrt treningov. S Sladičevo, selektorico paraolimpijske strelske reprezentance, sodeluje od leta 2012. »Do takrat je nisem poznala dobro. Nekega jutra pa sem se zbudila z idejo, da jo moram bolje spoznati in vprašati, ali se lahko pridružim ekipi paraolimpijcev na kakšnem treningu. Naključje je hotelo, da je čez nekaj dni prišla na našo tekmo, in tako se je začelo. Priznam, da je bil ta korak nekaj najboljšega, kar sem storila v zadnjem letu,« sklene Živa.

 

Lani bronasta na EP

Živa je športno pot začela v Strelskem društvu Olimpija pod vodstvom trenerja Davida Zalarja. Že leta 2006 je bila na izboru Strelske zveze Slovenije izbrana za najboljšo mlado strelko, med 2008. in 2011. je bila najboljša v mladinski konkurenci. Zablestela je 2012., ko je bila na evropskem prvenstvu v finskem Vierumäkiju sedma z zračno puško in je izpolnila kvoto za poletne olimpijske igre v Londonu leta 2012, kjer je osvojila 11. mesto z zračno puško ter 36. v disciplini malokalibrska puška trojni položaj. Na lanskem evropskem članskem prvenstvu na Danskem si je z zračno puško pristreljala bron.

 

Deli s prijatelji