LIGA ABA

Slovenska košarka v tekmi z BiH

Objavljeno 06. november 2013 17.11 | Posodobljeno 06. november 2013 17.11 | Piše: Drago Perko

Union Olimpija je porazno začela sezono lige ABA, Krka zmaguje le na domačem parketu.

Krka se dobro znajde doma, Union Olimpija se bo menda še okrepila. Foto: Igor Zaplatil, Delo

Šest krogov regionalne košarkarske lige ABA je za nami, pogled na lestvico pa za slovenske ljubitelje košarke vse prej kot prijeten. Krka je na 9. mestu, precej slabo se piše Union Olimpiji, ki tiči na zadnji poziciji – v šestih tekmah zmaji še niso okusili zmage, zaporedoma so priznali premoč MZT, Ciboni, Crveni zvezdi, Širokemu, Radničkemu in Igokei. Krka je nanizala tri domače zmage, padli so prvaki Srbije, Črne gore in BiH, a si je dovolila spodrsljaj proti Zadru, v gosteh pa še ni okusila slasti zmage. »Poraz proti Zadru nas je zelo prizadel. To je tudi jasen dokaz, da proti nobeni ekipi v ligi ABA ne moreš in ne smeš doseči zmage že vnaprej, povrhu vsega brez dobre obrambe letos ne bomo mogli zmagovati,« je zapravljeno proti Zadru obžaloval Jaka Klobučar.


Slab obet

Boleč je tudi pogled na ekipno statistiko; Krka ima predzadnji, Olimpija pa zadnji napad regionalne lige. Slovenska kluba sta pri dnu tudi pri metu iz igre, prav tako sta na repu lestvice, na 13. in 14. mestu, pri natančnosti izvajanja prostih metov. 

V Heliosu še upajo

Ne samo o lastni, posredno oba slovenska predstavnika odločata tudi o usodi preostalih slovenskih klubov. Prav zmage Krke in Olimpije bi lahko pripomogle, da Slovenija vnovič pridobi tretjega predstavnika v regionalnem tekmovanju. Po takem uvodu v sezono bo to precej težje, brez Olimpijinih zmag niti Krka sama ne bo zmogla vsega. Tudi v novi sezoni ima Slovenija v regiji zagotovljeni dve mesti, za eno dodatno prosto pa se bori z Bosno in Hercegovino. Kdo bo dobil eno dodatno mesto, BiH ali Slovenija, bo odločalo število zmag, ki jih bosta zbrala Slovenca ter Bosanca. BiH nastopa v ligi ABA z dvema kluboma – Igokeo in Širokim. Krka je Igokeo že premagala, medtem ko je Olimpija v gosteh proti obema izgubila.

Domžalski Helios je prav gotovo glavni kandidat za morebitno 3. mesto Slovenije v ligi ABA, potiho se s tem spogledujejo v Rogaški Slatini, ambiciozni so tudi v Laškem pri Zlatorogu. »Pričakoval sem, da bosta slovenska kluba letos z lahkoto prišla do zadostnega števila zmag, ki nam bodo prinesle še eno mesto,« je upal direktor Heliosa Ladivoj Gorjan, a se je očitno motil. To priznava in upa, da se bo tudi Olimpija spravila v formo in pomagala z zmagami ne le sebi, ampak celotni slovenski košarki. »V Domžalah delamo dobro, za slovenske razmere smo nadpovprečno organizirani, zato je za nas zelo pomembno, da se vrnemo na regionalno sceno,« še pravi Gorjan. »Prepričan sem, da bi bilo okoli 50 odstotkov zmag dovolj, da bi Slovenija dobila to tretje mesto. Ob tem pa ne gre pričakovati, da bi bila Igokea tako dobra, kot je bila lani.«

Prihaja Lorbek?

»Vemo, da ni dobro, a meja med junaki in bedaki je tanka,« se že skoraj ponavlja direktor Olimpije Matevž Zupančič, ki mu je jasno, da je njegov klub razočaral. Pričakovati je, da se v prihodnjih dneh morda celo najde skupni jezik z enim od igralcev (Aleš Pipan naj bi si želel Domna Lorbka), kdo iz sedanjega kadra pa bi utegnil poiskati nov klub; tu je glavni kandidati Kodi Augustus.

Deli s prijatelji