FRANCOSKI KLUBI

Slovenska kolonija v rokometni Franciji

Objavljeno 26. oktober 2014 10.45 | Posodobljeno 26. oktober 2014 10.45 | Piše: Marko Uršič

V francoskih prvih ligah igra kar deset slovenskih rokometašev in tri rokometašice.

Gorazd Škof je z Nantesom izvrstno odprl sezono. Foto: Saint-Nazaire Maville

Glede slovenskih pripadnikov v rokometni tujski legiji izstopa Montpellier, kjer si kruh služi kar pet naših rokometašev: Vid Kavtičnik, Dragan Gajić, Jure Dolenec, Matej Gaber in Borut Mačkovšek. Pri Toulousu se trudi Miha Žvižej, Klemen Cehte trese mreže za Aix-en-Provence, vratar Aljoša Rezar in Uroš Bundalo branita barve Tremblay-en-Francea, še en čuvaj mreže Gorazd Škof pa je v Nantesu. Za francoskega ženskega prvoligaša Nîmes igrata slovenski reprezentantki Maja Šon in Nina Jeriček, za Metz pa se trudi Ana Gros.

Gorazd Škof se je že udomačil na francoskem zahodu, 50 kilometrov od Atlantskega oceana, v deželi, katere rokometaši so osvojili zadnji dve olimpijski zlati medalji, so pa tudi aktualni evropski prvaki. »Zagotovo se je položaj po vseh uspehih, ki smo jih v zadnjih letih naredili v reprezentančnem dresu, obrnil. Kolonija se je odprla s Kavtičnikom in Gajićem, Francozi nas cenijo in vedo, da imamo kakovost, kar vsi skupaj tudi dokazujemo. Vsak ima delež v svojem klubu, smo kar nosilci igre,« pojasnjuje član izbrane vrste selektorja Borisa Deniča.

»Spadamo pod Balkan in ne bežimo od tega«

Kaj pa francoski trenerji v klubih, v katerih igrajo Slovenci, pri njih najbolj cenijo? »Sicer še vedno, bom rekel, nekako spadamo pod Balkan in ne bežimo od tega. Pogovarjal sem se s trenerjema Montpellierja in Toulousa in oba sta izjemno zadovoljna, kar se tiče delovnih navad slovenskih rokometašev, nismo zabušanti ali da bi ovinkarili. S te strani ni bilo nikoli nič vprašljivega. Je pa tudi res, da je glede napadalnosti, sploh pri Montpellierju in Toulousu, razmišljanje na visoki ravni,« je nadaljeval.

Škofov Nantes je odlično odprl francosko ligaško tekmovanje, po sedmih krogih je na drugem mestu z 11 točkami, dvema manj od Montpellierja, nantesovci so celo pred nesramno bogatim Paris Saint-Germainom na tretji stopnički. V sredo so proti PSG na gostovanju sicer izgubili z 21:33. »Ključen je bil rdeči karton Jorgeja Maquede v 20. minuti, do 22. pa ni bil Pariz nič boljši, bili smo celo v vodstvu. Po izključitvi se nam je povsem podrl napad. Žal v tem trenutku nimamo širine igralcev za takšne tekme. Pred tem pa smo v četrtem krogu Montpellier že imeli na kolenih, vodili smo z osmimi zadetki razlike, a smo jih sami vrnili v tekmo, ki se je pravično končala z delitvijo točk. Na koncu bi si namreč tudi Montpellier zaslužil zmago. Do Pariza nismo doživeli poraza, to je res fantastičen začetek sezone,« je sklenil Gorazd Škof.

Deli s prijatelji