EVROLIGA

Slovenska Barça ali madridski Real?

Objavljeno 11. maj 2014 11.28 | Posodobljeno 11. maj 2014 11.28 | Piše: Drago Perko

Prihodnji teden bo finalni turnir evrolige, pod milanskimi koši se bodo pomerili Real, Barcelona, Maccabi in CSKA. Barve Barcelone bosta branila tudi Erazem Lorbek in Boštjan Nachbar, ki je ob koncu sezone v odlični formi.

Erazem Lorbek je z Barcelono osvojil evroligo leta 2010. Foto: Reuters

»Želim si, da splezamo na vrh evrolige,« pove 33-letni Boštjan Nachbar, ki smo ga ujeli po dopoldanskem treningu v srcu Katalonije. Boki bi se rad uvrstil med izbrano druščino slovenskih košarkarjev z naslovom klubskega prvaka Evrope. V tej eliti prednjači Matjaž Smodiš s tremi naslovi, po enkrat pa so prvaki stare celine postali Jaka Lakovič, Jure Zdovc, Rašo Nesterović, Sani Bečirovič, Gregor Fučka in Erazem Lorbek.

Večni derbi

»Erazem je povsem sproščen. Zdi se mi, da odhaja v Milano, kot bi šel v službo,« se na račun rojaka in soigralca pošali Nachbar, ki igra morda celo najboljšo košarko v karieri. S tem se kar strinja, pristavi pa lansko košarko v dresu nemškega Bamberga in sezoni v dresu moskovskega Dinama (2008/09) ter New Jerseyja (2007/08). »Zdaj, ko sem v Barçi, je vsaka dobra tekma še bolj izpostavljena in na očeh,« pove in poudari, da je moštvo v dobri, vzpenjajoči se formi.

»Pripravili smo nekaj novih taktičnih variant za Real, ki je naš tekmec v Milanu (Madridčani in Barcelončani se bodo udarili v polfinalu evrolige, op. a.). Nekaj smo jih preizkusili sinoči, ko smo se merili v španskem prvenstvu. Skrivalnic med ekipama praktično ni, predobro se poznamo,« nadaljuje Nachbar, ki je navdušen tudi nad trenerjem Xavijem Pascualom in njegovim izjemnim občutkom za igralce.

Slovenec na delu v Kataloniji je vesel, ker v Milano potujejo v popolni postavi, okreval je tudi legendarni ostrostrelec Juan Carlos Navarro. Da se bliža derbi, je prav tako čutiti med navijači in na ulici. »Vsi si želijo le, da premagamo Real. Rivalstvo je izjemno, prenaša se iz nogometa,« nas pouči Nachbar, ki nervoze pred evroligaškim vrhuncem sezone ne čuti. »To je dar in nagrada za vse, kar smo naredili v sezoni. Vsi igralci živijo za take tekme, sam jo bom doživel,« se Boki veseli poti v Italijo, kjer je po odhodu iz Olimpije tudi igral – med letoma 2000 in 2002 je nosil dres Benettona, s katerim je 2002. zaigral tudi na finalnem turnirju evrolige.

Poletje na Obali

Z Barcelono ga pogodba veže še eno leto. »Pravijo, da so zadovoljni z mano. Rad bi ostal, tu se počutim dobro,« pravi Nachbar, ki v dresu Barçe povprečno igra nekaj več kot 18 minut in pol na tekmo. V tej sezoni je skoraj sam premagal turški Fenerbahče (23 točk ob zmagi Barcelone 94:81), na zadnjih treh tekmah ni zgrešil prostega meta, trojke pa zadeva s 50-odstotno natančnostjo. Naj bo to dovolj tudi za evropski naslov.

Reprezentančna zgodba je zanj namreč končana. »Naj minute in priložnost dobijo mladi. Letošnje svetovno prvenstvo je idealno, da se pomladi ekipa in pripravi mladce na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto,« o strategiji reprezentance naglas razmišlja Nachbar.

Poletje bo preživel na Obali, med 7. in 14. julijem bo gostil košarkarski kamp, ki velja za enega najboljših v Evropi. »Rad imam otroke, veselim se snidenja z njim in našo trenersko ekipo,« pristavi košarkar, ki je daleč naokrog znan tudi po svojih spletnih pogovorih (http://apparatus.si/). 

Deli s prijatelji