MIRI EVFORIJO

Slovenke še bližje eurobasketu

Objavljeno 22. februar 2016 13.35 | Posodobljeno 22. februar 2016 13.36 | Piše: Drago Perko

Slovenske košarkarice so pred polno dvorano deklasirale zasedbo Latvije, ki je na Štajerskem povsem zatajila.

Teja Oblak se je proti Latvijkam izkazala z desetimi točkami in petimi asistencami. Foto: Tomi Lombar/Delo

CELJE – V soboto zvečer, zadnji so odhajali domov že v zgodnjih jutranjih urah nedelje, se je v Celju slavilo. Slovenske košarkarice so naredile morda celo odločilen korak k premierni uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki ga prihodnje leto gosti Češka. Pred polno dvorano v mestu ob Savinji so Slovenke prevladovale od prve do zadnje sekunde, favorizirane Latvijke so bile nebogljene, vse skupaj je bilo dovolj za visoko zmago z 69:51. Prvo ime naše vrste je bila veteranka Sandra Piršič (13 točk, 10 skokov), Nika Barič je dodala 11 točk, Teja Oblak 10 (pet podaj), za dober vtis centrske linije pa je poskrbela tudi Eva Lisec (osem točk, devet skokov).

»Nismo še na evropskem prvenstvu, pošteno in korektno moramo odigrati obe tekmi, ki sta nam še ostali. Ne smemo se zanašati na nikogar,« poskuša selektor Damir Grgič miriti evforijo, ki jo je sprožila ženska izbrana vrsta. Že uvodoma je bilo jasno, da motivirane Slovenke vedo, kaj hočejo. Prav ta odločnost, na trenutke pozitivna agresivnost, ni bila pogodu Latviji, udeleženki olimpijskih iger v Pekingu in 13. ekipe z zadnjega evropskega prvenstva. Slovenija je v 5. minuti povedla 9:7, po prvi četrtini je bilo 21:15. V nadaljevanju ekipi nista bili razpoloženi napadu, polčas se je sklenil pri 30:22. »Ves teden smo se pripravljali na to. A da bomo tako uspešni pri branjenju našega koša, nisem pričakoval. Tudi zato si moje igralke zaslužijo iskrene čestitke,« je nadaljeval Grgič, ki ga ni bilo strah drugega polčasa. »Opozarjal sem jih, naj ostanejo zbrane. Naše glavno orožje je obramba, napad bo stekel,« je Grgič razkril navodila pred drugim polčasom. Nasveti so padli na plodna tla. Tudi nadaljevanje je bilo po slovenskih notah – v 24. minuti že 39:24, potem 58:41. Rajanje se je lahko začelo. Slovenke so prednjačile v vseh elementih. Dobile so skok (45:42), izgubile manj žog (19:22), igrale bolj kolektivno (zbrale so 16 podaj, Latvija le 11). Gostje so povsem odpovedale, najbolj pa v oči bode katastrofalen met za tri točke (1/19). V zadnjih četrtini je postalo jasno, da bo Latvija prvič padla v Sloveniji. »Zahteval sem minuto odmora, da igralkam še enkrat povem, kako pomembna je koš razlika. Upoštevale so navodila, izvrstno so odigrala končnico,« jih je še enkrat pohvalil Grgič.

»Vzdušje je bilo izjemno. Očitno so ljudje začutili, da delamo neko novo zgodbo v slovenskem športu. Hvala vsem, ki ste prišli v Celje,« se Grgič ni pozabil zahvaliti navijačem, slovenski reprezentanci pa so prišli na pomoč tudi privrženci Tajfuna. Po koncu tekme je bil nad dosežkom deklet navdušen predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki se je že podal v lov na dodatna sredstva, da bi dekletom še izboljšali razmere za delo v letu 2017. Grgiču sta čestitala odstopljeni predsednik združenja prvoligašev Aleš Antauer ter nekdanji generalni sekretar KZS Iztok Rems. »Nismo si izmislil tople vode ali pa košarke. Dekletom sem pred prvo reprezentančno akcijo povedal, da lahko izgubimo na vseh tekmah, a moramo pokazati karakter in se za vsako žogo pognati v reklamni pano ali na tribune. Ta duh nas spremlja naprej. Dekletom sem še naročil, naj ostanejo skromna, jeseni pa bomo sklenili delo,« je še razlagal selektor včeraj popoldne, ko se je vrnil v rodno Trbovlje. Kvalifikacije se nadaljujejo novembra letos, ko Slovenija gosti Litvo ter odhaja v goste Latviji.
 

Deli s prijatelji