ZMANJŠUJEJO PRORAČUN

Slovenizacija Krima

Objavljeno 02. september 2015 11.58 | Posodobljeno 02. september 2015 12.00 | Piše: Marko Uršič

Rokometašice zadolženega Krima bodo novo sezono začele na spremenjenih osnovah.

Superpokalna poljuba Alje Koren in Ane Zrimšek. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Mercatorjev Krim bo od 19. septembra v Sloveniji spet igral za to, kar mu je po kakovosti namenjeno, za državni in pokalni rokometni naslov. Zlati časi dvakratnih evropskih klubskih prvakinj pa so mimo, tudi zlati časi, ko v Krimovi blagajni ni bilo pajčevine. Kako je pri sobotnih superpokalnih zmagovalkah iz Portoroža pred novim tekmovalnim obdobjem, tudi kar se objektivnih ambicij v ligi prvakinj tiče, kjer jih v skupini čakajo Larvik, Rostov in kvalifikantke? »Tu je zelo veliko negotovosti. Zdaj smo na vrhu kondicijskih priprav, s tega vidika je veliko stvari še celo dobrih. Pozitivno je tudi, da se v tem trenutku zelo jasno in nazorno pokaže, za kaj je treba še delati, kje so pomanjkljivosti v sodelovanju ter pri taktičnih in tehničnih rešitvah. Pomembno je uigravanje z novimi klubskimi članicami, vključujemo pa tudi rekordno število domačih igralk. Dejstvo je, da zelo pospešeno slovenimo zasedbo. Ne le po številu, tudi po tem, da Slovenke dobivajo vedno bolj dejavno vlogo. S tega vidika je seveda to zadovoljujoče,« je Krimovo nacionalizacijo izpostavila trenerka Marta Bon.

Pri igralskem popolnjevanju kadra ni pričakovati večjih zasukov. »Predvsem bi si želela še kakšno zelo trdno in taktično zrelo igralko na obrambni sredini. Z Vesno Milanović-Litre smo dobili izvrstno rokometašico v obrambi, pogrešamo tudi Laro Hrnčič, ki je poškodovana, z njo bodo stvari že malce drugačne, sicer pa si želim predvsem še kakšno okrepitev za obrambo. V napadu bomo pač gradili uigranost,« je nadaljevala Bonova. No, krožna napadalka, Sinjanka Milanović-Litrejeva, se mora v napadu s soigralkami še uigrati. »Zato ker imamo spet novo srednjo zunanjo igralko, Polono Barič; posamično ima izjemno dobre rešitve, gotovo pa je še veliko rezerve v povezanosti z ekipo. Pri srednjem je osnova glava, je povezava tudi z menoj, tukaj moramo še veliko postoriti,« Marta ve, da bo morala z igralkami še pošteno pljuniti v roke.

Napredujejo

Seveda pa je eno bistvenih vprašanj, kako poteka sanacija zadolženega kluba Krim Mercator, denimo, da letos v ekipi ni toliko tujk kot zadnjo sezono. »Lani je bil popolnoma specifičen položaj, ekipo smo začeli sestavljati konec avgusta, ko so se drugi že uigravali. Takrat je imel Krim igralko, dve s pogodbo. To so bile ekstremno vprašljive zadeve in razmere. Zdaj smo zelo napredovali. Dejstvo je, da absolutno zmanjšujemo proračun, ravnamo gospodarno, odgovorno do okolja, do pokroviteljev, gradimo spoštljive odnose med seboj in do drugih. To je zahtevno delo, a meni je to v veselje, to rada počnem, da se stvari urejajo. Zadovoljna sem, ker vidim, da napredujemo, seveda to niso bliskoviti premiki, a sem zelo zadovoljna s storjenim. In s tistim, za kar si uprava prizadeva pri organizacijsko-finančnih zadevah in mi pri strokovnih,« je trenerka Marta Bon ocenila Krimov zdajšnji trenutek.

Svoje pa je, za ligo prvakinj, dodala še kapetanka Tamara Mavsar: »Zavedamo se, da je skupina precej težka glede na to, da se nam je pridružilo veliko Krimovih mladih igralk. Tako kot me so željne uspeha, dokazovanja. Tako bomo tudi vstopile v ligo prvakinj, poskušale prikazati čim boljše igre in upamo na uspešne rezultate.«

 

Deli s prijatelji