PORAZ

Slovenija zdaj zares začenja turnir v Katarju

Objavljeno 24. januar 2015 12.07 | Posodobljeno 23. januar 2015 21.43 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: rokomet Katar

Slovenska rokometna reprezentanca je za konec bojev v skupini A popustila Španiji s 26:30.

DOHA – Slovenski rokometaši so v zadnjem, petem krogu skupine A na svetovnem prvenstvu v Katarju izgubili s svetovnim prvakom Španijo s 26:30, a se kot skupinsko tretji iz uvodnega dela tekmovanja uvrstili v osmino finala. Ta bo s slovensko tekmo vred na sporedu jutri. Slovenski selektor Boris Denič proti Špancem v ogenj ni poslal sveže pozdravljenega Klemna Cehteta, ki je v sredo prispel v Katar. Pri Brestaničanu ni želel tvegati morebitne nove poškodbe mečne mišice; vedel je, da se bo na vse ali nič šlo oziroma dobilo ali izgubilo jutri v osmini finala. Zato pa je bil v moštvu namesto Blaža Blagotinška, prvič na tem svetovnem prvenstvu, Uroš Bundalo; njegova mišica je bila po zdravniškem mnenju v slovenskem taboru dovolj zaceljena za bodenje s španskimi biki. Zaradi rahlo poškodovanega Uroša Zormana je na položaju srednjega zunanjega igralca začel Marko Bezjak, na desnem krilu pa ne najboljši strelec mundiala Dragan Gajić, temveč Vid Kavtičnik. Še več, levokrilno ni bilo Luke Žvižeja, ampak David Špiler, na vratih Primož Prošt in ne Gorazd Škof, na levem zunanjem igralcu, tam, kjer smo navajeni Jureta Dolenca, Jure Natek. Torej, Denič je igral taktično.

Slovenci so v uvodnih minutah brezplodno krožili okoli obrambne cone furije, ko je žoga le prišla na krili za čisti strel, pa se Gonzalo Perez de Vargas na vratih ni dal presenetiti. A tudi v Proštu je ognja, v 10. minuti je ubranil najstrožjo kazen Joanu Canellasu, odbita žoga je prišla do Španca, a izid Prošt : Canellas je bil 2:0. Iberci so v prvi polovici uvodnega polčasa postavili pravilo; vodili so z dvema zadetkoma prednosti. Valero Rivera, sin legendarnega trenerja, je to iz sedemmetrovke v 15. minuti povišal na tri (7:4). Dolenec je v prehodu v 25. minuto iz sedemmetrovke razliko znižal na ena (9:10), a furija je spet zbezljala na 12:9 (27. minuta). Če še Jure Dolenec in Dragan Gajić zapravita najstrožjo kazen, potem... Skratka, Španija je po polovici dvoboja med prvim in četrtim z zadnjega SP vodila s 14:10; Sloveniji se je še kako poznalo, da nima strelca rušilca, ki bi vrata ogrožal z devetih metrov, zunaj pred španskim zidom se je preveč pletlo.

Ključen Perez de Vargas

Tudi v drugem polčasu so Španci imeli niti poteka tekme v svojih rokah, skratka, ni se uresničil tisti psihični in sprostitveni preblisk, na katerega so potihoma upali v slovenskem taboru. Luka Žvižej je v osmi minuti sam z levega krila žogo tudi poslal tako visoko čez vrata Pereza de Vargasa, da je končala na polovici višine zaščitne mreže, potem pa je Celjan zapravil še napad iz oči v oči z zadnjim španskim branikom. Gedeon Guardiola, torej ne Josep, trener Bayerna, je v 43. minuti zaradi udarca po obrazu in rami Deana Bombača prejel rdeči karton, Slovenci pa so naredili miniudarec in znižali na 20:23 (46. minuta). A kaj, ko je Jose Manuel Sierra spet ubranil najstrožjo kazen; v slovenski vrsti ni bilo visoke zbranosti in odločnosti, da se preseneti svetovni prvak. Bezjak je v 57. minuti znižal izid (25:27) za slovensko upanje, a te upe je španski veter kmalu odnesel v arabsko puščavo. Ta veter je bil vratar Gonzalo Perez de Vargas s sedemnajstimi obrambami. V drugi tekmi skupine A je Brazilija premagala Čile s 30:22, tako da so se v osmino finala uvrstile prva Španija, drugi Katar, Slovenija kot tretja in četrta Brazilija. Tekma med Makedonijo in Avstrijo v skupini B, ki je odločila, katera ekipa bo tekmec Slovenije, se je končala po zaključku redakcije.

»Ko odigramo taktično dobro, nam vedno nekaj zmanjka. Proti Špancem smo odigrali zelo kakovostno obrambo, imeli smo tudi razpoloženega vratarja, ampak zbranost pri strelih na nasprotna vrata je bila zelo slaba. Imeli smo priložnosti, a treba je dati tudi gol. Tokrat je zmagala čista posamična kakovost španskih igralcev; v napadu in pri strelih so kakovostnejša ekipa od nas in so zasluženo zmagali. Če bi Cehte lahko igral, bi že bil v ekipi, a ima na nogi še vedno oteklino. Ne bom šel prek zdravja igralcev,« je slovenski selektor po dolgem premisleku povedal po novinarski konferenci v dvorani Duhail. Jure Dolenec je prav tako podal stvarno sliko razmer v slovenski izbrani vrsti: »Morda je težava, da v zadnjem obdobju nismo bili navajeni izgubljati tekem. Na zadnjem svetovnem prvenstvu smo v skupini dobili vse. Preprosto moramo vsi razčistiti v glavah, da se prvenstvo v osmini finala šele zares začenja. Želimo biti velika reprezentanca, in tudi naše razmišljanje mora biti takšno. Vse, kar se je do zdaj zgodilo, ne šteje ničesar; prepričan sem, da smo dosti izkušeni, da bomo to v svojih glavah znali urediti, se med seboj pogovoriti in preprosto tisto eno tekmo dati vse od sebe.« 

Deli s prijatelji