NOVO TEKMOVANJE

Slovenija še ni opredeljena, Fiba že z novo regijsko ligo?

Objavljeno 29. april 2015 09.36 | Posodobljeno 29. april 2015 09.36 | Piše: Drago Perko

V novem košarkarskem tekmovanju na območju ex Jugoslavije bi igralo 12 ekip, Slovenija z dvema.

Generalni sekretar košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović je velik zagovornik sprememb v regionalni ligi. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – V Evropi se nadaljuje boj za primat na klubski in reprezentančni sceni, prerivanje na parketu pa poteka med okrepljeno krovno košarkarsko organizacijo Fibo in Ulebom, združenjem zvez, ki je pred 15 leti izkoristilo Fibino pasivnost in šlo po svoje. Okrepljena Fiba želi preoblikovati košarkarsko karto Evrope ter vnovič zagospodariti na stari celini. V prvi vrsti hoče pod svoje okrilje najboljše klube, narediti red in prevzeti vodenje regionalnih lig, neposlušne zveze oziroma klube, ki so njihovi ustanovitelji, pa bi kaznovala z izločitvijo reprezentančnih selekcij.

Grožnja z izobčenjem

Kolateralna škoda nestrinjanja dveh organizacij bi lahko bil razpad lige ABA, ki je bila 15 let dostojen poligon za razvoj mladih košarkarjev. Da Fiba misli resno, je pokazala s sestankom v Ženevi. Tja je kot šolarčke poklicala vse predstavnike košarkarskih zvez z Balkana. Vsi so pritekli na prvi žvižg. Ko so se usedli za isto mizo, je Fiba udarila po mizi in naznanila, da lige ABA ne priznava več. Neposlušnim zvezam, ki bi se zoperstavile odločitvi, je zagrozila z izobčenjem reprezentančnih selekcij iz mednarodnih tekmovanj. Ker so predstavniki zvez dejali, da bi radi še naprej igrali regijsko, se je odločila, da jim pomaga vzpostaviti novo tekmovanje.

Za oblikovanje nove lige sta bila odgovorna predstavnik Fibe Kosta Ilijev in generalni sekretar makedonske košarkarske zveze Dejan Lekić. V ligi, imenovala naj bi se Premier košarkarska liga, naj bi sodelovalo 12 ekip, tekmovanje pa bi ustanovilo šest košarkarskih zvez, tudi slovenska, in Fiba. Vodstvo in sedež tekmovanja naj bi bil v Podgorici, zveze in Fiba pa naj bi skupaj prispevale za osem tisočakov evrov začetnega kapitala. Tekmovanje bi vodil predstavnik Fibe, ne pa lastnik oz. solastnik tekmovanja, kar radi očitajo Romanu Liscu (napovedal je prodajo deležev klubom, ki bi postali popolni lastniki sedanje regionalne lige), ki bdi nad tekmovanjem v ligi ABA. Znan je tudi ključ, po katerem se bodo delila mesta v ligi: Srbija bi imela v uvodni sezoni na osnovi uspehov ter starih zaslug kar štiri mesta, hrvaška tri, Slovenija dve, BiH, Črna gora in Makedonija pa po eno. Srbski mediji so vedeli zapisati, da naj bi slovenska in makedonska košarkarska javnost že zavrnili tako delitev. »Košarkarska zveza Slovenije še ni nič razpravljala ali se opredeljevala do katerega koli predloga,« je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec zanikal, da bi se pri nas že odločili. Pred dnevi se je v Ljubljani mudil Ilijev, ki se je srečal s predstavnikoma Krke in Union Olimpije ter jima predstavil nov format, ki pa bi dobil veljavo le v primeru, da Fiba dobi bitko z Ulebom. V Novem mestu (zaradi sestanka z makedonskim selektorjem in trenerjem Krke Aleksandrom Džikićem) je bil tudi Lekić, ki pa ni bil razpoložen, da bi govoril o novi ligi.

150 milijonov razlogov

Novo poglavje v zapletih med Fibo in klubi ter Ulebom pa bodo reprezentančne akcije. Kvalifikacije za velika tekmovanja naj bi od leta 2017 potekala med klubsko sezono, termini pa bi se imenovali okna. Prvenstva bi se prekinila, igralci (plačujejo jih klubi, ne zveze) bi bili izpostavljeni dodatnim naporom. Na odgovor lig oz. klubov ni bilo treba dolgo čakati. Osmerica evropskih lig, vključno z ligo ABA, je zapisala, da se mora Fiba zavedati, da so klubi osnova vsega košarkarskega dogajanja, zato bo treba za mnenje vprašati njih. ECA (lastnica evrolige in pokala evropskega pokala) skupaj z ligami in klubi tudi odločno nasprotuje reprezentančnim tekmam med sezono. Oglasil se je srbski selektor Saša Đorđević (pred dnevi se je mudil v Kranjski Gori, kjer bo srbska reprezentanca opravila del priprav za EP) in okrcal Fibin predlog, saj ta predvideva zbiranje reprezentanc med klubsko sezono. Klubi tudi zahtevajo od Fibe, naj po vzoru nogometa pripravi in zagotovi ustrezna nadomestila za reprezentante.

Ko so pri Fibi spoznali, da jih čaka ogorčen boj s klubi, so pomahali s šopom evrov. Po nekaterih ocenah naj bi imeli na voljo kar 150 milijonov za klube v evropskih tekmovanjih. Ob takšnem znesku se mnogi sprašujejo, od kod Fibi toliko denarja. Pričakovati je, da je pri novačenju klubov ne bo finančno podprla liga NBA, ki pod novim vodstvom z Adamom Silverjem na čelu precej bolj pozorno spremlja dogajanje in pretrese v Evropi. »Vojna med Fibo in Ulebom bo daljša kot v Ukrajini. Fiba se je okrepila s Turgayjem Demirelom iz Turčije. Zmagal bo tisti, ki bo dobil podporo ameriške lige NBA,« je spor ocenil nekdanji selektor Slovenije in odlični poznavalec razmer Božidar Maljković.

 

Deli s prijatelji