ODBOJKA

Slovenija še lahko upa na elitni razred

Objavljeno 21. oktober 2017 11.40 | Posodobljeno 21. oktober 2017 11.42 | Piše: Marko Uršič

Odbojkarska Evropa se je uprla.

Brazilski odbojkarji na igrišču plešejo sambo. Foto: OZS

LJUBLJANA – Kdor ima denar, vlada svetu, tako je tudi v športu. Majhnim državam pa z bojem preostaja, da si od velikih prislužijo vsaj malce spoštovanja. Tudi predsednik Mednarodne odbojkarske zveze FIVB, Brazilec Ary Graça, v slogu svojih skorumpiranih političnih sonarodnjakov pleše po taktu velikega kapitala. Zdaj je namreč tudi uradno znano, da slovenskih odbojkarjev, letošnjih zmagovalcev drugega kakovostnega razreda svetovne lige, leta 2018 ne bo med elito. FIVB je tudi ukinila svetovno ligo in ustanovila ligo narodov, nastopajoči v njej pa so pravico igranja dobili, med vrsticami napisano, po kriterijih odbojkarske veličine in tržno-finančne moči.

To so Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska, Rusija, Avstralija, Južna Koreja, Kanada in Bolgarija. Slovenije torej ni med njimi, Odbojkarska zveza Slovenije moške vrste, v soglasju z reprezentanti, niti ni prijavila v drugokakovostno, tako imenovano izzivalsko ligo. Seveda iz protesta? »Tudi, moram pa reči, da so se proti tovrstnemu ravnanju FIVB odzvale še druge evropske države.

Nihče iz Evrope se iz protesta ali drugih razlogov ni želel prijaviti v izzivalsko ligo svetovne zveze.

Vsaj tiste iz zgornjega kakovostnega dela, razen sedmih, ki nastopajo v elitnem tekmovanju nove svetovne lige. Smo se pa v sklopu kongresa, ki je potekal ob koncu evropskega prvenstva v Krakovu, v začetku septembra sestali predstavniki 16 držav in se odločili, da organiziramo svoje tekmovanje, nekakšno evropsko ligo. O njenih podrobnostih se še dogovarjamo, prav tako potekajo tudi pogajanja s FIVB, kaj to tekmovanje prinaša v kontekstu prehoda v svetovno ligo. Treba pa je poudariti, da bi tako mi kot Belgijci, kljub podpisu skupnega memoranduma 16 držav, če bi bili uspešni z našo pritožbo pri komisiji FIVB in v nadaljevanju tudi pred Mednarodnim športnim razsodiščem, na neki način dobili pozivnico za nastop v elitnem tekmovanju,« je zanimiv uvod besedno uokviril predsednik OZS Metod Ropret.

»Pri novonastali ligi imamo izjemno podporo Evropske odbojkarske zveze. Nihče iz Evrope se iz protesta ali drugih razlogov ni želel prijaviti v izzivalsko ligo svetovne zveze. Odločili smo se, da v tem tekmovanju, kot je zdaj postavljeno, ne želimo sodelovati,« je Ropret ponazoril upor stare celine. Naslednjega septembra pa bo v Italiji in Bolgariji, s slovensko udeležbo, tudi svetovno prvenstvo. Fantje selektorja Slobodana Kovača bi se torej za mundial uigravali v novem evropskem ligaškem tekmovanju. »Tudi to nas je vodilo, saj preprosto menimo, da moramo kot pripravo na SP imeti neko konkretno in kakovostno tekmovanje. To pa ne bo tako izčrpavajoče, kot je bil letošnji nemogoč sistem v svetovni ligi, ki je pustil posledice, reprezentanca je seveda na EP prišla resnično izčrpana. Novo evropsko tekmovanje bo priznala evropska zveza, zelo blizu pa je tudi dogovor s svetovno,« je optimistično bojevito zvenel Metod Ropret, ki je pohvalil tudi belgijski prispevek pri prizadevanju.


 

Deli s prijatelji