FUTSAL

Slovenija na popravni izpit

Objavljeno 04. februar 2016 08.45 | Posodobljeno 04. februar 2016 08.45 | Piše: Drago Perko, poročevalec z EP v futsalu

Slovenska reprezentanca na uvodni tekmi EP v futsalu proti Srbiji ni navdušila. Adut selektorja Dobovičnika Rok Mordej je dobil močan udarec, včeraj ni vadil.

Rok Mordej v boju za žogo na tekmi s Srbijo. Foto: Drago Perko

BEOGRAD – Evropsko prvenstvo v dvoranskem nogometu se je šele dobro začelo, danes je tretji igralni dan. Ta pa bo kar dan D za slovensko izbrano vrsto, ki po porazu proti Srbiji (1:5) nocoj ob 18.30 opravlja popravni izpit. Po ničli proti Srbom morajo varovanci selektorja Andreja Dobovičnika premagati Portugalce, če želijo sploh razmišljati o napredovanju med osmerico najboljših. »Poskušali bomo popraviti vtis,« je bil jasen selektor Dobovičnik, ki se je zavedal, da na tekmi proti Srbiji ekipa ni delovala dobro. »Vsi smo odpovedali,« je del odgovornosti za rezultat prevzel tudi selektor. Pa uvod v tekmo ni bil slab. Po uigrani akciji je Slovenija povedla z 1:0, zadel je kapetan Igor Osredkar. V nadaljevanju je imel Uroš Kroflič na nogi žogo za 2:0. Vmes so Slovenci hitro nabirali akumulirane prekrške, sodnika sta kar čakala, da zapiskata proti gostom. V 12. minuti jih je bilo pet, čez dve pa je Rok Mordej naredil še šestega. »Delali smo neumnosti,« je potezo soigralca ocenil Alen Fetić, Mordej je posredoval v obrambni tretjini Srbov, v žaru boja ga je zaneslo. Srbi so dobili darilo – z 10-metrovke so izenačili. V prvih desetih minutah drugega dela je bila pred 11.000 gledalci v beograjski Areni na igrišču le Srbija, golman Alen Mordej pa je v nadaljevanju branil slabše kot v prvem polčasu. Še dolgo v noč so reprezentanti v hotelu premlevali poraz in zapravljeno priložnosti. »Morali bi iztržiti več,« je bil prepričan Rok Mordej.

Jutro ni bilo pametnejše od večera. Selektor Dobovičnik je zaukazal trening ob 10. uri v bližnji dvorani Arena. Po uvodnih besedah vzpodbude so se igralci zavzeto lotili dela, temperatura je hitro narasla tja do delovne. Pomočnik Matej Kavčič je pripravil podrobno analizo Portugalcev, pri katerih se vse vrti okoli Ricardinha, morda zdaj celo najboljšega igralca na svetu. »Vzdušje ni na visoki ravni, ni običajnih pogovorov. To je šport, ta poraz smo vzeli v zakup,« je Dobovičnik odganjal črne misli.

Znajo igrati

Nekaj skrbi mu je še sinoči povzročala poškodba Roka Mordeja, ki je ob posredovanju v obrambi dobil udarec v levo rame. Zdravniška služba z dr. Robertom Kelcem na čelu pravi, da ni bojazni, da Rok proti Portugalski ne bi igral. Pri zdravljenju poškodbe bosta pomagala še fizioterapevta Aleksandra Jankovska in Jože Čuješ. »Če bo treba, bom pač vzel nekaj tablet, pa bo,« je bil odločen Rok. Selektor Andrej Dobovičnik pa je na treningu na Mordejevem mestu uigraval Tilna Štendlerja.

»Portugalci so zelo zahtevni tekmeci, morda še bolj kot Srbi! Na to smo se pripravili. Pričakovali smo, da bomo bližje Srbiji, kot smo bili. Zdaj smo, kjer smo. Malce bomo zmanjšali prostor, saj opažam, da nismo v takšnem tekmovalnem ritmu, kot smo bili včasih. Futsal znamo igrati, bomo pa svoje priložnosti iskali v nasprotnih napadih,« je še dodal selektor. Vesel je, ker bodo tekmeci oslabljeni. Zaradi kazni z zadnjih kvalifikacij za euro mora počivati Fernando Alberto dos Santos Cardinal, ki je za mnoge drugo ime ekipe. »Njegova odsotnost se bo Portugalcem poznala. Je dodana vrednost izjemno kompaktne in močne ekipe. Za nas je dobro, da ga ni,« še doda Andrej Dobovičnik. »Radi bi popravili vtis – to nam lahko uspe z borbenostjo, ki nas mora krasiti še naprej,« pa je dejal Kristjan Čujec. Portugalska in Slovenija sta do zdaj odigrali šest medsebojnih tekem, na zadnji, 4. decembra 2013 je bilo to, je Slovenija v gosteh slavila s 4:2, na preostalih petih srečanjih je izgubila. 

Deli s prijatelji