NESPREJEMLJIVO

Slovenija brez neposrednega mesta v evroligi?

Objavljeno 20. junij 2012 18.49 | Posodobljeno 20. junij 2012 18.48 | Piše: S. U., STA

Izguba mesta bi lahko zmanjšala zanimanje za evropsko prvenstvo v košarki, ki ga bo leta 2013 gostila Slovenija.

Predsednik ABA in član upravnega odbora evrolige Rado Lorbek, direktor evrolige Jordi Bertomeu in nekdanji direktor Uniona Olimpije Janez Ragelj.

LJUBLJANA – Vodilno telo evrolige razmišlja o sprejetju novega pravila, po katerem Slovenija ne bi imela več zagotovljenega mesta v elitnem evropskem klubskem košarkarskem prvenstvu. Košarkarska zveza Slovenije in Združenja klubov lige Telemach takemu pravilu ostro nasprotujeta, s čimer sta seznanila tudi izvršilni odbor evrolige.

Tri zagotovljena mesta za ligo ABA?

Regionalna košarkarska liga ABA ima do prihajajoče sezone zagotovljena tri mesta v evroligi – po enega za Slovenijo, Srbijo in Hrvaško. Pri najmočnejšem klubskem tekmovanju so namignili, da bi lahko za sezono 2013/14 začela veljati nova pravila, o teh se bodo pogovarjali na skupščini evrolige, s čimer bi regionalno tekmovanje izgubilo enega predstavnika. Slovenija, Hrvaška in Srbija pa ne bi imele več zagotovljenega svojega predstavnika, ampak bi si morali klubi zagotoviti dve prosti vstopnici z nastopanjem v ligi ABA. S tem bi se razvrednotilo državno prvenstvo v omenjenih državah. In to je zmotilo vodilne na Košarkarski zvezi Slovenije in v Združenju klubov lige Telemach, ki so poslali dopis na evroligo.

»Formula uvrščanja le dveh klubov iz prostora bivše Jugoslavije prek lige ABA je za nas nesprejemljiva. Nova formula bi popolnoma razvrednotila državna prvenstva Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki predstavljajo velikansko športno tradicijo v našem prostoru. Nabiranje točk prek domačih tekmovanj je do zdaj dajalo našim ligam športni in tržni motiv, ki bi bil ob novem pravilu ničen,« je zapisano v pismu, ki sta ga podpisala generalni sekretar KZS Iztok Rems in Aleš Antauer, predsednik združenja v imenu vseh klubov v prvi slovenski košarkarski ligi.

Manj zanimanja za EP 2013

Tako pravilo bi slovenski košarki nedvomno prizadejalo veliko izgubo: »Vsako sezono v evropskih tekmovanjih igra prek 100 Slovencev. Samostojna slovenska košarkarska integriteta je za nas izjemno pomembna kot samostojna in ne le v kontekstu lige ABA. Union Olimpija Ljubljana in Krka Novo mesto sta paradna konja slovenske klubske košarke in glavni magnet slovenskega državnega prvenstva. Z morebitno izgubo neposredne uvrstitve enega kluba v evroligo, bi slovenska košarka izgubila ogromno.«

Po njunem mnenju bi izguba neposrednega mesta v evroligi lahko škodila košarkarski športni panogi kot taki v našem prostoru in zmanjšala zanimanje za evropsko prvenstvo v košarki, ki ga bo leta 2013 gostila Slovenija.


 

Deli s prijatelji