ARABSKI SVET

Slovenec rešuje sirske košarkarje

Objavljeno 31. marec 2013 09.16 | Posodobljeno 30. marec 2013 20.21 | Piše: D. P.

Predraga Milovića je šokirala vest, da so ubili mladega košarkarja iz njegove ekipe.

Na treningu v Alepu. Foto: O. A.

LJUBLJANA – Sirija je v vojni, v kaotičnih razmerah se spopadajo pripadniki režima in uporniki. »Hudo mi je, ko to berem in poslušam,« pove postojnski košarkarski trener Predrag Milović, ki je pred tremi leti deloval v mestu Alep v klubu Al Itihad, pripeljal ga je do četrtega mesta v državi. V arabski svet je prišel s posredovanjem ameriške košarkarske agencije. Najprej bi moral v Libijo, a je ponudbo zavrnil, v Siriji pa je ostal sedem mesecev.

S svojimi nekdanjimi igralci še ima stike, v glavnem prek facebooka. »O političnem položaju ne govorimo, o razmerah pač. Težko je, zmanjkuje jim vode, hrane. Hudo mi je, ko slišim, kaj se dogaja ljudem, ki jih imam rad,« pravi Milović.

Po pomoč v Libanonu

Enega od Sircev je Milović ob pomoči prijateljev spravil na varno, v Nemčijo. Trenutno se trudi, da bi še enega, Moustafo, spravil v Libanon. Na pomoč mu je priskočil tudi košarkarski prijatelj in rojak Slobodan Subotić, ki uspešno deluje v Libanonu; za Milovićevega prijatelja išče klub. Ni izključeno, da eden od Sircev, Nadim, pride za nekaj časa tudi v Slovenijo. »Njegov oče je v Italiji, Nadim naj bi se mu pridružil, zato upam, da me obišče ali morda celo nekaj časa ostane pri meni,« pojasni Milović. »Dobri ljudje so, trdo so trenirali, četudi ni bilo denarja v tisti sezoni.«

Žal so enega iz moštva ubili. »Yahya so ubili pred blokom pred tremi meseci,« pove Predrag, potem mu glas zastane, še danes se ni povsem sprijaznil s tem, da je krogla tragično končala življenje 23-letnega košarkarja.

Preživel nesrečo

Ni veliko manjkalo in kaj lahko bi se Milović namesto na straneh športa znašel v črni kroniki. Pred enim tednom je preživel težko prometno nesrečo na primorski avtocesti. Kriva je bila voda na voznem pasu, k sreči pa jo je odnesel le z nekaj praskami in buškami.

Deli s prijatelji