ROKOMETAŠ

Slovenec, ki je navdušil bogate Katarce

Objavljeno 05. avgust 2013 14.32 | Posodobljeno 05. avgust 2013 14.32 | Piše: Drago Perko

Brestaničan Klemen Cehte je z ekipo El Jaish osvojil prinčev pokal v rokometu in se nad življenjem v arabskem svetu ne pritožuje.

Klemen Cehte ima še eno leto pogodbe z Gorenjem. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Rokometaš Klemen Cehte se je vrnil v domače loge, vsaj še eno leto bo branil barve Gorenja, s katerim je zagospodaril v slovenskem prostoru. Kljub vsem naporom na domači sceni pa je imel ob koncu pretekle sezone še toliko moči, da jo je mahnil na Bližnji vzhod. Katarce je navdušil, reprezentance pa ne bo menjal, ostaja zvest Sloveniji.

Na Golte

»Delamo, delamo,« pravi 27-letni Brestaničan, ki smo ga ujeli na pripravah, kjer kilometre nabirajo 1500 metrov nad morjem, saj jih je trener Ivan Vajdl odpeljal na Golte. »Nabiramo fizično moč, delamo v fitnesu, družimo se tudi z žogo,« pripoveduje Cehte, ki pohvalil tudi ozračje v ekipi. »Tako kot vedno je v slačilnici prijetno. Tu so mladi igralci z izkušnjami.«

Tako visoko v hribih pa se Klemen rad spomni na vroč Katar, kjer je z ekipo El Jaish (Džaiš) navdušil tamkajšnje prince in emirje. Ekipa je osvojila prinčev rokometni pokal, v emirjevem tekmovanju pa je zelo nesrečno izpadla proti poznejšemu prvaku. »Bilo je prijetno,« pravi Cehte, ki ga je na ta konec sveta odpeljal igralčev zastopnik Andrej Beliš. O Klemnu so Katarci vedeli že veliko, zanj so se ogrevali že med sezono, odločitev o prihodu pa je padla aprila. Na roke mu je šel tudi njegov klub Gorenje, ki je predčasno postal prvak. V Katarju je bilo odlično, a ne samo zaradi dolarjev, nafte in lagodnega življenja, ki mu ga je še dodatno polepšalo dekle Tjaša Ošlak. »Katarcem se ne mudi, življenje je lepo in prijetno. Preveč se niti ne vznemirjajo,« začne Klemen opisovati rajsko življenje na tem delu Arabskega polotoka. Navdušila ga je tudi bogata in pestra arhitektura.

Prestolnica sredi puščave

»Včasih so bili tu hotel in nekaj porušenih stavb ter barak. Danes pa se v Dohi visoko v nebo dvigajo nebotičniki ter izjemne steklene stavbe. Zelenica je takšna, kot bi bil na igrišču za golf,« navdušeno opisuje Klemen, ki opozori, da se puščava okoli Dohe razteza, do koder ti seže oko. Prepovedana sta držanje za roke in poljubljanje, alkohol je precej drag, za pločevinko piva je treba odšteti devet evrov. »Mesto je pravo multikulturno središče, cene pa so povsem primerljive s Slovenijo,« še doda Klemen, ki pohvali tudi katarsko znanje angleščine. Z dekletom sta bivala v hotelu, ob ritmu treningov in tekem pa sta imela dovolj časa za pohajkovanje po Dohi ter sončenje in kopanje. Katarci se soncu bolj malo predajajo. Svoje naredijo visoke temperature, sežejo celo do 50 stopinj Celzija, zato je tudi razumljivo, da jim dajejo tablete vitamina D. Ta nastaja v koži ob stiku s soncem, ki se ga zaradi visokih temperatur izogibajo, zato se morajo znajti drugače. Pohvali še športno infrastrukturo: »Zunaj te pričaka 45 stopinj Celzija, trenirali pa smo pri 20. A sem se hitro navadil tudi na to.«

Katarci prav s športom iščejo mednarodno potrditev, zato ne preseneča, da gostijo svetovno prvenstvo v rokometu in nogometu. Cehte tudi zanika, da bi se preselil v Katar in oblekel njihov dres. Čeprav tam poln rezervoar bencina stane le borih deset evrov. 

Deli s prijatelji