ZMAGA ODBOJKARJEV

Slovenci za polfinale EP premagali svetovne prvake

Objavljeno 15. oktober 2015 09.36 | Posodobljeno 15. oktober 2015 09.36 | Piše: M. U.

Slovenski odbojkarji so ugnali poljsko reprezentanco, zdaj gredo v boj za odličja.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je vnovič pisala zgodovino. V četrtfinalu evropskega prvenstva je v Sofiji svetovne prvake iz Poljske nadigrala in jih v pravi drami popolnoma zasluženo premagala s 3:2 (25:17, 25:19, 23:25, 19:25, 16:14). Slovenski selektor Andrea Giani in njegovi varovanci so po zmagi nad Nizozemsko v dodatnem dvoboju za četrtfinale vnovič taktično in tehnično blesteli in se bodo na EP borili za odličje. Slovenci bodo polfinalno tekmo odigrali v soboto, njihov tekmec pa bo zmagovalec sinočnje četrtfinalne tekme med Rusijo in Italijo.

Slovenci so navdahnjeno začeli obračun s svetovnimi prvaki. Poljaki so sicer prvi povedli, a po odličnem bloku in dveh asih Klemna Čebulja je Slovenija vodila s 7:3, po točkah kapetana Tineta Urnauta in servisu Alena Pajenka pa celo z 10:4. Poljaki so se tudi z nekaj sreče približali na 12:10, a so Gianijevi varovanci vse do konca niza zadržali prednost in iz servisa poslano žogo poljskega kapetana Michala Kubiaka v mrežo v prvem nizu slavili zmago kar z izidom 25:17. Poljaki so veliko grešili, v uvodnem nizu so storili kar deset napak, slovenski odbojkarji pa igrali kot na zadnji tekmi proti Nizozemski. Njihova uspešnost v napadu je bila kar 91-odstotna, število njihovih napak pa le štiri. V drugem nizu se je poljska reprezentanca pričakovano dejavno odzvala. Povedla je s 6:2, a Gianijevi fantje so izenačili na 7:7, po tehnični minuti premora pa tudi povedli. Urnaut je z asom prednost celo povišal na 11:9, najlepša točka niza, s številnimi reševanji v polju, je bila slovenska za 14:12. Odličen Čebuljev servis je naredil škodo za poljsko stran za prednost pri izidu s 16:12. To ni bil konec, Slovenci so po bombi Mitje Gasparinija povedli celo z 19:13. V končnici so ga Poljaki spet hudo lomili, Urnaut in soigralci pa so z mnogo bolj uravnovešeno igro z izidom 25:19 niz vpisali sebi v prid. In to kako, zadnja točka je bil zmagoviti začetni udarec Gasparinija.

Urnautova pika na i

Tudi v tretjem nizu so svetovni prvaki povedli s 6:3, predvsem po zaslugi učinkovitejšega napada. Hud boj za tehtnico izida se je nadaljeval, a poljsko moštvo je slovenski napad blokiralo na 18:13. V končnici pa spet prava drama: Slovenci so zaostanek z 18:22 z odličnim servisom, obrambo in Čebuljevim napadom spreobrnili na izenačenje. A zvezdnik Bartosz Kurek je z asom, nato pa še poljski (nasprotni) napad niz potrdil v svoj prid.

Slovenski odbojkarji so v četrtem nizu poslabšali sprejem servisa, poljski napad se je razigral, vodstvo z 12:8 je bilo logična posledica. A Gianijevi varovanci so se približali na 13:14, pozneje so Poljaki še dvignili svojo raven igre in niz dobili s 25:19. V odločilnem petem nizu se je dramatski boj v Sofiji nadaljeval, Dejan Vinčić je z asom slovenski napad na zmago začasno utrdil na 8:5, vodstvo z 12:10 so Poljaki obrnili, imeli zaključno žogo, a Tine Urnaut je kapetansko prvo slovensko zaključno žogo udaril v polje za končno slovensko zmago s 3:2. Statistično so Slovenci imeli 49-odstotno uspešen napad, Poljaki 38, uspešnih blokov so imeli 11, tekmeci 13, 12 je bilo slovenskih asov, poljskih 11, so pa polfinalisti EP storili 35 napak, svetovni prvaki 29. Najučinkovitejši v slovenski vrsti je bil Mitja Gasparaini s 15 točkami.

Deli s prijatelji