KVALIFIKACIJE

Slovenci po drami izvlekli remi

Objavljeno 03. maj 2015 21.13 | Posodobljeno 03. maj 2015 21.13 | Piše: STA, S. U.

Dragan Gajić je zadel za zlata vredno točko.

CELJE – Slovenska moška rokometna reprezentanca je v četrti kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Poljskem danes v Celju igrala neodločeno s Švedsko 28 : 28 (13 : 16).

Pred izbranci slovenskega selektorja Borisa Denića sta še dve tekmi: s Slovaki se bodo pomerili v Prešovu (10. junija), z Latvijci pa v Velenju (13. junija). Švedi so na štirih tekmah zbrali sedem točk, Slovenci pet, Latvijci jih imajo štiri, Slovaki pa so brez njih. Na EP se bosta uvrstili prvo- in drugouvrščena izbrana vrsta iz skupine 3.

Denić je v primerjavi s sredinim dvobojem s Švedi opravil dve kadrovski zamenjavi. Namesto vratarja Primoža Prošta je v ekipo postavil prvega reprezentančnega vratarja Gorazda Škofa, ki je na prvem obračunu manjkal zaradi bolezni, levega zunanjega Boruta Mačkovška pa je zamenjal s srednjim zunanjim Markom Bezjakom.

Slabšega uvoda niso mogli uprizoriti

Slovenski rokometaši slabšega uvoda niso mogli uprizoriti, uvodna postava (na vratih Škof, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na mestu krožnega Matej Gaber ter zunanja vrsta Jure Natek, Uroš Zorman in Klemen Cehte, slednjega je v obrambi menjal Klemen Bundalo) je prikazala nedavno skandinavsko predstavo. V njihovi igri je kapljalo in curljalo na vse strani, tehnične napake so se vrstile druga za drugo, njihovi tekmeci pa so že sedmih minutah vodili s 4 : 0.

Denić je že v zgodnjem obdobju tekme zahteval minuto odmora in posegel po prvih igralskih rotacijah: Cehteta je zamenjal Sebastian Skube, Natka pa Jure Dolenec. Zorman je v osmi minuti dosegel prvi slovenski gol na tekmi, v naslednjih treh minutah pa so naši z delnim izidom 4 : 0 ujeli Švede in tekmo postavili v začetno izhodišče (4 : 4).

Ko je kazalo, da so končno dosegli pravo delovno temperaturo, pa se jim je znova zalomilo, Skandinavci so jim v naslednjih dveh minutah ušli na tri gole (4 : 7). Denić je vseskozi iskal idealno postavo, zamenjal je malodane vse svoje igralce, a je ni našel, njegovi varovanci so na odmor odšli z zaostankom treh golov (13 : 16).

Slovenski rokometaši so v drugem polčasu skušali vse, a Skandinavci so sprva zadržali preudarnost iz prvega polčasa in jih vseskozi nadzirali. Na vsak slovenski poskus so imeli ustrezne in pravočasne odgovore ter jim v 35. minuti znova ušli za pet golov (15 : 20).

Izenačujoči gol s sedemmetrovke

A Slovenci niso vrgli puške v koruzo, med 36. in 38. minuto so sijajno izkoristili izključitev Niclasa Ekberga ter dosegli tri gole in se približali na 18 : 20, z golom Gajića pa so v 44. minuti izenačili na 23 : 23. Želja po zmagi in izjemna požrtvovalnost slovenskih rokometašev je bila poplačana v 47. minuti, ko je Luka Žvižej svoje soigralce popeljal do prvega in edinega vodstva na tekmi (24 : 23). Gostitelji nato kar štiri minute niso dosegli gola in tekmeci so jim znova ušli (24 : 26).

Gajić je nato v 53. minuti izenačil na 26 : 26. V izjemno razburljivi končnici so bili vseskozi v rahli prednosti Švedi, Slovenci pa so jim vztrajno dihali za ovratnik in v zadnjih 28 sekund krenili z golom zaostanka, a igralcem več na igrišču. Številčno premoč so izkoristili, po prekršku nad Gabrom je izenačujoči gol s sedemmetrovke dosegel Gajić, s 13 goli tudi najučinkovitejši igralec na tekmi.

Izida, 4. krog:
skupina 3:

sobota, 2. maj:
Slovaška – Latvija    22 : 23 (16 : 10)

 

lestvica:
1. Švedska      4  3  1  0  122 : 98   7
2. Slovenija    4  2  1  1  122 : 81   5
3. Latvija       4  2  0  2   99 : 112  4
4. Slovaška    4  0  0  4   88 : 112  0

Deli s prijatelji