SP V ROKOMETU

Slovenci glave skupaj in na juriš proti Vikingom

Objavljeno 30. januar 2015 08.29 | Posodobljeno 30. januar 2015 08.29 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši proti Danski iščejo pot do končnega petega mesta na SP.

Francozi so ležali, Daniel Narcisse, in leteli, Nikola Karabatić, ter zmagali. Foto: Reuters

DOHA – Slovenska rokometna reprezentanca je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Katarju izgubila s Francijo s 23 : 32, a mundiala zanjo še ni konec. V boju za mesta od 5. do 8. se bo najprej danes ob 16.30 v doški dvorani Ali Bin Hamad Al Atija udarila z Dansko, ta je v četrtfinalu v zadnjih sekundah izgubila s Španijo, jutri pa jo čaka bodisi Hrvaška bodisi Nemčija, ki se bosta prav tako pomerili za razvrstitev na omenjena mesta.

Nekdaj velesila Rusija le devetnajsta

Na svetovnem prvenstvu v Dohi in Lusailu je že znan vrstni red od devetega mesta naprej. Takšen je: 9. Makedonija, 10. Švedska, 11. Islandija, 12. Argentina, 13. Avstrija, 14. Egipt, 15. Tunizija, 16. Brazilija, 17. Češka, 18. Belorusija, 19. Rusija, 20. Bosna in Hercegovina, 21. Iran, 22. Savdska Arabija, 23. Čile in 24. Alžirija.

»Francoze smo v uvodu tekme izigrali, a nismo zadeli. Njihov vratar Thierry Omeyer je ubranil preveč strelov. Veseli pa me to, da nam je v drugem polčasu uspel vsaj en break, da smo pokazali hitro igro, kar bi morala proti Francozom, če bi hoteli zmagati, biti stalnica. A v tem trenutku je Francija prevelika sila za nas, tekmecu nismo telesno enakovredni,« je slovenski selektor Boris Denič opisal bistvo poraza proti galskim petelinom. »Čim prideš med osem najboljših, so tam zelo kakovostne reprezentance. Čeprav je tudi svetovno prvenstvo pokazalo, da ni več banana rokometnih državic. Avtsajder Katar je denimo v polfinalu. Zanimivo,« je nekaj pripomnil tudi na račun držav, med njimi Argentine in Brazilije, ki so poživile globalno tekmovanje v Arabskem zalivu. O tekmi z Dansko pa navrgel: »Hoteli smo več, naleteli na Francoze in dobili po riti. Danska je vrhunska ekipa, tudi če bi bila ona v polfinalu namesto Špancev, ne bi bilo nezasluženo. Danci tečejo, veliko bolj kot Francozi, bolj so podobni nam. Pritiskajo z vsemi igralci.« Danska ni bila zaman srebrna na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, na zadnjem medsebojnem obračunu na začetku januarja so Danci Slovence premagali kar s 36 : 26. Toda izbranci Islandca Gudmundurja Gudmundssona so zdaj sila razočarani.

Mi smo elita

»Priti na drugem zaporednem svetovnem prvenstvu med osem najboljših je za nas velika stvar. Katerakoli reprezentanca med osmimi je elitna. Proti Danski bomo poskušali ujeti peto mesto, ki bi bilo na koncu za nas kakor medalja. Proti Franciji nismo razpadli, to je pozitivna stvar za tekmo z Dansko. Glave moramo še bolj stisniti skupaj,« je bil bojni klic kapetana Uroša Zormana. »Danci so nam nazadnje na pripravljalnem turnirju pri njih dali klofuto, a menim, da lahko igramo z njimi. Z dvignjenimi glavami moramo iti na juriš,« je tudi Dragan Gajić napovedal bojevit pristop. »Vse bomo naredili, da osvojimo to peto mesto. Danska je spet ena od vrhunskih ekip, težko igramo proti njim. Treba bo popraviti izkoristek strelov, potem smo jim lahko blizu in jih lahko tudi presenetimo,« je menil Marko Bezjak. Francoski selektor Claude Onesta pa je imel po zmagi nad Slovenijo zanimivo misel okoli deljenja pravice Čehov Jirija Novotnega in Vaclava Horačka: »Sojenje je bilo pedagoško. Neverjetno. Nič ne piskajo zate, z namenom, da bi pomagali slabšemu. A nič za to.« Galski petelini so nekaj časa v drugem polčasu namreč igrali s štirimi rokometaši proti petim, nato šestim Slovencem, in prejeli dva zadetka. Slovenija se je nato približala na štiri zadetke razlike, več pa ni šlo. O sojenju se na tem SP lomijo kopja, pravijo, da je rokomet postal kot košarka, kjer ni dovoljen telesni dotik. Sodniki gor ali dol, telesnega boja Slovencev z danskimi Vikingi zagotovo ne bo umanjkalo.  

 

Deli s prijatelji