LIGA ABA

Slovence povsem odrezali

Objavljeno 01. oktober 2015 11.39 | Posodobljeno 01. oktober 2015 11.39 | Piše: Drago Perko

Danes se začenja nova sezona prenovljene regionalne lige v košarki.

Sveži direktor tekmovanja je Krešimir Novosel. Foto: hrt.hr

Po štirih mesecih se bo od Skopja od Kranja spet govorilo o regionalni košarki. Tokrat tudi s slovenskim trojcem ter novimi oblastniki. Za ligo, ki se igra od leta 2000, so turbulentni časi, ki so prinesli precej sprememb. Sedež je ostal na Hrvaškem, denar za ligo se ne šteje več v Ljubljani, ampak na relaciji Zagreb–Podgorica, Rado Lorbek in Roman Lisac sta preteklost, nova operativca sta Črnogorec Dragan Bokan (predsednik skupščine lige) in Krešimir Novosel (direktor tekmovanja). Danes bo luč sveta ugledala tudi nova spletna stran, ki so jo doslej urejali Slovenci, zdaj so jo v roke vzeli Hrvati, logo so izdelali v Črni gori. »Preteklost je za nami, treba jo je spoštovati, narejenega je bilo veliko dobrega. Naloga našega novega vodstva je, da to ligo naredimo še bolj transparentno, zagotovimo še naprej regularno tekmovanje in postavimo tekmovanje ob bok najboljšim ligam v Evropi,« je za Slovenske novice povedal novi glavni operativec tekmovanja Krešimir Novosel. Zadnjih osem let je bil direktor KK Cedevita. »Lahko bi ostal tam, v teh letih smo naredili pravo zgodbo. A sem sprejel izziv, pri vsem tem me podpira družina, nad selitvijo v ligo ABA je bil navdušen tudi oče Mirko,« je še dodal Novosel, ki se je v zadnjih dneh največ ukvarjal z organizacijo potovanj, rezervacijo hotelov in urejanjem TV-prenosov. Do zaključka naše redakcije ni bilo jasno, kdo (če sploh kdo) bo prenašal tekme lige ABA v Sloveniji. Po novem je lastnica TV-pravic srbska televizija Arena Sport. Tu bi utegnil nastati konflikt, saj ima vsaj še dveletno pogodbo (plačali so zanjo!) za predvajanje tekem (v Sloveniji) tudi Šport TV, ki pa tekem za ta vikend nima v svoji televizijski shemi. Novosel je zatrdil, da bo tudi to rešeno.

Prijava sodišču

V nasprotju s pisarnami, kjer je vladal pravi živžav, pa se niso spremenila razmerja v ligi. Bogati so še bolj bogati, revni še bolj revni. Na vrhu se bosta za naslov borili Crvena zvezda in Cedevita, ki imata prevelik proračun v primerjavi z drugimi. Korak z njimi bi lahko držala Budućnost, drugi pa se bodo borili za drobtinice in vstopnice v evropski pokal.

Liga bo imela tudi slovenski pečat. Za to bodo skrbeli sodniki, ki bodo sodili v tekmovanju. Nad njihovim delom bo še naprej bdel Aleš Kamnikar. V ligi bomo imeli tudi trenerja Aleša Pipana, ki danes (ob 17. uri v Stožicah) gostuje z makedonskim MZT v Ljubljani pri prenovljeni Olimpiji, ki jo bo vodil Gašper Potočnik, kapetan osveženih zmajev pa bo Saša Zagorac. Edo Murić (okreva po poškodbi ramena) bo še naprej igral v Partizanu, ki pa je pred začetkom sezone dobil novega trenerja (Petar Božić), poslovil se je legendarni Duško Vujošević (trdi, da ga je zamenjala politika), za predsednika Partizana pa je bi postavljen NBA-igralec Nikola Peković. V dresu Igokee bo nastopal nekdanji slovenski reprezentant Aleksandar Ćapin, ki je poleti precej sivih las povzročal ravno prej omenjeni Budućnosti. Ker so mu ostali dolžni približno 40.000 evrov, jih je prijavil evropskemu arbitražnemu sodišču. Zdaj, ko je dogovorjena dinamika izplačil, jih je sodišče odblokiralo, Budućnost pa je lahko začela registracijo novih imen. V minuli sezoni sta slovensko čast branila tudi Jaka Blažič (Crvena zvezda) in Boban Radulović (Metalac). Blažič se je preselil v špansko Laboral Kutxo, Radulović pa je prišel v škofjeloški LTH Castings.

Svoj debi v ligi bosta doživela slovenski Tajfun in črnogorska Sutjeska. Naključje je hotelo, da bosta prvič v regiji zaigrala kar med seboj. V taboru Tajfuna pričakujejo, da bo na jutrišnji premieri dvorana Golovec v Celju polna. Drevi bo regionalno sezono začela tudi Krka, ki gostuje pri Budućnosti.

 

Sonce bo sijalo na Baltiku

V ligi ABA bo imela Slovenija tri klube, v evropskem Fibinem pokalu pa kar štiri. Kot zadnji se je Zlatorogu, Tajfunu in Krki v torek pridružil Helios Suns, ki je v pokal vskočil namesto bankrotiranega romunskega kluba Temišvar. Tekmeci Domžalčanov bodo poljski Turow, latvijski Ventspils (nekdanji klub sedanjega trenerja Heliosa Gašperja Okorna) in litovski Pieno žvaigždes.

 

Deli s prijatelji