SVETOVNO PRVENSTVO

Slovence bi na limanice v katran

Objavljeno 08. januar 2015 12.17 | Posodobljeno 08. januar 2015 12.18 | Piše: M. U.

Slovenska ovira na svetovnem rokometnem prvenstvu bodo tudi ambiciozni Katarci.

Francoz Bertrand Roiné, ker ne pozna besedila, ne poje katarske himne; je namreč eden od naturaliziranih reprezentantov. Foto: qatarhandball2015.com

Goran Stojanović, Danijel Šarić, Eldar Memišević, Mirnes Grčo, Selvedin Omahić, Borja Vidal, Bertrand Roiné, Rafael Da Costa Capote. Le katere izbrane vrste so vsi našteti rokometaši člani? Odgovor ni razviden z dlani, vsi omenjeni namreč nastopajo za Katar, gostitelja bližnjega svetovnega prvenstva; to bo od 15. t. m. do 1. februarja. Izbrana vrsta Katarja bo v skupinskem delu tekmovanja tudi nasprotnica Slovenije, močno okrepljena bi lahko bila trd oreh za izbrance Borisa Deniča. Seveda so prišleke o naturalizaciji in nadetju katarskega dresa prepričali naftni dolarji, a to še ni vse. Selektor dežele z Arabskega polotoka je namreč nihče drug kot legendarni Španec Valero Rivera. Mož iz Zaragoze je uspehe žel tako klubsko z Barcelono kot reprezentančno; na zadnjem mundialu v Španiji, tam so Deničevi fantje osvojili četrto mesto, je domače fante trenersko popeljal do zlata, na predzadnji stopnici v polfinalu pa so Riverovi ugnali Slovence s 26:22. Še malce pobrskajmo po spominu; Katar je na SP 2013 osvojil 20. mesto, vodil jih je Slovenec Borut Maček, v uvodnem delu tekmovanja so v težki skupini B premagali Čile, izgubili pa z Dansko, Makedonijo, Rusijo in Islandijo.

Tokrat so ambicije povsem drugačne, rasle so od meseca, bilo je septembra 2013, ko je Rivera, z Barcelono je osvojil šest evropskih klubskih naslovov, v Perzijskem zalivu prevzel katarskorokometne vajeti. »Odločitev, da postanem katarski trener, je bila najboljša v mojem življenju. Če ne bi privolil, bi bila to največja napaka v vsej moji karieri,« navrže 61-letni Španec. Seveda bi bila napaka, če pomislimo na številke, ki vsak mesec priromajo na bančni račun.

Klubsko moštvo

Lani je Katar na azijskem prvenstvu v Bahrajnu, po zmagi nad gostitelji, osvojil svoj premierni celinski naslov prvaka, španski lisjak pa za domače svetovno prvenstvo lahko računa na mešanico izkušenih igralcev in mladih moči; sedem mladcev je Katar predstavljalo na mladinskem SP leta 2013 v Bosni in Hercegovini. »Imamo popolno podporo rokometne zveze in katarske države. Na prvenstvo smo se pripravljali v idealnih razmerah, delujemo lahko kot klubsko moštvo, saj smo skupaj veliko časa,« pravi Valero Rivera, ki je z varovanci kot brušenje za mundial pokoril tudi Srbijo. Fante je pilil na področju telesne priprave, obrambne igre in discipline, veliko so se naučili tudi v vadbenih taborih in na tekmah v Barceloni in Franciji. Si pa kadrovsko osveženi Katarci seveda želijo najboljše uvrstitve na SP; leta 2003 so bili šestnajsti, zdaj si želijo v četrtfinale. »Želimo biti vsaj četrti v skupini in napredovati, od osmine finala naprej pa je vse mogoče,« je še dopolnil Rivera, ki se bo z varovanci v skupini A poleg Slovenije nameril še na (svojo nekdanjo) Španijo, Belorusijo, Brazilijo in Čile. Špancu katarska pogodba poteče po SP, dogovarjajo pa se že za novo do leta 2016; Katarci želijo namreč na olimpijske igre v Rio de Janeiro.

Deli s prijatelji