KOŠARKA

Slovan klecnil, a ohranja ponos

Objavljeno 25. april 2014 09.16 | Posodobljeno 24. april 2014 22.17 | Piše: Drago Perko

Klub, ki je dal brata Dragić, Nesterovića in Lakoviča, izpadel v drugo ligo.

Barve kluba s Kodeljevega je nosil tudi vzhajajoči zvezdnik NBA Goran Dragić. Foto: Blaž Samec/Delo

Slovan je slovenski košarki dal Jako Lakoviča, Gorana Dragića, Raša Nesterovića in še celo plejado igralcev, ki so se na Kodeljevem kalili in razvijali. Igralci in trenerji so šli, Slovan pa je ostal. V torek je doživel enega najbolj črnih dni v svoji zgodovini – ekipa je po dramatični končnici Lige Telemach za obstanek izpadla v 2. SKL »Občutek ni prijeten, a prostora za jokanje in stokanje ni. Slovan se bo vrnil v Ligo Telemach že prihodnje leto,« nam jasno pove predsednik kluba Miloš Paravinja, ki je pred dvema letoma prišel na vodilno mesto. »Če je kdo kriv za izpad v 2. SKL, sem to sam. Sem predsednik in sem za vsako stvar odgovoren,« Paravinja ne beži od odgovornosti, funkcije pa se ne oklepa za vsako ceno. »Tu sem, da pomagam. Klub mi je veliko dal, na ta način mu skušam nekaj vrniti in mladim omogočiti razvoj,« pravi in prizna, da bi tudi v svoji igralski karieri drugače gledal na vodstvene kadre klubov in ekip, v katerih je igral, če bi vedel, da je to delo tako zahtevno.

Meni, da je klub iz danega položaja v tej sezoni izvlekel maksimum. Ob tem pa mu ni uspelo ubežati usodi drugih ljubljanskih kolektivov. Tudi Slovana ni obšla ekonomska kriza, a obstoj kluba (za razliko od drugih) ni pod vprašajem. Paravinja je hvaležen prejšnji upravi in vsem sponzorjem, ki jim je uspelo urediti nastali položaj in zakrpati finančno luknjo. V isti sapi poudari dobro delo strokovnega štaba s Simonom Petrovom, Jernejem Valentinčičem in Slavkom Duščakom na čelu. »Slovan se je pred to sezono zavestno odločil, da ponudi priložnost trem mladim trenerjem, pred katerimi je velika prihodnost. Ob Heliosu, ki z Zmagom Sagadinom izvrstno dela z mladimi, smo bili edini, ki smo imeli ves čas tri mladince v ekipi. Kdo je še to storil? Nihče! Mi smo,« se upravičeno pohvali s storjenim.

Ob tem predsednik ne pozabi na trojec Stipe Modrić-Vjeko Petrović-Jure Močnik, ki je, tako Paravinja, dal vse za ta klub in se vso sezono dejansko žrtvoval. Predsednik upa, da se bo v prihodnjih mesecih nateklo v blagajno še nekaj evrov, da se poravnajo dolgovi do igralcev. »Ta denar bodo košarkarji dobili, prepričan sem, da bomo zadeve hitro rešili,« še navrže nekdanji košarkar Olimpije, Krke in Slovana.

Pred časom je bilo zelo aktualno, da bi se Rašo Nesterović vključil v delo Union Olimpije. Pa s klubskim vodstvom skupnega jezika ni našel. Ga bo mar našel s Slovanom, ki je matični klub Nesterovića in kjer se je Rašo pod taktirko pokojnega Vojka Herksla razvijal in kalil? »Vsem legendam Slovana so vrata odprta. Vsi, ki bi radi delali in pomagali klubu, so dobrodošli,« je jasen Paravinja, ki meni, da je Slovan upravičil tudi svoje sodelovanje z Olimpijo. »Pri nas sta se kalila dva njihova mladinca, minute pa smo dali večini igralcev, ki drugje ne bi dobili takšne pozornosti.« Predsednik Slovana je ponosen tudi na podatek, da je večina članov prve ekipe poleg košarke tudi študirala.

Dan po izpadu sta Paravinja in Petrov, ki bo ostal trener Kodeljevčanov, že kovala plan okrepitev za vrnitev med elito. Za dodatni optimizem pa skrbijo tudi mlade generacije Slovana. »Prepričan sem, da bomo Slovan vrnili tja, kamor spada. Med elito!«

Deli s prijatelji