PRVENSTVO

Slokarjev vrat kriv za Zdovčev glavobol

Objavljeno 30. avgust 2014 09.12 | Posodobljeno 30. avgust 2014 09.12 | Piše: Drago Perko

Slovenija bo danes uvodoma na 17. svetovnem prvenstvu igrala proti Avstraliji, jutri jo čaka še Mehika.

Igralci so dobro razpoloženi, skrbi le poškodba Uroša Slokarja. Foto: Twitter Kzs

Danes se začenja košarkarski spektakel. Španija drugič gosti svetovno prvenstvo (17. po vrsti) in drugič v tej bogati zgodovini prvenstvo sveta (prvič leta 1986) prihaja na Pirenejski polotok. Takrat so prvaki postali Američani. Tudi danes ekipa iz novega sveta poleg gostiteljev kotira visoko. Vse razen finala med Španci in Američani pa bi bilo gromozansko presenečenje. Lov na bron bo odprt, a mnogi so prepričani, da so glavni kandidati za preostalo žlahtno kovino kar Hrvati, ki jih je selektor Jasmin Repeša zložil v gledljivo in odgovorno ekipo. Še tretjič zapored bo na prvenstvu 24 ekip, prvič je bilo tako pred 28 leti, prav tako v Španiji.

Izboljšati 8.
in 9. mesto

Tudi to pot bo poleg Slovenija, ki se bo tretjič predstavila med planetarno elito. Prvič se je leta 2006, ko je zasedba selektorja Aleša Pipana zasedla končno 9. mesto, pred štirimi leti je Memi Bečirovič pristal z ekipo na 8. mestu, Jure Zdovc se spogleduje s polfinalom. Slovenija se bo sprva merila z Avstralijo, Mehiko, Angolo, Korejo in Litvo. Napredujejo po štiri zasedbe, osmina finala pa Zdovčeve čaka v Barceloni. Če bodo zasedli 1. ali 3. mesto na Kanarskih otokih, jih bo prvi favorit tekmovanja, ZDA, čakal v četrtfinalu ali polfinalu, sicer bodo Američani po pričakovanju na poti Dragiću in soigralcem že v osmini finala. Poleg okoli 1600 navijačev bo slovenske barve poskušal dostojno zastopati še sodnik Matej Boltauzer. Da bomo dobili prvaka, bo do 14. septembra v Madridu odigranih 76 tekem, predtekmovanje pa se poleg Las Palmasa igra še v Granadi, Sevilli in Bilbau.

Olimpijin Baynes glavna grožnja

Za uvod se bodo Zdovčevi ob 17.30 udarili z Avstralci, ki so aktualni prvaki Oceanije, zavoljo tega so se direktno prebili na svetovno prvenstvo. V Španijo so prišli brez dveh najbolj zvenečih imen – manjkata Andrew Bogut in Patrick Mills. Kljub temu legenda avstralske košarke Shane Heal pravi, da lahko Avstralci sežejo celo do medalje. »Imamo mlado zasedbo, ki premore evropski in NBA-izvor. Z vsakim tekmecem pa lahko odigramo neustrašno. Selektor Andrej Lemanis je sestavil izvrstno ekipo, ki je zmes talenta in veteranov, sežejo pa lahko visoko.« V letih 1982 in 1994 so bili peti, pred štirimi leti pa 10. V zasedbi premorejo štiri NBA-jevce, poleg Arona Baynesa (rodil se je na Novi Zelandiji, igra za Avstralce) so tu še Matthew Dellavedova (Cleveland), Cameron Bairsot (Chicago) in Dante Exum (Utah). Ne gre zanemariti treh veteranov, ki imajo še vedno precej besede v sami igri – David Andersen, Brad Newley in Joe Ingles. Avstralci so v 12 tekmah priprav zmagali sedemkrat, za uvod so dvakrat premagali Kitajce, potem pa dvakrat Fince, Filipince in Francoze ter Ukrajino.

Leta 2010 smo jih namahali

Slovenija je eno lekcijo Avstralcem že odčitala – leta 2010 je bilo 87:58 v osmini finala svetovnega prvenstva. Blestel je Jaka Lakovič (19 točk), za Slovenijo pa so od današnje zasedbe igrali Uroš Slokar, Jaka Klobučar, Goran Dragić in Miha Zupan. »Paziti bo treba na avstralsko igro po globini, znajo pa tudi zadeti z razdalje,« opozarja Chris Thomas, član slovenskega strokovnega štaba. »Prva tekma je zelo pomembna. Avstralija ima močno zasedbo, igralci blestijo pod košem. Če ne bomo zaigrali, kot znamo, se nam slabo piše. Ustaviti bo treba Inglesa in Newleyja,« opozarja Zoran Dragić.

Uroševe težave

Ko bodo Avstralci absolvirani, bo jutri ob 17.30 sledila še tekma z Mehičani, ki so pred svetovnim prvenstvom postali prvaki Srednje Amerike, kjer so nanizali šest zmag. Precej slabše pa jim je šlo v nadaljevanju, kjer so zapored izgubili proti Argentini, Braziliji in na evropski generalki še proti Ukrajini. V reprezentanci, ki jo vodi Sergio Valdeomillosa (rojen je bil v španski Grenadi), se vse vrti okoli Francisca Cruza in Gustava Ayona, ki se uspešno vrača po februarski operaciji rame.

»Dobro smo se pripravili, fizično smo močno delali, sam pa sem že na začetku leta zavestno izgubil 10 kilogramov,« pravi Uroš Slokar, ki že tretjič igra na svetovnem prvenstvu, a je tudi glavni osmoljenec naše zasedbe. Zavoljo klime in prepiha ima velike težave z vratom in njegov današnji nastop je zelo vprašljiv. To je minulo noč povzročalo glavobol tudi selektorju Juretu Zdovcu.

Zdovčeva sokrajanka

Slovenska reprezentanca je dobila svojo atašejko, ki je zasedbi na voljo ves čas. Ta čast je pripadla kar Slovenki Heleni Adjnik iz Slovenskih Konjic, sokrajanki selektorja Jureta Zdovca. Ajdnikova je igrala košarko v domačem kraju, lani je bila spremljevalka španske izbrane vrste na Eurobasketu, ljubiteljem košarke pa se je vtisnila spomin z izjavo in opisom člana španske reprezentance: »Marc Gasol je en velik medvedek!«

Deli s prijatelji