DIRKA PO SLOVENIJI

Sky tudi brez Tasmanca 
prekriva kolesarsko nebo

Objavljeno 18. junij 2015 13.44 | Posodobljeno 18. junij 2015 13.45 | Piše: Marko Uršič

Danes se s kolesarjenjem na čas v središču Ljubljane začenja 22. dirka po Sloveniji.

Jani Brajkovič.

Začenja se poklicna Franja. Dvaindvajseta kolesarska dirka po Sloveniji bo s profesionalci zamenjala polpoklicne amaterje, ki so v nedeljo na kolesu gonili maraton, danes pa je najprej na sporedu vožnja na čas v Ljubljani. Jutri bo druga etapa od starodavne Škofje Loke do Kočevja, v soboto si bodo z vzponom na Tri Kralje roke meli gorski specialisti, v nedeljo pa bo od zdraviliške Rogaške Slatine vožnja v Franjinem slogu s silovitim sprintom v Rudolfovem, mestu, ki ni novo, a se tako imenuje.

V zgodovini beležimo deset slovenskih skupnih zmag, enajst tujih, lani je bil zmagovalec Portugalec Tiago Machado. Letos bodo kolesarji segli v nebo; prijavljena je tudi vrhunska britanska ekipa Sky, katere pokrovitelj je televizijski velikan. V Slovenijo sicer kot član moštva ni prišel najavljeni tasmanski vrag Richie Porte; prvo ime, za katero bodo garali kolegi, je Bask Mikel Nieve Iturralde. Ker so Baski odlični v nogometu in kolesastvu, je pričakovati žilav nastop moža iz Leitze, ki je specialist za vzpone. Na Vuelti in Giru d'Italia že ima skupne uvrstitve na deseto mesto in tudi etapni zmagi. Na Tri Kralje mu bo pomagal Irec Philip Deignan, ki je leta 2009 dobil 18. etapo Vuelte, skupno pa je bil deveti. Mehanik Skya v Sloveniji bo tudi Filip Tišma, eden izmed dveh slovenskih (še Igor Turk) v nebeškem moštvu. »Nieve bo kapetan, pri vzponih bo imel še dva pomočnika. To bo lepa priložnost za predstavitev moštva Sky Sloveniji in tukajšnjim navijačem. Pred časom sem celo rekel, da bom nehal delati, če Sky pride na dirko po Sloveniji. Resnično sem menil, da se to ne bo zgodilo, a zdaj sem si seveda premislil,« se je pošalil Filip Tišma.


Dirka po Sloveniji

1. etapa: Ljubljana, vožnja na čas (8,8 km)
2. etapa: Škofja Loka–Kočevje (182 km)
3. etapa: Dobrovnik–Trije Kralji (178,5 km)
4. etapa: Rog. Slatina–Novo mesto (165,5 km)

 

Brajkovič spet doma

Pod Alpami bosta kolesarili še dve moštvi z licenco World Tour: ruska Katjuša, ne, to niso večcevni raketometi, in italijanska Lampre-Merida. Za katjuševce bo vozil tudi 38-letni Luca Paolini, pred dvema letoma nosilec rožnate majice na Giru. Za Lampre bo kolesaril Slovenec Jan Polanc, zmagovalec letošnje 5. etape Gira, pa tudi Diego Ulissi, zmagovalec štirih etap na italijanskem krogu in leta 2011 skupni zmagovalec dirke po Sloveniji. V moštvu bo tudi Čun-kai Feng, Tajvanec ali, če želite, kitajski Tajpejec, to pa bo 50. država, ki bo v zgodovini udeležena na slovenski kolesarski dirki. Za ameriški UnitedHealthcare (združeno zdravstveno skrbstvo) bo vozil tudi Jani Brajkovič, v Sloveniji skupno prvi leta 2012, za Nippo-Vini Fantini pa Damiano Cunego, leta 2004 zmagovalec Gira.

Po Sloveniji bodo v moštvu kolesarili tudi Kolumbijci, od slovenskih ekip pa seveda prireditelj Adria Mobil, Radenska in reprezentanca Slovenije, vsega skupaj se bo bodlo 17 ekip. Denarni sklad dirke je 29.180 evrov; etapni zmagovalec dobi 1840 evrov, drugi 930, tretji 460, deseti do dvajseti po 45 evrov. Skupna zmaga je vredna 3680 evrov, drugo mesto 1860, tretji bo bogatejši za 920 evrov. Deseto- do dvajsetouvrščeni bodo dobili po 90 evrov. Rumena majica, nošena med etapo, prinaša 50 evrov. No, tako ali tako si bodo najboljši denarne nagrade nato zaradi pomoči razdelili s sotekmovalci in mehaniki.

Deli s prijatelji