PRED TEKMO

Skube: V reprezentanci se je nekaj spremenilo

Objavljeno 11. januar 2014 08.26 | Posodobljeno 11. januar 2014 08.26 | Piše: Marko Uršič

Slovenska rokometna reprezentanca mora na poti proti SP v Katarju jutri premagati Ukrajino.

Sebastian Skube potrjuje, da je slovenska izbrana vrsta spet tista stara, dobra. Foto: Igor Zaplatil

Spet je prišel dan D. A ne gre za ameriško izkrcanje v Normandiji, ampak za ponovni rokometno usodni dan s Slovani. Izkrcala se bo slovenska reprezentanca, ki je v boju za evropsko prvenstvo – to se jutri začne na Danskem – padla proti Belorusiji, zdaj jih v nedeljo v Velenju čakajo Ukrajinci za zmago v prvem izločilnem situ za SP leta 2015 v Katarju. Ukrajinci. Ti so jo varovancem Borisa Deniča pošteno zagodli na prvem obračunu v deželi Timošenkove, Klička in Bubke, saj Slovenija nujno potrebuje zmago (točki) za napredovanje in junijski dodatni tekmi kvalifikacij.

Skrita tempirana bomba, v skupini še s Švico in Luksemburgom, se je skrivala v četrtek v Schaffhausnu, a je slovenski rokometni cvet ubral švicarsko planiko, ta je njihov nacionalni simbol, in na semaforju pustil izid 23:31. Zdaj v skupini 3 vodi Ukrajina z devetimi točkami, Slovenija ima točko manj, Švicarji tri, veliko vojvodstvo Luksemburg pa je brez točke.

»Švicarjem nismo ponudili niti najmanjše možnosti za zmago, hkrati se še nismo preveč utrudili pred odločilno tekmo z Ukrajinci,« je v deželi sira, čokolade in ur modroval selektor Denič. Zdaj že 34-letni veteran Uroš Zorman, rojstni dan je imel ravno na dan tekme s Švicarji, ga je dopolnil z besedami, da so prikazali pravi značaj, Dragan Gajić pa je vse spravil tudi na čustveno raven: »Pokazali smo naša rokometna čustva. Temu so pomagale tudi malce bolj ostre besede pred in med tekmo. Najbolj pomembno je, da je naša ekipa znova zaživela in bila lačna zmage.« Deničevi so v alpskem raju znova pokazali lastnosti, ki so jih odlikovale na poti do četrtega mesta na zadnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Igralo se je domišljijsko, z občutkom, moštvo je dihalo kot eno, zavest je imela spredaj še dodatek samo. No, nič kaj prijetno ni svojega rokometnega (vele)uma izgubljati v žoganju z Luksemburžani in se zdaj brusiti za pridevnik odločilni (dvoboj) z Ukrajino. A do tega položaja so se slovenski rokometaši privedli sami, ko so preveč samozavestno vzeli stožiški obračun z Belorusijo in po porazu padli v vrednotenju v rokometnem svetu.

Lepo so se dvignili

Sebastian Skube kot stalnica pri Deničevih izbrancih ima svojo besedo in vlogo na igrišču pa tudi za mnenje o zadnji stopnici pred knockout igranjem v boju za katarsko udeležbo. »Menim, da smo lahko kar zadovoljni, ne le z zmago, ampak tudi s pristopom do tekme s Švico. Ta je veliko pomenila, ob morebitnem porazu bi padli kar globoko, tako pa smo se lepo dvignili, in menim, da smo pred nedeljsko tekmo lahko zelo optimistični,« je začel. Glede na švicarsko predstavitev gotovo ima tudi razlog več za optimizem. »Strinjam se, da smo na zadnjih tekmah spet pokazali pravi obraz. Ukrajincem smo še kar nekaj dolžni, tako da tudi motivacija ne bo problem. Če ponovimo predstave z zadnjih tekem, menim, da se bomo uvrstili v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo.« Torej so reprezentantje držali obljubo s sestanka z Deničem po porazu na prvi tekmi z Ukrajino, da se bo spremenil odnos na tekmah; to se tudi uresničuje. »Na igrišču smo že pokazali, vidi se, da se je v naši reprezentanci nekaj spremenilo,« je mnenje zaokrožil član Celja Pivovarne Laško.

Zorman pa je še nadgradil svojo izjavo iz Švice. »Ukrajincev ne bomo podcenjevali, zoperstavili se jim bomo z zrelo in pametno igro, hkrati pa dokazali, da nimamo mesta v tem delu kvalifikacij. Upam, da nam je zmaga nad Švicarji dala nov veter v jadra,« je napovedal slovanski obračun v velenjski (revolucionarni) Rdeči dvorani. Tudi Gajić je že pozabil visoki švicarski življenjski standard ter pojasnil: »Proti Ukrajini bomo poskušali v našo igro vložiti še več čustev, energije, motivacije ter nadgraditi predstavo iz Schaffhausna. Če želimo premagati Ukrajince, moramo prikazati dobro igro, boljšo kot v Švici. Hkrati sem prepričan, da se jim bomo oddolžili za izjemno boleč poraz iz Zaporožja.« Slovenci so se letos že spoprijeli z vojvodami, potomci Viljema Tella, zdaj bo treba ukrotiti še močnega, a tudi okornega ukrajinskega medveda.
 

Deli s prijatelji