DIRKA PO SLOVENIJI

Skakalec in puščica sta Adrio izstrelila do neba

Objavljeno 22. junij 2015 10.45 | Posodobljeno 22. junij 2015 10.45 | Piše: Marko Uršič

Primož Roglič je skupni zmagovalec 22. kolesarske dirke po Sloveniji, izid domačih in tujih skupnih uspehov je izenačil na enajst. Zadnjo etapo s ciljem v Novem mestu pa je dobil njegov klubski sotekmovalec Marko Kump.

Kump in njegov sinko sta se znašla v odlični družbi. Foto: Igor Mali

NOVO MESTO – Kolesarska dirka po Sloveniji se je, kot je to že običaj, včeraj končala v Novem mestu; kolesarji so v okviru četrte etape v dolenjsko prestolnico prišli po 165,5 kilometra dolgi vožnji iz Rogaške Slatine. Vedelo se je, da končno zmago Primoža Rogliča, matadorja iz domače ekipe Adria Mobil, lahko ogrozi le kaj res nepredvidljivega oziroma velika smola, in tako predvidljivo je tudi bilo. Roglič je rumeno majico za zmago na 22. slovenski pentlji obdržal tudi po prihodu v cilj, etapa pa se je, kot je že navada v Rudolfovem, končala s sprinterskim prihodom na cilj, po tlakovanih granitnih kockah na Glavnem trgu. V silovitem ciljnem sprintu pa je po desni strani kot puščica švignil Dolenjska puščica Marko Kump (Adria Mobil) in slavil pred Argentincem Maximilianom Arielom Richezejem (Lampre-Merida) in Avstralcem Chrisom Suttonom iz ekipe Sky. A najpomembneje je bilo, da je moštvo premičnega Jadrana Primoža Rogliča v rumeni majici varno pripeljalo do konca dirke, in 25-letnik iz Kisovca pri Zagorju je po letu 2012 (Jani Brajkovič) Sloveniji spet prikolesaril končno zmago. Zdaj so tuje in slovenske zmage izenačene na številki enajst. Skupno drugi je (p)ostal Bask Mikel Nieve Iturralde (Sky), tretji pa je že dvakratni zmagovalec slovenske pentlje Jure Golčer (Felbermayr). Sicer je med etapo, prevozili so jo tudi s povprečno hitrostjo skoraj zavidljivih 50 km/h, malce pred Zidanim Mostom pobegnila sedemčlanska skupina, si nabrala skoraj tri minute prednosti, a jih je glavnina, na čelu katere je bila Adria Mobil, ujela. V sedmih krogih v Novem mestu sta ušla še Italijan Giacomo Berlato in Belgijec Pieter Jacobs, a obe avanturi sta se končali tako, da je ubežnika požrla glavnina.

Špilak najboljši v Švici

Slovenski kolesar Simon Špilak je skupni zmagovalec dirke po Švici. Osemindvajsetletni član ruske Katjuše je na 38,4 km dolgem kronometru v Bernu zasedel drugo mesto, potem ko je bil od njega za 18 sekund hitrejši Nizozemec Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), v skupni razvrstitvi pa je za pet sekund ugnal Britanca Gerainta Thomasa (Sky). 

Kaotični sprint

»Vsa zadnja etapa je potekala dokaj mirno, sicer je bilo za pobeg potrebnega nekoliko več časa kot v preteklih etapah, a z ekipo smo nadzirali potek in rumeno majico držali na varni razdalji pred zasledovalci. V drugi polovici nam je na pomoč priskočila še ekipa Lampreja, ki je v svojih vrstah imela sprinterje in tudi interes, da v cilj pripelje vso skupino,« je taktiko zadnje etape opisal Marko Kump, ki sta mu po prihodu v cilj za zmago takoj čestitala žena in naraščaj. Kump je namreč tudi ponovil svojo zmago iz leta 2009, ko je bil prav tako najboljši. »To je bil kaotičen sprint, a za takšen zaključek je to že normalno, kaj boljšega ni bilo pričakovati. Po tihem smo v Adrii sicer tudi upali, da bi morebiti zmagali v etapi, a v sprintu je to velikokrat loterija. Zato je tokratna zmaga naš popolni zaključek letošnje dirke po Sloveniji. V boju za čim boljši izhodiščni položaj za sprint sem sicer malce zamudil, a sem od zadnjega ovinka vedel, da moram to nadomestiti. Do ovinka nisem bil gotov, da mi bo to uspelo, bil sem okoli šestega mesta, kar je za takšen sprint precej zadaj. Zato sem moral začeti sprintati bolj zgodaj, in uspelo je. Zaradi podpore publike pa sem vsak krog po Novem mestu dobil kurjo polt,« je še dodal Kump, na licu pa je imel še rdečilo za ustnice od poljuba hostese pri slovesni razglasitvi.

Zlagal bi se, če bi rekel, da v zadnji etapi ni bilo težko.

Ni bil peron

Marko Kump je bil junak dneva, heroj štirih dni pa je skupni zmagovalec Primož Roglič, ki je iz smučarskega skakalca postal zmagovalec kolesarske dirke po Sloveniji. »Zlagal bi se, če bi rekel, da v zadnji etapi ni bilo težko. Proti koncu namreč vedno bolj razmišljaš, kako bo. Poseben čar je nositi rumeno majico, da imaš sploh to čast. V teh trenutkih poskušaš uživati. Majica sicer ni bila ogrožena, malce nelagodno je le bilo, ker takoj ni bilo pobegov. Prva ura je bila zelo hitra, nismo se ravno po peronu počasi vozili, je vsaj hitro minilo. Ob vsej množici navijačev pa v Novem mestu kar poletiš, pa še malce težji teren je, granitne kocke,« je menil Kisovčan, ki si je zmago sicer praktično privozil v sobotni tretji kraljevski etapi z vzponom na Tri Kralje. »Vedel sem, da sem zelo dobro pripravljen, a nisem želel ničesar napovedovati, bistvena je konkurenca, kje si ob svoji pripravljenosti. Hvala bogu, da je bila Adria Mobil tako premočna, da bi bilo še večkrat tako,« je sklenil veliki zmagovalec Primož Roglič, ki ga zdaj čaka slovensko državno prvenstvo, nato pa kolesarjenje na Kitajskem. Nekdanji olimpijec (Vancouver 2010) je torej v olimpijski formi nastopal tudi na slovenskem Touru.

Jure Golčer je dvakratni zmagovalec dirke po Sloveniji (2006, 2008), skupno tretje mesto pa je 37-letnik ocenil zelo stvarno: »Odločilo se je v kraljevski etapi, ki je bila težka zaradi mraza in dežja. Bili smo štirje kolesarji na dirki zmožni zmagati, a Roglič je bil zagotovo najboljši. Res je dober, bil je najmočnejši, zelo hitro se razvija. Mlad je, motiviran, res je presenečenje dirke.«

 

Deli s prijatelji