VROČA KRI

Skakalci so še kratki za 200.000 evrov

Objavljeno 07. oktober 2015 13.34 | Posodobljeno 07. oktober 2015 13.36 | Piše: Marko Uršič

Zbor in odbor za smučarske skoke sta obravnavala finančni načrt za letošnjo zimo.

Ljubu Jasniču je zavrela kri po kritikah Jožeta Javornika. Foto: Leon Vidic

V zadnjem času so seje na Smučarski zvezi Slovenije burne. To pa ne preseneča, če vemo, da znotraj SZS poteka boj za oblast, kjer opozicija vse bolj odločno dviga glavo. Včeraj so na sedežu smučarske zveze blizu podutiškega kamnoloma sejali člani zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ki so obravnavali tri točke dnevnega reda. Bili so sklepčni, čeprav je bilo pred sejo slišati dvome, da ne bodo, ker se je večina skakalnih klubov odkrito postavila v pat položaj proti SZS, z grožnjo, da je v vsakem trenutku lahko šah-mat. Z obeh strani.

Pokroviteljska sredstva za zimo 2015/16 so po besedah zborovskega predsednika Ljuba Jasniča 1,294.000 evrov, a proračun skakalcev, kljub sedmim odstotkom več sponzorskih financ, še ni zapolnjen. Jasnič je omenil, da so po ugotovitvi seje odbora pred zborom še kratki za dvesto tisočakov. Podpisi pogodb s tekmovalci so pred uresničitvijo, tako Tomaž Verdnik, strokovni vodja panoge za skoke. »Pogodbe s tekmovalci so usklajene, čakalo se je, da se uskladi delež s smučarskim tekom,« je o igri finančnih številk javno namignil Verdnik. Delitev nordijskih sredstev s tekači je zdaj nekaj boljše za orle (65:35 odstotkov). Deljenje bonusa pri izplačilu nagrad pa je namesto starih 60:40, zdaj 70 odstotkov za smučarje skakalce in 30 odstotkov za tekačice. No, za tekmo ženskih skakalk za svetovni pokal na Ljubnem sicer manjka še 90.000 evrov.

SZS ni banka

Skakalni klubi, tudi z anonimkami, želijo sklic izredne seje zbora, pritožujejo se, da so obubožani, da jih nihče od zgoraj, z vrha SZS, ne povoha. Klubske kritike so včeraj na seji kar padale, to pa je razjezilo predsednika Smučarske zveze Slovenije Enza Smrekarja, ki je povzdignil glas. »Sami sebi smo največji sovražniki. Vedemo se, kot da je smučarska zveza banka, a ni,« je navrgel Smrekar in v bran vzel tudi zborovskega predsednika Ljuba Jasniča, ki je bil ena glavnih tarč klubskih kritičnih osti. Klubski funkcionarji, po svojih besedah, so sami, sami ostajajo s svojimi težavami. Nato je na tapeto za kritike prišel tudi direktor SZS v odhodu Jurij Žurej. V slog bolj racionalne debate med vodstvom SZS in klubsko bazo je posegel tudi Jelko Gros, direktor Zavoda Planica. Klubske kritike so bile večinoma resnično privlečene za lase, lahko pa se strinjamo s tem, da so klubi obubožani in da ni denarja za obsežnejšo dejavnost z namenom skakalnega cvetenja. »Planica je predraga« in »Lahko reprezentančnemu trenerju Goranu Janusu, ko pa iz kluba dobi gotovega tekmovalca« je bilo slišati iz nezadovoljne klubske baze. Jože Javornik, predsednik upravnega odbora SK Triglav, se je obregnil tudi ob proceduralne zadeve, material za sejo zbora je prišel prepozno, seveda pa je bila pika na i problematika prenovljenega skakalnega središča Gorenja Sava. »Klubi smo vsak dan vedno večji reveži, iz dneva v dan imamo manj pravic,« je komentiral Javornik. V tistem trenutku je popolnoma prekipelo Ljubu Jasniču. »Koristi imaš velike, pa pljuvaš po stvareh. Držiš figo v žepu. Nočem obračunavati ne s teboj in ne z Ulago. Ljubo Jasnič ni problem, težava so finance,« je bil Jasnič besen kot ris.

Deli s prijatelji