ULIČNA KOŠARKA

Simon, najboljši uličar na svetu

Objavljeno 03. junij 2013 14.38 | Posodobljeno 03. junij 2013 14.39 | Piše: D. P.

Košarkar iz Ljubljane se vsako poletje vrača v Trnovo – pod koše. Čeprav bo 2016. star 37 let, bi rad nastopil na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Simon Finžgar (foto: Drago Perko).

Pravega poletja še ni, menda se bo le ogrelo. To si želijo tudi ulični košarkarji, kolikor jih je še ostalo. Žoga žal ni več edina droga, košarkarska igrišča samevajo. »A ne pri nas v Trnovem, z Rokom igrava vsaj trikrat na teden,« nas hitro potolaži 33-letni Simon Finžgar, ki po lestvicah svetovne košarkarske zveze Fiba velja za najboljšega igralca ulične košarke na svetu. »Dobro se sliši,« se nad titulo ne pritožuje Simon, ki, odkar pomni, preganja žogo po ljubljanskih igriščih.

»Košarko imam rad, ulično pa še bolj, ker mi pomaga, da poleti ostanem v formi za jesenske ligaške boje v dvorani,« razloži. Na svoji športni poti je igral v Ljubljani, Krškem, Birokratu, Kopru, Zlatorogu, LTH Castings Mercatorju in v Bolgariji. Ampak še vsako poletje se je vrnil v Trnovo. Pred desetimi leti je začel igrati tudi na turnirjih ulične košarke, zdaj najraje nastopa na Samsung košarka 3 x 3, ki ga vodi Simon Rožnik pod vodstvom Košarkarske zveze Slovenije.


ABC ulične košarke:

• zmaga ekipa, ki pred iztekom igralnega časa prva doseže 21 točk, oziroma ekipa, ki doseže več točk ob izteku igralnega časa (deset minut),

• napad traja 12 sekund,

• po peti osebni napaki mora košarkar iz igre.

 

Lani je njegovo moštvo osvojilo naslov državnih prvakov. Za nagrado so odšli v Miami na Florido, kjer so v svetovni konkurenci zasedli četrto mesto. »Saj smo bili blizu tudi v polfinalu, a bilo je malce nezbranosti in ves trud je šel po zlu,« obžaluje zamujeno priložnost. Simonu v ekipi delajo družbo še Rok Vrečič, Adin Kavgić ter Gašper Ovnik. Z Rokom se poznata iz šolskih dni, Adina so našli na ekonomski fakulteti, Gašper pa je prišel na novo, zamenjal je Gian Paola Zoreta.
Zasedba je spreminjala ime. Najprej so se imenovali TNT, potem Ordinathor.com ter Iščemo sponzorja, v novi sezoni napadajo naslov pod imenom Thorex. Finžgarja in soigralce pa mikajo tudi olimpijske igre. »Saj se malo čudno sliši, ampak – zakaj pa ne. Le malce stari bomo takrat,« se nasmehne ob misli, da bo imel 2016. v času iger v Riu de Janeiru 37 let. »Dokler bom zdrav, bom igral,« je odločen. Letos gredo za uvod po naslov najboljšega v državi. »S tem ne bomo obogateli, je pa veliko zadoščenja in zadovoljstva,« sklene. 

Velik uspeh Slovencev

Državni prvaki, košarkarji moštva Bwin.com, so leta 2011 pred 5000-glavo množico pometli s konkurenco in zmagali na največjem mednarodnem turnirju v ruski prestolnici. Aleš Kunc, Aleš Primc, Luka Završnik in Jasmin Hercegovac so zaslužili 10.000 dolarjev, Hercegovca so izbrali za najboljšega košarkarja (MVP).

Deli s prijatelji