BRATA DRAGIĆ

Sezona, ki bi jo brata najraje pozabila

Objavljeno 12. april 2015 16.18 | Posodobljeno 12. april 2015 16.18 | Piše: Drago Perko

Goranu in Zoranu Dragiću se tudi po selitvi iz Phoenixa v Miami končnica lige NBA vse bolj oddaljuje.

Brata Dragić nista navdušena nad letošnjo sezono v NBA. Foto: Marko Feist

Iz dneva v dan je jasneje, da bo imela Slovenija v končnici lige NBA le enega predstavnika. Beno Udrih in njegovi grizliji so zagotovo potniki med 16 najboljših zasedb severnoameriške poklicne lige. Tam pa skoraj gotovo ne bo Miamija, ki sta ga pred slabima dvema mesecema okrepila Goran in Zoran Dragić. Bratoma končnica ni sojena, Goranu se je izmaknila že lani, a je imel vsaj uteho v tem, da je igral košarko svojega življenja, letos ni tako.

Ena žoga za tri lačne igre

Da bo 28-letnemu Goranu težje kot lani, je bilo jasno že v uvodu sezone. Phoenix Suns se je okrepil, v ekipo je prišel organizator igre Isaiah Thomas, za nameček je okreval še Eric Bledsoe, ki je dobršni del lanske sezone presedel zaradi poškodbe. »Imamo nekaj težav, ker je samo ena žoga,« je že po enem mesecu opozoril Goran Dragić v pogovoru za internetni časnik AZ Central. Potem je te besede zanikal, češ da so bile vzete iz konteksta. A daleč od resnice ni bil. Trenerju Jeffu Hornacku ni uspelo razdeliti minutaže tako, da bi osrečil tri igre in žoge lačne igralce.

Temu primerna je bila tudi Goranova statistika. Lani je igral po minuto in pol več, imel je povprečje 20,3 točke (letos do februarja 16,2) in 5,9 podaje (letos 4,1). Drastično mu je padla natančnost pri metu za tri točke (v lanski sezoni 40,8 odstotka, letos le 35,5), na tekmo pa izvaja v povprečju le še 2,5 prostega meta (lani 5,5).

Brez Gorana v Zagrebu?

Po selitvi v Miami, kjer so vanj polagali velike upe in je bil eden od adutov, ki bi klub popeljali v končnico, se je ekipi zalomilo. Chris Bosh je zbolel, Miami pa je ostal brez velikega aduta. Dobra igra dvojca Dwyane Wade-Goran Dragić ni nadomestila velike izgube, tudi zato ekipi s Floride končnica polzi iz rok …

Z enega konca države na drugega pa se je ob Goranu preselil tudi njegov 25-letni brat Zoran, ki je v krstni sezoni doživel to, kar mora (očitno) vsak prišlek. Bolj je sedel in gledal kot igral. V 14 nastopih je bil na parketu v povprečju 2,5 minute. V Miamiju so ga sprva poslali razred nižje v tako imenovano razvojno ligo v ekipo Sioux Falls Skyforce v Južno Dakoto. Zoki se je izkazal že na prvi tekmi v novem dresu. Z 22 točkami je bil prvo ime moštva ob zmagi (117:108) proti Grand Rapids Drive. Po štirih tekmah se je vrnil v Miami, prave minutaže pa še ni dobil. Tudi zato je Zoran že napovedal, da komaj čaka nastop v reprezentanci letos poleti. Dokazovanja željan bo še kako koristen na evropskem prvenstvu v Zagrebu.

Ali bo tam tudi Goran, pa je že drugo vprašanje. Zaradi podpisa življenjske pogodbe, vredne okoli 100 milijonov dolarjev, in vnovičnega očetovstva ne bi bilo presenečenje, če bi si vzel prosto poletje. In ob tem pozabil na to sezono.

Deli s prijatelji