VETERANA

Serena in Roger junaka retro finala

Objavljeno 30. januar 2017 12.00 | Posodobljeno 30. januar 2017 12.00 | Piše: R. T.

Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije sta zmagala veterana. Švicar Roger Federer je v finalupremagal Španca Rafaela Nadala, Američanka Serena Williams pa je dobila sestrski obračun z Venus.

Trenutek, ko je Roger Federer osvojil 18. naslov za grand slam. Foto: AP

AVSTRALIJA – Petintridesetletni teniški zvezdnik Roger Federer se je na odprtem prvenstvu Avstralije dvignil kot feniks iz pepela, potem ko je bil zaradi poškodbe kolena kar pol leta odsoten iz tekmovalnih aren. V finalu prvega turnirja za grand slam v sezoni je po treh urah in 39 minutah igre premagal pet let mlajšega Rafaela Nadala s 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 in 6:3. »Tenis je težek šport, v njem ni remijev. Če bi bili, bi bil vesel, če ga danes lahko deli z Rafo. Res. Trdo sem delal. Rad bi se zahvalil ekipi, zadnjih šest mesecev je bilo drugačnih, nisem vedel, ali bom danes tu. Hvala Nadalovi ekipi, delajte še naprej tako, tenis potrebuje Rafo,« je v slogu pravega džentelmena tekmecu polaskal Federer. Švicar je osvojil 18. naslov na turnirjih za grand slam, petega v Avstraliji. Sedemkrat je bil najboljši v Wimbledonu, petkrat v New Yorku in enkrat v Roland Garrosu. S tem je postal prvi zemljan s petimi ali več zmagami na treh grand slamih. Švicar je nazadnje turnir za grand slam osvojil leta 2012, ko je bil najboljši v Wimbledonu, tokrat je tam spodaj igral kot 17. nosilec. Sicer je postal najstarejši igralec z zmago na turnirjih grand slama v odprti eri tenisa po Avstralcu Kenu Rosewallu. Federer je proti Nadalu odigral 35. dvoboj, zmagal je dvanajstič. To je bil Švicarjev 100. dvoboj na turnirjih velike četverice in 28. finalni nastop. »Zdaj je čas za bogato zabavo. Toda pri 35 letih, to sicer nerad rečem, sem že kar star in telo me zelo boli,« se je še pridušal veliki šampion, za mnoge najboljši teniški igralec vseh časov.

Slavje tudi za domačina

Avstralec John Peers in Finec Henri Kontinen sta zmagovalca OP Avstralije med moškimi dvojicami. Četrta nosilca sta v finalu s 7:5 in 7:5 premagala tretjepostavljena igralca, ameriška brata dvojčka Boba in Mika Bryana. Med mešanimi pari je slavila ameriško-kolumbijska kombinacija Abigail Spears in Juan Sebastian Cabal. V finalu sta premagala indijsko-hrvaško dvojico Sania Mirza-Ivan Dodig s 6:2, 6:4.

Sestrski navdih

Da smo letos v Avstraliji gledali pravi retro grand slam, sta poskrbeli tudi sestri, 35-letna Serena in leto starejša Venus Williams. V finalu je bila mlajša boljša s 6:4, 6:4 po vsega uri in 22 minutah igre. To je za Sereno Williams rekordni 23. naslov na turnirjih velike četverice, prehitela je Nemko Steffi Graf, ki ima 22 zmag za grand slam, obenem pa je le še en naslov oddaljena od znamke Avstralke Margaret Court (24), ki pa je 13 zmag osvojila pred začetkom tako imenovanega odprtega obdobja leta 1967. Serena je v Avstraliji zmagala sedmič in se s tem tudi vrnila na prvo mesto lestvice WTA, kjer je bila od septembra lani Nemka Angelique Kerber. Williamsovi sta odigrali še osmi sestrski finale na grand slamih, skupno pa v medsebojnih dvobojih s 17:11 vodi Serena. »Čestitke, Venus. Ona je res čudovita oseba. Ni šans, da bi lahko prišla do 23 naslovov, če ne bi bilo nje. Vsakič, ko je ta teden zmagala, sem se počutila, da moram zmagati tudi jaz. Upam, da bo naslednje leto Venus stala na tem mestu. Ona je moj navdih, ona je edini razlog, da danes stojim tukaj, in obenem edini razlog, da sestri Williams sploh obstajata,« je bila iskrena Serena. Zmagovalca sta računa obogatila za 2,61 milijona evrov vsak, poražencema je pripadlo po 1,34 milijona. 

Deli s prijatelji