NOVA MOČ

Selektor Zdovc najavil pomlajevanje ob Dragiću

Objavljeno 16. januar 2014 13.17 | Posodobljeno 16. januar 2014 13.17 | Piše: Drago Perko

Na selektorski stolček košarkarske reprezentance se je vrnil Jure Zdovc.

Predsednik KZS Roman Volčič, levo, selektor povratnik Jure Zdovc in direktor reprezentanc Matej Avanzo. Foto: Drago Perko

Redki so pojavi, ki Slovence tako združijo kot košarka. To se je zgodilo med lanskim evropskim prvenstvom, nekaj podobnega v blažji obliki pa se je zgodilo tudi ob imenovanju 47-letnega Jureta Zdovca za selektorja članske reprezentance. »Slovenci smo košarkarski narod,« je Zdovc dejal na predstavitveni novinarski konferenci. Podpisal je triletno pogodbo (2 + 1) s košarkarsko zvezo, prišel pa je, sploh prvi po Zmagu Sagadinu, ki se je vrnil, ker je v tej ekipi videl potencial. »Pred leti sem bil prvi, ki je trdil, da se naši košarki slabo piše. Zdaj menim drugače. Že pred Eurobasketom sem opravil nekaj treningov z ekipo, s to ekipo želim na vrh!« je jasen Zdovc, ki je v Ljubljano pripotoval iz turškega mesta Gaziantep, ki slovi po izvrstnih preprogah. »Imam pogodbo, ki me pri delu z reprezentanco ne ovira, v Turčiji pa so ponosni, ker bo njihov trener še selektor,« je pojasnil Zdovc, predsednik zveze Roman Volčič pa je pristavil, da so iskali ambicioznega in borbenega trenerja. »Vse to Jure ima,« je dodal Volčič, tudi mojster orientacije, včeraj pa je prejel številne čestitke za izbor. Zanimalo nas je, koliko bo Jure Zdovc dobil na leto za delo z reprezentanco. »Več kot selektorji poprej in manj kot Božidar Maljković,« je bil diplomatsko pristavil Volčič. Košarkarski kuloarji pravijo, da bo imel na voljo okoli 130.000 evrov za celoten trenerski štab, ki bo mednarodno sestavljen. »Jure ga je že izbral, predstavili pa ga še bomo,« je povedal direktor reprezentance Matej Avanzo. Tudi tu nam je na uho prišlo eno ime; Grk Stefanos Dedas naj bi vnovič pomagal Zdovcu, kot je bilo to leta 2009 na Poljskem.

Zdovc ima lahko in težko nalogo

Lahko zato, ker odhaja na svetovno prvenstvo s pomlajeno vrsto. Boštjan Nachbar se je poslovil, o tem razmišlja Mirza Begić, Erazem Lorbek upa, da bo zdrav, Jaka Lakovič se še ni jasno odločil, a generacija se umika. »Ekipo bom pomladil,« tega ne skriva Zdovc, ki bo spremenil tudi koncept igre, a kljub temu naj bi se vse vrtelo okoli Gorana Dragića. »On je kot Tony Parker za Francijo. Igra vrhunsko v ligi NBA, neumno bi bilo, če ne bi tega izkoristil,« je bil poln komplimentov na Goranov račun, ki je, tako naš vir, pred dnevi z Goranom že govoril, zamere pa so pozabljene. To je zelo pomembno, saj je ostalo nekaj stvari odprtih še iz Poljske. Kot jara kača se je vlekla zgodba o sporu z evropskega prvenstva leta 2009. Takrat Dragić ni igral proti Srbiji, menda zato, ker mu je tako dejal menedžer Rade Fliipović. Ta je to kategorično zanikal.

Zdovc je priznal, da počasi že sestavlja igralsko križanko in da je imena nekajkrat že zložil na papir. Meni, da imamo igralcev precej, nikogar pa ne želi v naprej odpisati. Tudi Saše Vujačića ne? »Tudi o njem sem razmišljal,« je dodal Zdovc, ki je zatrdil, da se je leta 2009 s Košarkarsko zvezo Slovenije korektno razšel. Že v prihodnjih dneh bo poklical tudi Božidarja Maljkovića, da se pogovorita o zapuščini, ki bo Zdovca pričakala. »Absolutno se bova dobila, vsaka njegova izkušnja bo dobrodošla. Reprezentanca je po petih letih naredila velik korak naprej v vseh segmentih. Maljkovič je postavil smernice in pomladil ekipo,« je sklenil Zdovc, potem pa ga je še čakala dolga pot v Turčijo, tja na jugovzhod k sirski meji.

 

Deli s prijatelji