EUROBASKET

Selektor Zdovc je dočakal Zorana, po tihem pa še upa na prihod Gorana

Objavljeno 27. julij 2015 15.15 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.47 | Piše: Drago Perko

Zdesetkana košarkarska reprezentanca Slovenije se zavzeto pripravlja na septembrski eurobasket.

Jure Zdovc z mladim navijačem Foto: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca je vstopila v drugi teden priprav na evropsko prvenstvo, Kranjsko Goro pa so varovanci selektorja Jureta Zdovca menjali za Zreče, kjer bodo pričakali prve tekme. Za Zdovcem je naporen teden, saj se je soočil z novimi odpovedmi in težavami, na njegovo srečo bosta v teh dneh z reprezentanco tudi Uroš Slokar in Zoran Dragić.

Čeprav je ekipa dodobra zdesetkana, Zdovc ne meče puške v koruzo. Pravi, da je užitek delati s takšnimi košarkarji. Je pa opazil, da ga nekateri še ne razumejo, vendar ne da ne bi hoteli. »Preveč treme imajo,« ugotavlja Zdovc, ki je imel v minulih dneh težave, ker je bilo premalo igralcev. Med visokimi možmi je imel le Žigo Dimca, po potrebi je na petici igral Jure Balažić. Na pomoč je prišel Miha Zupan, ki je zavoljo reprezentance prekinil potovanje z avtodomom. Z družino so šli do Nordkappa, potem se je ekspresno vrnil. »Mihi sem hvaležen, ker je prišel,« Zdovc ceni Zupanovo potezo. Precej manj razume 20-letnega Alekseja Nikoliča, ki je odpovedal nastop. »Nekoč to ni bilo mogoče, a danes so drugi časi. Zame je to nesprejemljivo. Priznam, da je bil s tem prizadet moj ego in da sem bil jezen. A kot zveza smo pri tem nemočni. Zanj smo pripravili poseben program regeneracije. A ni šlo. Ne obtožujem fanta, ki je bil pod vplivom informacij in pritiskov. Zame je zgodba s tem končana,« je povedal Zdovc, ki Nikoliča ne odpisuje za naslednje akcije. »V športu ni revanšizma,« je jasen selektor.

Dunston je odpisan

Od ponedeljka bosta z ekipo tudi novopečeni oče Uroš Slokar in Nebojša Joksimovič; ta je okreval po virozi, ki ga je za teden dni položila v posteljo. V četrtek, 30. julija, bo Slovenija v Kidričevem igrala uvodno tekmo, na Štajersko pridejo Novozelandci. »Tu smo, da zmagujemo,« je hraber Zdovc, ki meni, da so tekme s tako močno zasedbo morda celo prehitro, a tudi v tem vidi dobro plat. »To bo pravi test za igralce, ki so z nami od prvega dne, naj izkoristijo minutažo,« pove selektor, ki bo po pripravah in ciklusu v Zrečah odpisal prve košarkarje, saj z 18-erico trening pač ni tako kakovosten. Se je pa selektor sprijaznil, da bo ostal brez Američana Bryanta Dunstona. Slovenska zakonodaja nagle naturalizacije ne omogoča. »Danes bi moral Dunston priti, a ga ne bo,« je Zdovc soočen z realnostjo. Prav tako ne računa na Gorana Dragića, s katerim v zadnjih tednih ni govoril. »Bi pa ga bil vesel,« selektor po tiho še vedno upa, da se Goran vrne iz Amerike in okrepi Slovenijo ter soigralce naredi boljše za 30 odstotkov. »Čarali bomo,« šef v svojem slogu pove, kaj lahko pričakujemo od Slovenije na uvodnih tekmah. V Kranjski Gori je selektor seznanil igralce s svojo filozofijo, ki bo temeljila na obrambi, za uvodne tekme so pripravili nekaj akcij, med njimi tudi izvajanje stranskega in čelnega avta. V teh dneh bodo kombinatoriko nadgradili. Zdovc ne zaklepa dvorane, da bi kaj skril, v delo strokovnega štaba sta (bila) vključena tudi Slavko Duščak in Pierre Felfle.

Dragić kipi od energije

Poln energije in dobre volje se je iz ZDA vrnil Zoran Dragić, ki je navdušil na štirih tekmah poletne lige v Orlandu. Kljub temu komplimente, ki prihajajo s Floride, Zoki jemlje za rezervo. »V ligi NBA se vse menja v eni noči, nikoli se nič ne ve. Moja naloga je, da se vsakič znova izkažem,« ostaja previden, a toliko bolj odločen, da bo to njegova sezona na drugi strani Atlantika. Tam je vadil mesec dni in igral tekme. Vzpodbujal ga je tudi brat Goran, ki je prišel podpisat 90-milijonsko pogodbo. Tega dogodka nista posebno slavila. »Goran je moj brat, ne gledam na to, kako je bogat, ampak cenim in spoštujem to, da ga denar ne pokvari,« spoštljivo o bratu pripoveduje Zoki, ki po tiho še vedno upa, da se Gogi konec meseca avgusta pridruži ekipi Slovenije. Tudi če ga ne bo, bo Zoran razumel. Dejansko tolerira vse tiste, ki so odpovedali. »Vsak ima svoj tehten razlog,« pravi Zole, ki je od danes z reprezentanco, po pravilih lige NBA pa lahko z ekipo vadi šele 1. avgusta.

»Veselim se treningov, priprav in tekem,« kar kipi Zoran od skorajda otroškega navdušenja ob misli na dres Slovenije. Kdaj bo prvič zaigral, še ne ve, omejitev Miamija pri številu pripravljalnih tekem nima. Četudi je Slovenija igralsko osiromašena, apetiti niso nič manjši, morda pa je Zoran za razliko od lani malce previdnejši. »Najprej bo treba opraviti v predtekmovalni skupini v Zagrebu, potem pa bomo mislili naprej,« pravi Zoran, ki je vesel bučne podpore s tribun. »Navijači bodo naše pomembno orožje, od prve tekme naprej, ko igramo s Hrvati. Proti njim je vedno zanimivo,« opozarja Zoran, ki še ni pozabil poraza proti sosedom na EP 2013, ta poraz pa je Slovenijo tepel vse do konca tekmovanja. »Če bi premagali Hrvate, bi v četrtfinalu dobili Ukrajince. Ker smo izgubili, smo se morali udariti s Francozi,« je Zoran odprl rane, ki niso zaceljene. Zdesetkani Slovenci so nared, da se revanširajo sredi Zagreba. S politiko se Dragić ne obremenjuje, tudi dopustoval je na Hrvaškem, teden dni sta imela z ženo Svetlano dovolj. Oktobra bosta postala oče in mama, v teh dneh Zoran pospešeno išče stanovanje v Miamiju. Prej pa želi z odliko opraviti svoje v dresu Slovenije. Da naši košarkarski reprezentanti to zmorejo in znajo, so dokazali tudi v soboto na tradicionalnem Telemachovem dnevu odprtih vrat. Navijači so se družili z igralci, Big Foot Mama pa je predstavila novo košarkarsko himno Nove zmage.


Zdovc o Đorđeviću in Džikiću

V Kranjski Gori se je Jure Zdovc srečal tudi s srbskim kolegom Sašo Đorđevićem. »Saj niti nisem vedel, da je tu,« je priznal Konjičan na klopi Slovenije. Snidenje s kolegom iz reprezentance je bilo pristno. »Ko se usedemo mi stari, takoj vržemo ego na plan. Kako je bilo, ko smo bili mi, in kako je zdaj, ko so v reprezentanci drugi. Saj veste, kot trener ne smeš tako razmišljati… Vsak od nas ima svoje težave, pa daš ob kavi malce to iz sebe,« je zaključil Zdovc. V pogovoru z njim nismo mogli mimo podatka, da nekdanji trener Krke Aleksandar Džikić ni več trener Makedonije. Zdovc prizna, da sta z Džiletom velika rivala iz časov tekem Krke in Olimpije. »Sprva sem pomislil, da nam bo z Makedonci brez Džikića lažje. A po drugi strani mu želim vse dobro in mu tudi privoščim, da bi bil trener Makedonije,« sklene Zdovc.

 

Deli s prijatelji