SELEKTOR

Šef risov Matjaž Kopitar: Porazi me ubijajo

Objavljeno 10. maj 2015 10.23 | Posodobljeno 10. maj 2015 10.23 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Matjaž Kopitar

Slovenski hokejisti se borijo za obstanek na svetovnem prvenstvu elitne divizije. V Ostravi so doživel že pet porazov, upanje polagajo v zadnjo tekmo z Dansko.

Sodniki Sloveniji na tekmi s Slovaško niso bili ravno naklonjeni. Foto: Reuters

Zgodovina se ponavlja. Slovenski hokejisti so nizali poraz za porazom tudi na zadnjih treh svetovnih prvenstvih pred zdajšnjim turnirjem na Češkem. Leta 2008 so v Kanadi izgubili vseh šest tekem in izpadli iz elitne divizije.

Tri leta pozneje se je zgodba ponovila na Slovaškem. Risi so takrat – prvič pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja – zmagali le proti Latviji, preostalih pet tekem pa so končali sklonjenih glav. Jasno, sledila je selitev v drugi razred svetovnega hokeja.

Med najboljšimi so spet igrali leta 2013 na Švedskem. V Globe Areni v Stockholmu so doživeli novo neprijetno serijo porazov v novem formatu tekmovanja. V svoji predtekmovalni skupini so izgubili vseh sedem tekem, tudi proti Norveški in Belorusiji, državama, ki sta bili znova premočni v minulih dneh na SP v Ostravi. Seveda so izpadli iz elitne konkurence.

Letos so Kopitarjevi fantje nanizali pet zaporednih porazov, čakata pa jih še preizkušnji proti reprezentancama ZDA in Danske. Po trenutnem razpletu dogodkov se zna zgoditi, da bi si lahko Slovenci priigrali obstanek v elitni diviziji, če bi v zadnji, jutrišnji tekmi, premagali Dance.

Utrujeni selektor

Selektor Kopitar je doslej s svojimi izbranci na treh šampionatih doživel 17 porazov in le eno zmago (proti Latviji leta 2011). Kako se ob tem počuti? »Seveda sem utrujen od vseh teh porazov. Zelo sem utrujen, to me ubija. Veš, da bi lahko in moral, pa smo že tretje svetovno prvenstvo v skupini A v takšnem položaju,« pravi Kopitar.

Kaj pa igralci, jih to lahko toliko potre, da ne bodo več pravi v psihološkem smislu za zadnja dva obračuna? »Ne, to sploh ne. Včeraj (sobota, op. p.) so počivali, moralno jih bomo s strokovnim vodstvom že dvignili. Dojeli pa bodo tudi sami. Če smo se prej pritoževali, da so nas oškodovali sodniki in vse drugo, pa bomo kljub vsemu dobili še eno priložnost za obstanek, bodo zagotovo dali vse od sebe, da izpolnijo cilj. Vem, da bodo naredili to,« je prepričan šef.

Boleče proti severnim medvedom

Najbolj boleč je bil zadnji, petkov poraz proti Norveški, s katero smo bili ob Danski v boju za obstanek. Vikingi s severnim medvedom na prsih so bili boljši s 3:1, vse tri zadetke so dosegli v položaju z igralcem več na ledeni ploskvi. Ko so povedli z 2:1, so Slovenci pritisnili in lovili izenačenje. Žal je sledila izključitev Roberta Saboliča, po kateri so Norvežani dosegli tretji zadetek, in takrat je bilo tekme praktično konec.

»Če bi bil vsaj pošten prekršek, ne pa 60 metrov od svojih vrat. To je bil neumen, egoističen prekršek, na tako pomembni tekmi se tega ne počne. Mi lahko analiziramo tekmeca in modrujemo, kolikor hočemo, pa nam nič ne pomaga. Pomembna je disciplina vseh igralcev, nobenega tveganja, ob tem pa tudi blok pred svojimi vrati. Mi ploščka sploh nismo mogli spraviti do vrat, po drugi strani pa smo jim pred svojim golom puščali prostor. Imeli smo več priložnosti za zadetek kot oni, pa nismo zadeli. To so naše pomanjkljivosti, zato imamo zanko tesno okrog vratu. Imamo vsaj to srečo, da bomo morda dobili vsaj še eno priložnost za obstanek. To pa si je treba zaslužiti. Žalosten sem, da drugi odločajo o naši usodi. Fantje bodo moral igrati drugače, saj smo na petih tekmah dosegli le sedem zadetkov. Tako pa je težko zmagati,« je sklenil Matjaž Kopitar.

Oštevilčeni sodniki

Na 79. svetovnem prvenstvu tekme sodi 16 glavnih in 16 stranskih sodnikov. Glavni delivci pravice imajo na hrbtu številke od 10 do 25, stranski pa od 51 do 61. Možje v črno-belih dresih slovenski reprezentanci niso najbolj naklonjeni, sploh če govorimo o tekmi s Slovaško, kjer so tekmecem dali vetra v jadra za rezultatski preobrat in zmago. Takrat sta bila glavna Rusa Konstantin Olenin in Roman Gofman, stranska pa Estonec Anton Semjonov – edini iz dežele, ki na tem turnirju nima reprezentance – in Američan Paul Carnathan. Slovenskega sodnika na Češkem ni.

Deli s prijatelji