OLIMPIJA

Se bo šef Izet Rastoder priklonil Sašu Udoviču?

Objavljeno 04. april 2014 11.13 | Posodobljeno 04. april 2014 11.13 | Piše: Rok Tamše

Športni direktor nogometašev Olimpije hoče zamenjati trenerja Milorada Kosanovića.

Športni direktor olimpije Sašo Udovič noče biti marioneta predsednika Izeta Rastoderja. Foto: Blaž Samec/Delo

V zadnjem obdobju praviloma nesrečna nogometna Olimpija se je spet znašla na razpotju. Ad hoc odločitve predsednika Izeta Rastoderja, ki v slogu deli in vladaj vodi edinega ljubljanskega prvoligaša, so zeleno-bele spet pripeljale do točke, ko so na programu novi odhodi in morda tudi prihodi. Po sredinem izpadu iz pokalnega tekmovanja proti Mariboru je prekipelo športnemu direktorju Sašu Udoviču, ki je v klubu od začetka decembra. Od takrat je vprašljiva usklajenost nekdanjega slovenskega reprezentanta s srbskim trenerjem Miloradom Kosanovićem, ki je v Stožice prispel malo pred njim naravnost iz športnega pokoja. »Če sem športni direktor, pričakujem, da imam ustrezna pooblastila in odgovornosti ter avtonomijo pri svojem delu. Moja vizija od prihoda v Olimpijo je, da do poletja preizkušamo in uveljavljamo mlade igralce, po sezoni pa skupaj s primernimi izkušenimi igralci sestavimo moštvo za prihodnost. To mora biti usklajeno na relaciji športni direktor–trener. Vodstvu kluba sem predlagal zamenjavo Kosanovića in upam, da se bo kmalu odločilo,« nam je včeraj dejal Udovič, ki pričakuje hiter odgovor predsednika.

Kaotična novodobna Olimpija

Če držijo nekatere informacije, da je bil Udovič pravzaprav vsiljen Rastoderju kot športni direktor, potem je pričakovati, da bo kratko potegnil prav on. Predsednik Olimpije bo v tem primeru celo opletal s priročnim izgovorom, češ da Udovič ni bil pripravljen sodelovati s trenerjem. Po drugi strani pa je treba gledati v prihodnost. Ali prihodnost zeleno-belih pomeni 63-letni srbski trener Kosanović in njegova starojugoslovanska filozofija nogometa (veliko govorjenja in malo rezultatov) ali domači, mladi športni direktor, ki je željan dokazovanja in ima vizijo Olimpije v prihodnjih letih? Jasno je, da Kosanovića ne ščitijo rezultati, verjetno pa je še deležen naklonjenosti Rastoderja. Vsekakor je nekdanji napadalec potegnil pravo potezo, saj ne more zapraviti svojega ugleda in kredibilnosti iz igralskih časov že na začetku zahtevne funkcionarske kariere. »Če sprejmejo moj predlog, dobro, če ne, me ni več zraven. Ne potrebujem gole funkcije in nočem zaradi tega zapraviti vsega, kar sem pridobil v karieri,« pravi 45-letni Ljubljančan.

Kaotična novodobna Olimpija (to ime si je leta 2005 izposloval Nogometni klub Bežigrad Ljubljana, ki je nastal na pogorišču izvirnega Nogometnega kluba Olimpija) je od poletja 2009, ko se je vrnila v prvo ligo, »požrla« že sedem trenerjev (Brane Oblak, Robert Pevnik, Safet Hadžić, Dušan Kosić, Bojan Prašnikar, Ermin Šiljak in Andrej Razdrh), Kosanović bo kmalu osmi. Zelo prometno je bilo tudi v njeni pisarni, ko govorimo o direktorjih in športnih direktorjih. Pred Udovičem se je hitro vdal tudi njegov reprezentančni kolega Mile Ačimović. »Že to veliko pove. Skupaj s sodelavci bi rad prekinil takšen način dela,« je odločen Sašo Udovič.

Deli s prijatelji