FINALE V BEOGRADU

Šarić je Dražen Kukoč

Objavljeno 29. april 2014 16.07 | Posodobljeno 29. april 2014 16.09 | Piše: Drago Perko

Cibona je v hrvaškem in zagrebškem finalu košarkarske lige ABA ugnala Cedevito.

Dario Šarić je po zmagi kipel od veselja. Foto: liga ABA

BEOGRAD – »Po tekmi proti Crveni zvezdi sem vedel, da se ta naša zgodba ne bo končala ali ustavila po uspehu v polfinalu,« je po zmagi v finalu košarkarske lige ABA začel razlagati Slaven Rimac, trener Cibone. Zagrebški volkovi so v sklepni tekmi ugnali mestno rivalko Cedevito z 72 : 59 ter po letu 2003 naslov prvaka vrnili na Hrvaško. »To je prekrasna zgodba, ki se je morala tako končati,« je dodal Rimac, ki so ga zbodle opazke, češ da je trener, ki ga nekdo poriva naprej, sicer ne bi dobil priložnosti.

»S pomočnikom Jurico Golemcem sva dokazala, da nisva šarlatana,« je odvrnil vsem ostrim in nevoščljivim jezikom, ki so imeli Rimca in Golemca večkrat v zobeh. Pa jima je uspelo, čeprav so mnogi dvomili o njiju, ko sta novembra prevzela obubožano Cibono, ki je bila takrat skupina med seboj sprtih fantov, danes pa kar kipijo od tovarištva.

Generator te moči in fakinstva je 20-letni hrvaški košarkarski biser Dario Šarić, ki je bil najprej izbran za najboljšega igralca lige, za konec pa se je okitil še z naslovom najboljšega igralca turnirja. V finalu je Cedeviti v 40 minutah (edini je bil na parketu ves čas) nasul 21 točk, temu pa dodal 11 skokov in 7 podaj. Dobro minuto pred koncem si je dal duška – s skoraj 50 navijači, ki so prišli iz Zagreba, je začel zmagoviti ples. Pri tem je vriskal in pel, z njim pa celotna klop Cibone. »Zaradi naslova sem presrečen. To je lovorika, ki mi največ pomeni v moji karieri, ki jo šele dobro začenjam,« je dejal Šibenčan, ki ga zaradi izvora mnogi primerjajo z Draženom Petrovićem, zaradi igre pa s Tonijem Kukočem. Dariu to godi, razlog za uspeh Cibone pa vidi v dejstvu, da so s soigralci pokazali tisto med nogami.

Cibona pa je pred novim izzivom – klubsko vodstvo mora nemudoma zagotoviti denar za ekipo, ki vsaj pol leta ni videla plač. Klub je v slabi finančni kondiciji. Evroliga si s tem ne beli glave, je pa njen šef Jordi Bertomeu v Beogradu zatrdil, da bo ob finančnih težavah Cibone z vodstvom lige ABA sprejel odločitev o (ne)igranju Zagrebčanov v evroligi. Če volkovi ne bodo finančno potentni, potem bo to mesto zasedla Crvena zvezda, Partizan pa bi šel v dodatne kvalifikacije za evroligo. To pa je že razplet, za katerega navijajo v Srbiji.

 

Deli s prijatelji