OP AVSTRALIJE

Šarapova še ni oddala niza, prepričljiv tudi Đoković

Objavljeno 16. januar 2013 15.45 | Posodobljeno 16. januar 2013 15.48 | Piše: Mo. S., STA

V posamični konkurenci je od Slovencev ostal le še Blaž Kavčič.

Ruska zvezdnica Marija Šarapova.

MELBOURNE – Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije sta svoje delo brezhibno opravila tako ruska zvezdnica Marija Šarapova kot prvi igralec sveta Srb Novak Đoković. Šarapova je, potem ko je v uvodnem dvoboju premagala rojakinjo Olgo Pučkovo s 6 : 0 in 6 : 0, tudi v drugem nastopu tekmeci »zavezala dve kravati«. Nesrečnica, ki je igrišče zapustila brez dobljene igre, je bila tokrat Japonka Misaki Doi. Vendar Šarapovo v tretjem krogu pravzaprav šele čaka prva resna tekmica – z Američanko Venus Williams, 25. nosilko turnirja, se prav gotovo ne bo tako zabavala, kot se je doslej. 

Novak Đoković je Američanu Ryanu Harrisonu v treh nizih prepustil šest iger v uri in pol. Naslednji v vrsti čakajočih na Noleta je ponosni dobitnik Davisovega pokala s Češko Radek Štěpanek.

Izidi v ženski konkurenci

V posamični konkurenci je izpadla igralka iz prve deseterice, domačinka Stosurjeva. Zmagovalka US opna leta 2011 je klonila proti Kitajki Zheng Jie (6 : 4, 1 : 6, 7 : 5.) , 40. igralki na lestvici WTA, 15. igralko sveta Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, finalistko letošnjega teniškega turnirja v Sydneyju ter polfinalistko Roland Garrosa leta 2009, je izločila ruska kvalifikantka Valerija Savinjuh, ki na lestvici WTA zaseda 159. mesto, z izidom 7 : 6 (6), 6 : 4.

V tretji krog se je prebila zmagovalka generalke za Australian Open turnirja WTA v Sydneyju Poljakinja Agnieszka Radwanska, ki je v drugem krogu premagala Romunko Irino-Camelio Begu s 6 : 3, 6 : 3. Napredovala je tudi Nemka Angelique Kerber, peta nosilka, ki je bila boljša od Čehinje Lucie Hradecke s 6 : 3, 6 : 1, Belgijka Kirsten Flipkens je zlahka s 6 : 1, 6 : 0 premagal 23. nosilko Čehinjo Klaro Zakopalovo, 18. nosilka Nemka Julia Görges pa je bila boljša od Švicarke Romine Oprandi. Napredovala je tudi šesta nosilka Kitajka Li Na, ki je bila boljša od Belorusinje Olge Govorcove s 6 : 2, 7 : 5. V tretji krog so se uvrstile še Rusinja Jekaterina Makarova (19. nosilka), Američan Madison Keys, ki je ugnala 30. nosilko Avstrijko Tamiro Paszek, ter Francozinja Marion Bartoli (11. nosilka).

V tretjem krogu se bosta v povsem srbskem obračunu pomerili Ana Ivanović in Jelena Janković. Ivanovićeva, 13. nosilka, je bila boljša od Tajvanke Chan Yung-Jan, Jankovićeva (22. nosilka) pa je ugnala Portugalko Mario Joao Koehler.

Kdo napreduje v moški konkurenci?

V moški konkurenci je izpadel polfinalist odprtega prvenstva ZDA (2006, 2009) Rus Mihail Južni, ki se je na Australian Opnu najvišje prebil leta 2008 – do četrtfinala. Tokrat je izgubil že v drugem krogu, kot 23. nosilca ga je izločil rojak Jevgenij Donskoj s 3 : 6, 7 : 6 (4), 6 : 2, 3 : 6, 6 : 3.

V naslednji krog je napredoval Španec Nicolas Almagro (10. nosilec), ki je v španskem dvoboju ugnal rojaka Daniela Gimena-Traverja. Nekoliko težje delo je imel četrti nosilec Španec David Ferrer, ki je za Američana Tima Smyczeka potreboval štiri nize. Peti nosilec Čeh Tomaš Berdych v dvoboju s Francozom Guillaumom Rufinom ni dopustil presenečenja. Po predaji rojaka Briana Bakerja v drugem nizu je v tretji krog napredoval Američan Sam Querrey (20. nosilec). V tretji krog se se uvrstili še Srb Janko Tipsarević (8. nosilec), Švicar Stanislas Wawrinka (15.), Japonec Kei Nišikori (16.), Španec Fernando Verdasco (22.), Poljak Jerzy Janowicz (24.), Avstrijec Jürgen Melzer (26.), Ciprčan Markos Baghdatis (28.) in 31. nosilec Čeh Radek Štepanek.

Hercogova in Klepačeva že končali

Polona Hercog je vpisala drugi zaporedni poraz. Po zgodnjem slovesu v posamični konkurenci je v prvem krogu izgubila tudi v konkurenci ženskih dvojic. V paru z Italijanko Francesco Schiavone je v dveh nizih klonila proti avstralski kombinaciji Ashleigh Barty in Casey Dellacqua z 2 : 6, 4 : 6. V ženskih dvojicah je bila neuspešna tudi Andreja Klepač, ki se je z Gruzijko Ano Tatišvili dostojno upirala kitajskemu paru Xinyun Han-Yi-Miao Zhuo ter po dobljenem prvem nizu s 6 : 1 izgubila v naslednjih dveh s 6 : 7 (5) in 5 : 7.

V posamični konkurenci je ostal le še Blaž Kavčič, ki se bo v noči na četrtek za uvrstitev v tretji krog pomeril z domačinom Jamesom Duckworthom. V konkurenci ženskih dvojic sta peti nosilki Katarina Srebotnik in Rusinja Nadja Petrova, dvoboj prvega kroga pa ju še čaka. V prvem krogu moških dvojic je tudi Grega Žemlja, ki je izpadel pri posameznikih. Njegov partner je Američan Nicholas Monroe.

Deli s prijatelji