PORAZ

Sanje o EP sesute v prah

Objavljeno 26. september 2016 15.44 | Posodobljeno 26. september 2016 15.45 | Piše: M. U.

Slovenske odbojkarice si na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2017 niso priigrale želenih dodatnih kvalifikacij. V Mariboru na ključni tekmi proti Belorusinjam niso bile na taki igralni ravni, da bi pokorile tekmice.

Slovenke so se proti Grkinjam še izvlekle z zmago, proti Belorusinjam pa ni bilo nobenih možnosti. Foto: OZS

MARIBOR – Slovenskim odbojkaricam se, po debiju leta 2015, ni uspelo še drugič zapored uvrstiti na evropsko prvenstvo. Na drugem kvalifikacijskem turnirju v Mariboru za uvrstitev na EP leta 2017 v Gruziji in Azerbajdžanu so najprej s 3:2 (-23, 20, 24, -23, 8) premagala Grčijo, v ključni tekmi pa nato z 0:3 (-21, -17, -16) klonile proti Belorusinjam. Včerajšnja sklepna tekma Slovenk v dvorani Tabor s Češko je bila zato za izbranke selektorja Bruna Najdiča brez pomena; Češka si je že zagotovila nastop na EP, Belorusija pa dodatne kvalifikacije. Na te oziroma na drugo mesto v kvalifikacijski skupini so ciljale tudi slovenske odbojkarice, a po tesnem porazu z Belorusijo na prvem kvalifikacijskem turnirju v Brnu so bile tekmice v obdravskem mestu znova, tokrat gladko, boljše. Selektor Najdič je bil z igro svojih varovank nezadovoljen že po tesni zmagi v petek nad Grkinjami; na tej tekmi je sicer med Slovenkami največ točk (23) dosegla Iza Mlakar. »Tekmo smo odigrali brezglavo. Tako slabo nismo odigrali nobene v kvalifikacijah. Dekleta niso pokazala prave želje po zmagi. Z izjemo morda zadnjega niza so odigrala pod svojimi sposobnostmi. Pristop k tekmi ni bil takšen, kakršnega zahtevam od deklet, punce se tudi niso bojevale. Posledično smo imeli veliko težav, od tega, da smo imeli prvi niz praktično dobljen, pa smo ga nato izgubili, pa do tretjega niza, ki smo ga praktično že izgubili, pa potem dobili. Ter tudi do priložnosti v četrtem nizu, ki je nismo izrabili. V prvem in četrtem nizu smo absolutno naredili preveč napak in le peti niz je bil na ravni, ki jo pričakujem. Igra je slaba popotnica pred obračunoma proti Belorusiji in Češki,« se je selektor Bruno Najdič že zavedal, da morajo dekleta za uspeh proti Belorusiji občutno dvigniti psihično in igralsko pripravljenost. Tudi Urška Igličar je po grškem dvoboju dodala nekaj besed, ki povedo veliko. »Morebiti smo že preveč razmišljale o naslednjih tekmah, o naslednjih nasprotnicah in o tem, kako jih bomo premagale. Premalo smo bile osredotočene na tokratno tekmo.«

V slogu grških dram, torej, se je že napovedala slaba usoda proti Belorusiji. Kakovostnejše tekmice so obračun suvereno dobile, pri Slovenkah pa je največ točk spet uspelo nabrati Izi Mlakar, in sicer 13. »Belorusinje so pokazale kakovostno igro, takšno smo tudi pričakovali, so kakovostnejša ekipa. Tokrat so dekleta pokazala veliko željo in do nekega trenutka jim je še uspelo držati stik z nasprotnicami, a so Belorusinje izkoristile prav vsako možnost za točko in ponovno odigrale z zelo majhnim številom napak. Sami smo jih storili veliko preveč, čeprav je bila igra boljša kot proti Grkinjam. Izgubiti proti takšni ekipi, s tem, da smo z mojega stališča gledano odigrali precej dobro, ni nekaj, nad čimer bi bil razočaran. Dejstvo je, da so bile tekmice najmanj za razred boljše in nas nadigrale v vseh odbojkarskih prvinah,« je selektor Bruno Najdič besedno uokviril belorusko stvarnost. Marina Cvetanović je le potrdila kakovostno odbojkarsko znanje beloruskih deklet. »Belorusinje so tekmo odigrale na vrhunski ravni in storile zelo malo napak. Niso nam pustile dihati, niso pustile, da bi sploh igrale v našem ritmu. Bile so boljše in so zasluženo zmagale,« je povedala slovenska kapetanka. 

Deli s prijatelji