PORAZ

Šampionski Francozi le razred zase za Slovence

Objavljeno 29. januar 2015 08.06 | Posodobljeno 28. januar 2015 22.47 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: rokomet Katar

Slovenski rokometaši so v četrtfinalu SP v Katarju izgubili proti Franciji z 32 : 23.

DOHA – Slovenska rokometna reprezentanca je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Katarju s 23 : 32 izgubila s Francijo in bo tekmovanje nadaljevala v bojih za od 5. do 8. mesta. Jutri se bo ob 16.30 po slovenskem času pomerila z Dansko, ki je v četrtfinalnem dvoboju klecnila proti Španiji s 24 : 25. A izbranci Borisa Deniča so v vsakem primeru že skoraj gotovo v kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016. »Na začetku smo zgrešili preveč 'zicerjev', potem pa je bilo težko loviti Francoze. Dali smo vse od sebe, nimamo si kaj očitati. Cilj je izpolnjen, v naslednjih dveh tekmah gremo na zmago. Peto mesto bi bilo za nas kot medalja,« je dejal kapetan Uroš Zorman. V preostalih dveh četrtfinalih je Poljska premagala Hrvaško s 24 : 22, gostitelj Katar pa Nemčijo s 26 : 24. Polfinalna para SP sta tako Poljska – Katar in Francija – Španija, oba obračuna bosta jutri.

Slovenski obračun z galskimi petelini v dvorani v Al Saddu je deloval, kakor da bi se dogajal v Franciji. Trikolornih navijačev je bilo več kot desetkrat več kot gručice slovenskih pristašev. Po uvodnem zadetku Klemna Cehteta so tudi francoski rokometaši začeli, kot da imajo igralca več; 7 : 1 v trinajsti minuti je bil plod odlične obrambe varovancev Clauda Onestaja. Če pa so Deničevi, poškodovani David Špiler je ostal na klopi, prišli do čistega strela (Miha Žvižej kar štirikrat), pa je na vratih briljiral vratar Thierry Omeyer. Dragan Gajić je v 15. minuti znižal na 4 : 8, a Nikola Karabatić je to spet dvignil na 11 : 4, nato še Valentin Porte na 13 : 5 (19. minuta). Luka Žvižej je nato po lepem cepelinu, Gajićevi podaji, dosegel lep zadetek. V 27. minuti je Jure Dolenec grdo padel na roko, a je lahko nadaljeval tekmo. Ob polčasu je bilo 18 : 10 za galske peteline; Francozi so večino uvodnega polčasa mleli kot v osmini finala proti Argentini.

Škof vlival upanje

Francoski naval se je nadaljeval tudi v drugem delu igre. Nikola Karabatić je sklenil niz treh zadetkov (21 : 10 v 44. minuti). A strelsko je prispeval tudi član Montpelliera Jure Dolenec pa tudi s cepelinom za Cehteta za izid 13 : 21. Gorazdu Škofu sta v enem francoskem napadu uspeli dve obrambi, a je Kentin Mahe na koncu le zatresel mrežo. Član francoskega Aix-en-Provencea Cehte je v 45. minuti s svojim četrtim zadetkom izid znižal na minus šest (17 : 23). V 37. minuti je Jure Natek izrabil zaradi številnih izključitev igro pet na štiri, nato tudi Luka Žvižej šest na štiri igralce (19 : 24), še Marko Bezjak je zadel za 20 : 24, Škof pa se je razbranil v slovenskih vratih. A Galci so hitro vrnili za 28 : 20, dvakrat je zadel Daniel Narcisse. Francoski rokometaši so takoj prestavili v višjo hitrost in razblinili še zadnje morebitne upe Slovencev o presenečenju. Slovenski izbrani vrsti čestitke za bojevitost, ki so jo pokazali proti premočnim Francozom, Škofu pa za odlične obrambe v drugem polčasu.

Deli s prijatelji