NA DELU V TUJINI

Sagadinova produkcija lahko reši Makedonijo

Objavljeno 05. oktober 2014 16.14 | Posodobljeno 05. oktober 2014 16.19 | Piše: Drago Perko

Na skrajnem jugu nekdanje skupne države deluje najtrofejnejši slovenski košarkarski trener.

Po delu doma, na Hrvaškem, Poljskem, v Srbiji in Litvi je Zmago Sagadin nov izziv našel v Makedoniji. Foto: Roman Šipič

Zazvonilo je nekje na pol poti med Skopjem in severom Srbije. Avtobus s košarkarji makedonskega državnega prvaka MZT je vztrajno premagoval kilometre. Nekaj igralcev je dremalo, trener pač ne. Zmago Sagadin je v mislih premleval še zadnje taktične možnosti. Z njimi se bo danes na klopi MZT v Sremski Mitrovici (na severozahodu Srbije) lotil Mega Vizure na tekmi 1. kroga lige ABA. »Smo pred velikim izzivom, imamo novo ekipo, ciljamo vsaj na sredino prvenstvene lestvice,« pravi Sagadin, ki si je trenersko ime že pred leti ustvaril na klopi ljubljanske Olimpije. Lansko sezono je končal v Heliosu. »Še vedno sem čutil dovolj strasti do košarke. Po dveh mesecih pogajanj sem se odločil in prišel v Skopje,« pojasni, kaj ga je gnalo na jug nekdanje skupne države. Razmere za delo so tam so idealne, MZT je končno dobil dvorano. Jane Sandanski Arena sprejme 6500 gledalcev. »Vse je čisto in sveže, okolje je idealno za delo in razvoj,« meni Sagadin, ki pa s svojimi košarkarji ostaja v močni senci konkurence. »Rokomet je v Makedoniji pohodil košarko,« slikovito opiše položaj na jugu, kjer velike denarce vlagajo v rokomet, v košarko pa precej manj.

Brez Pajića

Sagadin bi rad delal še nekaj let. Vsaj toliko časa, da ekipa košarkarsko dozori. Iz lanske zasedbe je ostala šesterica, enajst jih je odšlo, sedem je novincev. Opozarja, da so Makedonci v zadnjih letih povsem zanemarili produkcijo igralcev. Z njegovim prihodom so v ekipi načrtovali menjavo generacij. To pa je bil tudi razlog, da so ga hoteli za trenerja. »Očitno so ocenili, da lahko sam to izvedem najmanj boleče in učinkovito,« pravi Celjan. Nekdanji slovenski selektor si želi, da bi že prihodnje leto mladi Makedonci beg na tuje (v Španijo, Turčijo) zamenjali za prihod v MZT. Med novimi obrazi v Skopju bi moral biti tudi Slovenec Marko Pajić, a mu zdravje tega ni dovolilo. »Resno sem računal nanj, saj velja za bolj nadarjenega v svoji generaciji. Žal pa mu težave s hrbtenico ne omogočajo, da bi danes igral resno košarko,« Sagadin obžaluje, da mora v sezono brez Slovenca. Tudi brez njega so ambicije velike. Zaveda se, da bi rad MZT v ligi ABA na mesta, ki vodijo v Evropo. To bo poskušal doseči, kot najbolje zna; s čvrsto in agresivno obrambo ter kontroliranim napadom. »Želimo igrati košarko, ki prinaša rezultat,« ne pametuje in priznava svoj pragmatizem.

Skrbi ga za Prepeliča

Kolikor mu čas dopušča, spremlja tudi razmere v Sloveniji. Pohvali Krko in Olimpijo, ki sta po njegovem sestavila dobri ekipi. V ligi ABA pa na vrhu vidi Crveno zvezdo in Cedevito. »Tudi Partizan bo konsolidiral svoje vrste, v zadnjih tednih pa se je okrepila tudi Budućnost, ki je sestavila resen košarkarski projekt,« sklene Sagadin poglavje o favoritih. Kot eden od solastnikov lige pa je prepričan, da bo letošnja izvedba ponudila dobro in gledljivo košarko. Čeprav je daleč od domovine, mu ni vseeno, da slovenski up Klemen Prepelič nima kluba. »To ni dobro zanj niti za slovensko košarko,« skrbi Zmaga, ki pa je toliko bolj vesel, ker je Edo Murić že med pripravami opozoril nase v dresu Partizana. »Vedel sem, da gre za formiranega igralca, ki spada v evroligo,« še ujamemo iz avtobusa.

 

Deli s prijatelji