SANKCIJE?

S trdo roko zatirajo košarkarske upornike

Objavljeno 10. april 2015 09.21 | Posodobljeno 10. april 2015 09.22 | Piše: Drago Perko

Fiba regionalnim zvezam grozi s sankcijami, če bodo klubi še naprej igrali v ligi ABA.

V kakšnih ligah bodo v novi sezoni igrali najboljši slovenski klubi, še ni jasno. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Boj med svetovno košarkarsko zvezo Fiba in evroligo se nadaljuje, kopja pa se lomijo na Balkanu. Igro vodi prav Fiba, ki je vlogo košarkarskega policista prevzela z željo, da predrugači klubsko prizorišče in pod svoje okrilje vrne vse najboljše klube, ki so ji pobegnili v letih 2000 in 2001. Takrat so klubi našli zavetje v evroligi oziroma v ligi ABA, ki so jim takrat ponudile privlačno tekmovanje, finančno spodbudo in možnost soodločanja. Vse to, kar okorela Fiba takrat ni zmogla ne znala. Danes so časi drugi, pri Fibi pa odločni, da spremenijo klubsko prizorišče.

Ženevski sestanek, tja je Fiba poklicala vse predstavnike šestih nekdanjih jugoslovanskih bratskih republik, je postregel z novimi ultimati zvezam in klubom. Vsem članicam, katerih klubi danes še igrajo v ligi ABA, je bilo zagroženo s sankcijami, če bodo njihovi klubi jeseni še naprej nastopali v omenjenem regionalnem tekmovanju. Fiba je vnovič zatrdila, da od 1. maja letos ne bo več priznala sedanjega regijskega prvenstva. Vrh Fibe je tudi izključil možnost, da ligo ABA kdaj sploh še prizna. Za vse države neposlušnice bodo sankcije začele veljati naslednje leto, s čimer bi reprezentance sodelujočih držav posledično ostale brez olimpijskih kvalifikacij ali celo nastopa na igrah v Riu de Janeiru. Vsem zvezam je bilo jasno povedano, naj oblikujejo lastno regionalno ligo, ki bo štela 12 ekip, sestavljena pa naj bo le iz klubov z območja nekdanje skupne države. Fiba vztraja, da bi pri novi regionalni ligi imeli več besede zveze in klubi, posledično Fiba. Za svetovno košarkarsko zvezo je glavni trn v peti sedanja lastniško-upravljalna podoba lige ABA, kjer imajo pri vodenju glavno besedo Roman Lisac, Rado Lorbek in Josip Bilić. Kot smo še izvedeli, tako je odločila kar Fiba, bo dvojec Dejan Lekić (kot predstavnik regionalnih zvez) in Kosta Ilijev (predstavnik Fibe) pripravil idejo za novo ligo, Fiba pa bo ponudila vso organizacijsko podporo.

KZS kima Fibi

»Bili smo enotnega mnenja, da je regionalno tekmovanje dobro ter da lahko prispeva k razvoju tega športa v naših državah. Prav tako smo se strinjali, da morajo imeti zveze in klubi večji vpliv na odločanje v regionalni ligi, poudarili pa smo tudi bistveni pomen državnih prvenstev,« je po sestanku povedal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki se je skupaj z generalnim sekretarjem Rašem Nesterovićem udeležil sestanka v Švici. Med vrsticami je dal Erjavec vedeti, da podpira oblikovanje nove lige. »Vse je odvisno od klubov, to je liga za njih. Mi imamo njihovo podporo,« se je na ženevski sestanek odzval Roman Lisac, ki vodi regionalno tekmovanje. Prav tako je zatrdil, da uradnih informacij iz Švice nimajo, saj jim Fiba ni ničesar poslala. Prav tako je Lisac kategorično zanikal vest, da je liga ABA izgubila eno od dveh mest za evroligaško sezono 2015/2016. »To ne drži!« je bil glasen Lisac, ki je tudi zanikal, da je vodstvo regionalne lige danes vabljeno na sestanek v Ženevo. Ta sestanek so napovedali pri Fibi. »Mar bi vam lagal? Danes bom na kavi v Ljubljani, nihče nas ni nikamor vabil,« je še dodal Lisac. Smo pa izvedeli, da bo precej pomemben sestanek za ligo ABA prihodnjo sredo, ko se bodo v Bologni na delovni seji srečali predstavniki vseh lig, ki so del evrolige in pokala Uleb. »Mi se v tem hipu s temi zdrahami nimamo časa ukvarjati,« je še dodal Lisac.

 

Deli s prijatelji