KOŠARKA

S profesorjem iz Srbije 
do sape za kvalifikacije

Objavljeno 05. avgust 2016 09.20 | Posodobljeno 05. avgust 2016 09.21 | Piše: Drago Perko

Moška članska košarkarska reprezentanca ima novega trenerja za telesno pripravo. Miljan Grbović se je šolal in izobraževal v Beogradu, Moskvi in Barceloni.

Miljan Grbović v pogovoru z igralci med treningom v Stožicah. Foto: Uroš Hočevar.

Z novim selektorjem, ne glede na šport, po navadi pride tudi nov štab. Košarka ni izjema. Selektor Igor Kokoškov je telesno pripravo ekipe zaupal dobremu prijatelju, v prvi vrsti pa izjemnemu strokovnjaku Miljanu Grboviću. Ni prvič, da imajo člani strokovnjaka iz tujine. Pred njim je že Jure Zdovc k sodelovanju povabil Jadranka Nikolića - Lokija, ki je pripravil ekipo za evropsko prvenstvo na Poljskem leta 2009. Grbović šteje 60 let, dan pred prvo tekmo kvalifikacij jih bo dopolnil 61. Rodil se je leta 1955 v črnogorskem mestu Šavnik, diplomiral je v Beogradu, kjer je opravil tudi magisterij. Specializacijo je naredil v Moskvi in Barceloni. Danes predava na beograjski fakulteti in sodeluje z različnimi športniki. »Rašo Nesterović in Igor Kokoškov sta kriva, da sem s slovensko reprezentanco,« začne Grbović. V preteklosti je prav on skrbel za fizično pripravo Nesterovića. S Kokoškovom se poznata iz študentskih dni, Igor je obiskoval njegova predavanja, leta 1996 pa je slovenski selektor mesec in pol spremljal Grbovića tudi v praksi. »Takrat sem bil kondicijski trener rokometne reprezentance. Niti nisem vedel, da si je Igor ogledal vse moje treninge v mesecu in pol. To mi je povedal leta 1999,« pripoveduje Grbović, ki se je proslavil tudi v delu z vaterpolisti in odbojkarji. V Jugoslaviji je bil tudi vodja ženske gimnastične reprezentance. »Da vodim reprezentanco, so zahtevali prav slovenski strokovnjaki. Bil sem imenovan za trenerja, čeprav nisem imel nobene svoje varovanke v izbrani vrsti,« razkrije Grbović, kako je že od leta 1983 nekako povezan s Slovenijo.

Za prijatelja

Prizna, da si je vedno želel, da bi sodeloval z Igorjem Kokoškovom, želja se jima je uresničila šele letos, čeprav se poznata že skoraj 30 let. »Prišel sem, da dobro delam in se dva meseca družim s prijateljem. Ker delava vsak na drugem koncu sveta, drugače to ni mogoče,« pove Grbović, ki resnično brezplačno pripravlja slovenske košarkarje. Igralcem so njegove metode všeč. »Nisem tu, da jih preganjam kot sužnje ali da le pridem in zdrdram, kaj morajo narediti. Tu sem, da jih učim živeti in trenirati,« opiše svoj delokrog Grbović, ki pri modernih vajah uporablja precej gimnastičnih elementov. »Gimnastika je tako ali tako mati vseh športov,« nam še pove. Spomni se, da je imel zaradi svojih vaj in pristopa precej težav. Na veliko neodobravanja je naletel pri preostalih rokometnih trenerjih. Igralci pa so ga cenili in spoštovali. Še danes se ga radi spomnijo, tudi slovenski rokometni selektor Veselin Vujović, ki se je Miljanu javil s poti na olimpijske igre v Brazilijo.

Danes proti Portugalcem

Selektor Igor Kokoškov se je pred nadaljevanjem priprav zahvalil Luki Krajeviću. S šestnajstimi igralci bo Slovenija danes in jutri igrala na turnirju v Celju, danes ob 20. uri bo igrala proti Portugalski. V soboto pa, glede na razplet polfinala, ob 17.30 še z Bosno in Hercegovino ali Belgijo


 

Deli s prijatelji