MED OSEM

S pravo odbojkarsko poezijo med osem najboljših v Evropi

Objavljeno 14. oktober 2015 09.48 | Posodobljeno 14. oktober 2015 09.48 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Andrea Giani

Slovenski odbojkarji so briljirali v dodatni tekmi za uvrstitev v četrtfinale EP.

Če je slovenska odbojkarska reprezentanca v skupinskem delu evropskega prvenstva izpustila veliko priložnost, da morebiti užene svetovno prvakinjo Poljsko, in nato spet s popuščanjem v končnicah nizov orožje položila še proti Belgiji, pa so fantje včeraj, po beloruski tekmi, znova pokazali atomsko odbojko. In tudi več od tega, v dodatni tekmi za uvrstitev v četrtfinale starocelinskega tekmovanja so namreč Nizozemsko pregazili gladko s 3:0 (25:16, 25:19, 25:22). Očitno so slovenski igralci po res kaotičnem odbojkiranju proti Belgijcem glave stisnili skupaj, se domenili, da bodo proti tulipanom igrali zbrano in odločno, svojo taktično bogatost pa je z napotki seveda prispeval tudi slovenski selektor, italijanska odbojkarska legenda Andrea Giani. Arena Armeec v Sofiji je bila včeraj preplavljena le s slovenskimi briljantnimi igralnimi potezami, Nizozemcev kot da sploh ni bilo na igrišču, s Slovenijo so po osmih zmagah izgubili prvič na uradnih tekmah. Slovenija se je, to je zgodovinski uspeh, prvič uvrstila med osem najboljših evropskih reprezentanc, doslej je bila najboljša uvrstitev 9. mesto z EP leta 2011 v Avstriji. Za nagrado danes Gianijeve fante v četrtfinalu EP (spet) čaka Poljska.

Obdržali zbranost

Slovenija je Nizozemsko nadigrala v vseh prvinah igre: v začetnem udarcu, sprejemu, napadu, bloku, v obrambi. Kapetan Tine Urnaut in soigralci so v prvem nizu povedli z 8:5, po slabem servisu tulipanom potem z 18:13, največja prednost, šest točk, je bila pri izidu 21:15. V napadu sta bila odlična igralec tekme Klemen Čebulj in Mitja Gasparini, Dejan Vinčić je seveda njima in drugim odlično podajal, nizozemski napad pa je na mreži naletel na briljantni slovenski blok. Izid 25:16 je bil logičen konec uvodnega niza. To niti ne preseneča, saj so imeli tulipani izkoristek napada v prvem nizu le 27-odstoten, a takšnega so jim z odlično igro povzročili Slovenci.

Slovenija je tudi v drugem nizu diktirala izid, občasno vodila s tremi, štirimi točkami, ključno pa je bilo, da je bila takšna prednost štirih točk v končnici niza (21:17). To je Gianijevim fantom prineslo mirnost in niz so zaključili z zmago s 25:19. Bloker Alen Pajenk je izvrstno serviral, tudi drugi bloker Jan Kozamernik, blok na mreži je bil brezhiben, Čebulj je žogo spet neusmiljeno zabijal v nizozemsko polje, skratka, to je bila slovenska odbojkarska poezija. V tretjem nizu je bila igra najbolj izenačena, v končnici pa so slovenski fantje, v nasprotju s skupinskim delom, obdržali visoko zbranost in z izidom 25:22 tekmi in zmagi udarili piko na i. Pri Sloveniji sta bila s po 13 točkami sicer najučinkovitejša Mitja Gasparini in Klemen Čebulj. 

Deli s prijatelji