SVETOVNO PRVENSTVO

S pravim peresom začeti pisati arabsko pravljico

Objavljeno 16. januar 2015 14.34 | Posodobljeno 16. januar 2015 14.34 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši danes za uvod katarskega SP s Čilom.

Svetovno rokometno prvenstvo se je začelo, športna romantika in neusmiljen boj za točke si bosta podajala roki. Iz hotelske sobe v Radisson Bluju v katarski Dohi pa imamo romantičen pogled na... gradbišče. Ob šestih zjutraj so nas zbudili bagri, dvigala brez prestanka postavljajo železne konstrukcije. Na (bogatem) prizorišču mundiala se gradi in gradi, tako se bodo rezultatsko gradile tudi reprezentance na tekmovanju.

Slovenska izbrana vrsta se bo za začetek v skupini A danes ob 15. uri po slovenskem času (katarski čas je dve uri naprej) pomerila s Čilom. Dvoboj bo v dvorani Al Sadd ali uradno areni Ali bin Hamad al Atijah, v klubu Al Sadd je lani nekaj mesecev igral reprezentant Klemen Cehte, ki naj bi po poškodbi na pomoč prišel naslednji teden. Tako ali tako pa so vse tri dvorane, prizorišča SP, prave arhitekturne lepotice. Posebno tista v Lusailu sprejme nekaj več kot petnajst tisoč gledalcev, je impozantna na zunaj in v notranjosti, sram pa ne sme biti niti tiste v Duhailu.

Slovenski rokometaši so včeraj vadili v dvorani, v kateri bo dvoboj z Južnoameričani, če bi šlo za nogometni obračun Slovenije in Čila, pa bi po vsej verjetnosti slavili Alexis Sanchez, Arturo Vidal in soigralci. A v rokometu je to drugače. Kljub temu da je v slovenski vrsti kar nekaj rokometašev, ki jih pestijo zdravstvene težave. Uroš Bundalo je treniral po ločenem programu, raztrgana mišica ne bo tvegala poslabšanja, danes proti Čilencem pa tudi ne bo igral. Njegov reprezentančni krožnonapadalski kolega Matej Gaber je bil z ekipo; njegovo levo koleno se je lepo pozdravilo. »Vsako tekmovanje je treba dobro odpreti, da vidimo, kje smo. Čile ne igra evropske zvrsti rokometa, v igri uporabljajo bolj globoke vrste obrambe. A ne smemo jih podceniti, lahko jih dobimo po glavi. Želimo pa videti, na kakšnem nivoju smo za uvod, se še sestavljamo in postavljamo,« je sporočil slovenski selektor Boris Denič. Prva tekma s Čilom mu pride še kako prav, saj zaradi komaj pozdravljenih igralcev ne bi želel, da bi se moral prav za uvod soočiti z neugodno belorusko oviro. Vendar ga bo ta čakala jutri.

S Čilenci prebiti led

»V uvodno tekmo moramo iti stoodstotno, dobiti moramo pravi občutek in ritem. Reprezentance Čila ne poznam res dobro, poznam pa reprezentanta Marca Oneta; z njim sva bila v lanski sezoni soigralca,« pravi član Magdeburga Marko Bezjak, ki je na mestu organizatorja igre moral ob prihodu na priprave zdraviti tudi poškodbo prepone. Zmaga je seveda nujna za slovenski uvod prvenstva, kjer si Denič z varovanci želi pribojevati najmanj sedmo mesto, kar bi jim prineslo nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu de Janeiru. »Vzdušje je malce napeto. Dvoboj s Čilom bo prebil led,« pravi Sebastian Skube, ki bo moral v skupinskem delu opraviti veliko dela ne le kot srednji zunanji, temveč tudi kot levi zunanji igralec.

Jure Dolenec je tudi poudaril, v kateri prvini bo Slovenija zelo kakovostna. »Smo zelo močni v obrambi, po vrnitvi dveh poškodovanih igralcev toliko bolj. Iz kakovostne obrambe pa nato sledijo nasprotni napadi. Tako smo vedno dosegali rezultate. V napadu pa je treba biti potrpežljiv, vemo, da nimamo strelca z razdalje, zato morajo to biti izdelani streli.«

Slovenski reprezentantje so zadovoljni z nastanitvijo v Dohi, visoka raven hotela Grand Hayatt naj se pokaže tudi v njihovi igri, edinole Denič ni bil ravno najbolj impresioniran z videzom dvorane Al Sadd in je celo navrgel, da je po njegovem mnenju stožiška dvorana lepša. Lepša ali ne, pomembne so le zmage; Denič in njegovi fantje morajo dobivati tekme v lepoticah po katarskem okusu.


Alya na odprtju SP

Rokometni SP je po športni plati sinoči odprla tekma med gostiteljem Katarjem in Brazilijo, oba nastopata v slovenski skupini A. Seveda pa odprtje 24. mundiala v rokometu, ki ga tretjič v zgodovini gostijo Arabci, po Egiptu in Tuniziji, ni smelo biti neopazno brez priložnostnega programa. Med drugim je himno zapelo 24 pevcev in pevk iz prav toliko držav udeleženk prvenstva, slovenska predstavnica je bila Alya.

 

Deli s prijatelji