KLADIVAŠKE BREŽICE

S kladivom kuje odličja

Objavljeno 04. julij 2013 11.36 | Posodobljeno 04. julij 2013 11.36 | Piše: Marko Uršič

Barbara Špiler je po mladinskih kolajnah veliki up slovenskega ženskega meta kladiva.

Barbara Špiler je med najbolj simpatičnimi metalkami kladiva. Foto: Matej Družnik/Delo

BREŽICE – Če je Celje kopjaško mesto, so Brežice kladivaško. O Primožu Kozmusu in njegovih uspehih so bili napisani že romani, po ženski plati pa že nekaj sezon veliko obeta Barbara Špiler. Zlata z evropskega in srebrna s svetovnega mladinskega prvenstva je novo močno orodje Vladimirja Keva, nekdanjega Kozmusovega trenerja, pred dnevi pa je v Kopru z najboljšim metom 70,88 m napovedala, da kani letos pasti tudi njen lanski državni rekord 71,25. Koprski met dokazuje, da je za ta del sezone pripravljenost na pravi ravni. »Seveda. Zdaj smo odšli še na priprave v Medulin, da se malce odmaknemo in da še do konca naredimo to špico, in tudi jaz sem pripravljena za tekme,« je za uvod povedala 21-letnica. Prvi letošnji lučaj čez 70 m pa seveda tudi pomeni, da letos, kot že omenjeno, lahko pade tudi slovenski rekord? »Upam, da bo, če ne prej, pa na tekmovanjih, denimo evropskem prvenstvu za mlajše članice v finskem Tampereju, kjer bom morala za medaljo vreči zelo dobro. Kar več nas je punc, ki smo sposobne vreči čez 70 m, tako da bo to kar treba. Tudi sicer se bolj pripravljam ravno za to EP. Med evropskim in članskim svetovnim prvenstvom pa bom tekmovala še na nekaj tekmah, da ne padem iz ritma. Kje, pa se bomo odločili šele pozneje,« je še dodala metalka, ki bo na Finskem torej odkrito napadla odličje.


Gleženj vse manj ovira Kozmusa

Iz slovenskega metalskega tabora je prišla tudi novica, da je z zdravljenim gležnjem Primoža Kozmusa vse v najlepšem redu in da olimpijski podprvak vadi za avgustovsko svetovno prvenstvo v Moskvi.

Sposobna za finale

Je Barbara pred sezono s trenerjem Kevom kaj spreminjala v treningu, da bi bila to poletje karseda dolga v metih? »Trudili smo se, da dvignemo raven tako moči kot tehnike. To nam je uspelo in zdaj so tu rezultati, ki si jih želimo,« je pojasnila Špilerjeva, ki v atletski metalni disciplini nima posebne vzornice. »Ne, nimam kaj posebnega, da bi rekla, ta mi je pa ... Vse smo pač različne.« Na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Moskvi ji je cilj uvrstitev med dvanajst finalistk. »Tega si res želim. Lani sem na evropskem prvenstvu in na olimpijskih igrah to zgrešila, letos pa vem, da sem tega sposobna.« Če ne prej, bo treba v Moskvi vreči kladivo čez dozdajšnji mejnik državnega rekorda. »Tako. Posebno Rusinje bodo zelo ... ampak bomo videli. Po navadi je tako, da bo treba vreči čez 70 metrov,« je končala Barbara Špiler, ki z mladostjo in s kakovostnim vzponom v zadnjih letih slovenski ženski met kladiva vpisuje med zvezde v kozmosu.

Deli s prijatelji