SVETOVNO PRVENSTVO

Rusi do šeste zmage, Kanadčani premagali Švede

Objavljeno 19. maj 2014 00.42 | Posodobljeno 19. maj 2014 00.44 | Piše: STA, M. U.

Ovečkin si je ob zmagi proti Nemcem poškodoval koleno.

Foto: Reuters

MINSK – Nedelja je na svetovnem prvenstvu elitne skupine v hokeju v Belorusiji postregla z dvobojem vodilnih ekip predtekmovalne skupine A. Dvoboj med doslej neporaženo Švedsko in Kanado se je razpletel z zmago slednje po podaljšku s 3 : 2. V drugi skupini so Američani s 3 : 1 premagali Fince, Rusi pa so v večerni tekmi premagali Nemčijo s 3 : 0, vendar jih utegne ta zmaga drago stati, če se izkaže, da je poškodba kolena Aleksandra Ovečkina resna.

Hokejisti iz ZDA so se začasno povzpeli na drugo mesto v skupini, potem ko so premagali bronaste z olimpijskih iger Fince s 3 : 1. Uvodni zadetek je na nenavaden način, ko se je plošček odbil od stekla nad ogrado nazaj pred gol, dosegel Brock Nelson že v prvi minuti, v 47. je prednost povišal Tyler Johnson, Tuukka Mäntylä pa je pred koncem poskrbel za kanček upanja za Finsko. Toda Johnson je zadel še na nebranjena vrata in potrdil ameriško zmago.

V dvoboju med Švedsko in Kanado je šlo le za prestiž in prvo mesto v skupini, saj sta obe ekipi že v četrtfinalu. Branilci naslova Švedi so hitro povedli z 2 : 0 z zadetkoma Joakima Lindströma in Linusa Klasna. Toda Brayden Schenn in Kevin Bieksa sta že v drugi tretjini poskrbela za izenačenje, v podaljšku pa je Ryan Ellis dosegel zmagoviti zadetek.

Rusi, edina neporažena ekipa na tekmovanju, so v večerni tekmi potrebovali dve tretjini, da so strli odpor Nemcev, nazadnje pa so niz zmag podaljšali na šest, saj so v zadnjih 17 minutah dosegli tri gole.

Tudi Čehi so se morali za uspeh potruditi

Čehi so zmagali z nogometnim izidom 1 : 0, edini gol pa je že v prvi minuti dosegel Vladimir Sobotka. Nesrečnik pri Norvežanih je bil Ken Andre Olimb, ki je v 29. minuti zapravil kazenski strel.

V ponedeljek bodo na sporedu tekme Danska – Francija in Italija – Švedska v skupini A ter Kazahstan – Finska in Latvija – Belorusija v skupini B.

Deli s prijatelji