SVETOVNO KOLESARSKO PRVENSTVO

Rui Costa svetovni prvak, Polanc navdušil

Objavljeno 29. september 2013 20.05 | Posodobljeno 29. september 2013 20.05 | Piše: STA, S. U.

Portugalec je svoji domovini privozil prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.

Alberto Rui Costa.

FIRENCE – Cestna dirka članov na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Firencah se je končala s presenečenjem. Favorite je presenetil Portugalec Alberto Rui Costa, ki je svoji domovini privozil prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.

Costa je v sprintu ugnal Španca Joaquima Rodrigueza, tretje mesto in svojo peto kolajno na prvenstvih pa je osvojil še en Španec Alejandro Valverde, ki je zaostal 16 sekund. Toliko kot tudi domači adut Vincenzo Nibali, ki je na koncu po padcu in španskem izčrpavanju ostal brez moči.

Ni dosegel posebej odmevne uvrstitev, a vseeno navdušil ...

Slovensko čast je presenetljivo reševal najmlajši Jan Polanc, ki je šele avgusta prestopil v najvišjo raven kolesarstva in še nikoli ni vozil 272 kilometrov dolge dirke. Kranjčan sicer na koncu ni dosegel posebej odmevne uvrstitve, a je navdušil z vožnjo. Ves čas se je držal na čelu vodilne skupine, v zadnji krog vstopil kot prvi, v zadnjih krogih pa ni zdržal ritma najboljših, a zasluži pohvalo. Na koncu je osvojil 40. mesto.

Njegovi moštveni kolegi v težkih razmerah, v dežju in močnem vetru niso prišli do cilja. Najprej je zaradi padca, ki se je končal z odhodom v bolnišnico, poslovil Grega Bole, nato je odnehal največji adut Jani Brajkovič, po njegovi poti pa so šli tudi Kristijan Koren, Borut Božič in Matej Mugerli.

Deli s prijatelji