EVROPSKO PRVENSTVO

Rudolf tekač etiopskega formata

Objavljeno 30. julij 2014 11.35 | Posodobljeno 29. julij 2014 23.07 | Piše: Marko Uršič

Slovenija bo na atletskem EP imela biser v preizkušnji na 800 m.

Žan Rudolf želi v Švici izboljšati polfinale z zadnjega EP. Foto: Peter Kastelic

Tek na 800 metrov je ena od paradnih disciplin kraljice športov. Tudi Slovenija lahko pripomore k temu prazniku na srednjih progah, saj ima v 21-letnem Žanu Rudolfu izjemnega talenta. Pred dvema letoma je v Velenju odtekel državni rekord 1:46,79, letos ima najboljši izid 1:47,95, prav tako iz šaleškega mesta. Od 12. do 17. avgusta pa ga čaka evropsko prvenstvo v Zürichu. »S sezono sem zadovoljen, tudi na treningih vse kaže na to, da sem zelo napredoval. Je pa treba zdaj vse pokazati na tekmi. Tudi težave z astmo so se izboljšale, že dlje tudi nimam težav s poškodbo. Na treningih sem stoodstoten, zdaj pa intenzivnost počasi spuščamo,« je za uvod pripomnil naš elitni osemstometraš. Kakšna pa so osebna pričakovanja za bližnje EP? »Rad bi izboljšal uvrstitev z evropskega prvenstva izpred dveh let, tam sem se uvrstil v polfinale. Seveda je vse odvisno od tega, kako se bodo odvijale stvari; težko je kaj napovedovati. Če bo zdravje v redu, menim, da lahko dobro odtečem,« je povedal presenečenje s starocelinskega tekmovanja leta 2012 v Helsinkih, leto prej pa je Žan Rudolf osvojil srebrno odličje na mladinskem EP v Talinu.

Težave z alergijo

Njegov trener Svjetlan Vujasin je bil gostobesednejši sogovornik. »Žan je po poškodbi fibule na desnem gležnju nekaj zadnjih mesecev marsikaj naredil. Pred nekaj tedni je na treningu šel državni rekord 1:46,0. Na ekipnem evropskem prvenstvu v Estoniji pa je bil hud mraz, Žan ima težave s pljuči, in namesto da bi potolkel rekord države, smo se ponovno ubadali z njegovo alergijo. Ta problem rešujemo, šli smo na priprave na morje, ponovno se vrača v formo. Na mitingu v Velenju je skoraj izgubil zavest, zato smo takoj odšli na morje, da so se dihala očistila. Težko diha, jemlje zdravila, praktično je čisti astmatik. Malce me je strah, upam, da se to ne bo ponovilo. Želel bi si, da se na EP uvrsti v finale, to bi bilo za Slovenijo fantazija. Je strašno nadarjen, priden, tudi vzdržljiv, v prihodnosti bo tekel 1500 metrov, a kaj če ni zdravja. Je evidentno tekač etiopskega formata. Pozimi ga moram dobesedno trenirati kot maratonca, ker preprosto vem, kaj ga čaka na evropskem ali svetovnem prvenstvu. Ne le en nastop, čakajo ga denimo trije,« je bil obširen Rudolfov trener.

»Razširili smo skupino ljudi, ki mi pomagajo, tu so sodelavec Tevž Korent, psiholog Aleš Vičič, ortoped Igor Višnjar, doktor Matjaž Turel, zaradi Žanovih težav z astmo, in tako naprej. Za konec pa upam, da mi bo reprezentančno vodstvo reklo vsaj hvala, da ustvarim toliko mladih atletov. Najlažje se je kititi s tujim perjem. Tudi če mi bodo kradli še toliko atletov, vedno bom proizvajal nove,« je sklenil Svjetlan Vujasin in puščico uperil tudi v odnose v slovenski kraljici športov.

Deli s prijatelji