14. ETAPA

Rožnata majica Gira še vedno pri Nibaliju

Objavljeno 18. maj 2013 20.14 | Posodobljeno 18. maj 2013 20.14 | Piše: STA, S. J.

Na 14. etapi dirke po Italiji je zmagal Santambrogio.

Vincenzo Nibali.

BARDONECCHIA – Italijanski kolesar Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) je zmagovalec zaradi slabih vremenskih razmer spremenjene 14. etape dirke po Italiji. Vincenzo Nibali (Astana) je v cilj prikolesaril tik za rojakom, saj mu je kavalirsko prepustil etapno zmago, sam pa je ohranil rožnato majico vodilnega kolesarja letošnjega Gira.

Tretji je bil Kolumbijec Carlos Betancur (AG2R). Nibali je lahko z razpletom etape več kot zadovoljen, saj je še okrepil vodstvo, potem ko je prvi izzivalec za prevzem skupnega vodstva Cadel Evans (BMC) končal etapo z zaostankom 33 sekund, kar pomeni, da Avstralec za Nibalijem v skupnem seštevku zaostaja že za minuto in 26 sekund.

Nenaklonjeno vreme

Vreme letos precej nagaja kolesarjem na italijanski pentlji. Prireditelji so morali zaradi novih nevšečnosti na 14. etapi s trase črtati vzpon na Sestriere, saj je v tamkajšnjih Alpah snežilo, na 2035 metrov visokem cilju pa je zapadlo najmanj pet centimetrov snega. Z ustreznimi obvozi so prireditelji današnjo 168 kilometrov dolgo preizkušnjo podaljšali na 181 kilometrov. Cilj pa je ostal v Bardonecchii.

V nevarnosti je tudi 15. etapa. Najvišja točka letošnjega Gira, prelaz Galibier v Franciji, trenutno ni prevozna. Predvideni cilj nedeljske preizkušnje je na 2642 metrih nadmorske višine. Kot je sporočila tekmovalna žirija, prireditelji iščejo alternativne različice nedeljske trase.

Deli s prijatelji