POČILO JE

Rokometni selektor Denič noče melanholikov

Objavljeno 05. november 2013 11.18 | Posodobljeno 05. november 2013 11.19 | Piše: Marko Uršič

Rokometni selektor Boris Denič po bolečem porazu z Ukrajino je znova kanil odstopiti.

Boris Denič je razočaran nad razmišljanjem in pristopom svojih varovancev. Foto: Aleš Černivec

ZAPOROŽJE – Počilo je, v slovenski rokometni reprezentanci namreč. Po bolečem porazu z Ukrajino v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je selektor Boris Denič kanil ponuditi že nepreklicen odstop, a so mu igralci na kriznem sestanku dali še kanček zadnjega upanja in ga pregovorili, da ne stori ključnega dejanja. »Igralce sem med drugim tudi vprašal, ali me sploh še želijo, da sem selektor. Ne želim namreč voditi moštva, ki ni lačno zmag, na igrišču pa deluje melanholično. V reprezentanci smo zbrani, ker se želimo uvrstiti na svetovno prvenstvo in na olimpijske igre. Ne zaradi tega, ker sam želim biti selektor,« je Denič razmišljal po kalvariji v Zaporožju.

Igralci četrte reprezentance z zadnjega svetovnega prvenstva so ob psiholoških prijemih in cenjenih mislih o lastni kakovosti torej izgubili nit, kar je po eni strani tudi zelo presenetljivo. Veliko večino državne vrste namreč tvorijo rokometaši, ki igrajo v tujih klubih. Ti bi morali imeti toliko profesionalne zavesti, da bi vedeli, da v vrhunskem športu ni naključij, da se ne podcenjuje nobena ekipa in da je ključna tudi vez s trenerjem; da zaupajo njemu in on vanje. Stvari so na meji; po tisti usodni tekmi z Belorusijo v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ko je Denič ponudil odstop, a ga vodstvo Rokometne zveze Slovenije ni sprejelo, mu je zdaj ponovno prekipelo in je bil odstop spet v njegovih mislih. Zaupanje je torej načeto, pri Deniču zagotovo, ne želi pa si tudi, da bi sam in reprezentanca delovala le polovično. Ravno zaradi tega bi morali slovenski rokometni legionarji pri sebi le popolnoma razčistiti stvari in rokometni resnici pogledati v obraz.

Ključne tekme Slovenije v prvem delu izločilnih bojev za Katar 2015, v skupini vodi Ukrajina s štirimi točkami, Slovenija in Švica jih imata po dve, Luksemburg nič, bodo januarja. Najprej bodo dvakrat igrali z Luksemburgom, 2. januarja tam, nekaj dni pozneje še v Sloveniji. Gostovati bodo morali še pri Švicarjih, to bo 8. ali 9. januarja, če bi vse v skupini šlo po načrtih, pa bi bila 11. ali 12. januarja ključna domača tekma z Ukrajino; to bo treba, po verjetnostnem računu tudi premagati za več kot štiri zadetke, kolikor so Deničevi varovanci izgubili v Zaporožju. Iz tega kvalifikacijskega dela namreč napreduje le prvouvrščena reprezentanca. Vse je še v slovenskih rokometnih rokah, ne pa, kot kaže, povsem tudi v selektorjevih. Igralci so ga namreč s pristopom na dvoboju z Ukrajino izdali, od njih je odvisno, ali si lahko spet pridobijo popolno Deničevo zaupanje. 

Deli s prijatelji