KVALIFIKACIJE

Rokometaši pod vodstvom Vujovića premagali Slovake

Objavljeno 10. junij 2015 21.16 | Posodobljeno 10. junij 2015 21.16 | Piše: STA, Mo. S.

Končni izid je bil 26 : 20.

Selektor Vujović.

PREŠOV – Slovenska moška rokometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Poljskem danes v Prešovu premagala Slovaško s 26 : 20 (13 : 10).

Slovenija je dosegla tretjo zmago v kvalifikacijskem ciklusu in si na stežaj odprla vrata do svojega jubilejnega desetega nastopa na evropskem prvenstvu, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu. Nastop na Poljskem si bo zagotovo izborila v primeru današnje švedske zmage v Latviji, ki se je začela ob 18.35, v nasprotnem primeru pa ji zadostuje že neodločen izid na zadnji tekmi proti baltski državi, ki bo v soboto, 13. junija, v Velenju.

Novi selektor Veselin Vujović v svoji premierni tekmi na slovenski klopi ni mogel računati na Uroša Zormana, Dragana Gajića, Marka Bezjaka, Primoža Prošta, Gorazda Škofa, Jureta Dolenca in Klemna Cehteta, v odsotnosti sedmih nosilcev igre pa je na Slovaško pripeljal igralce, ki so telesno najbolje pripravljeni ob koncu naporne sezone.

Hitro vodstvo je malo uspavalo

Njegov »slovaški kader« – v uvodno je uvrstil vratarja Matevža Skoka, na krilnih položajih Gašperja Marguča in Luko Žvižeja, krožnega napadalca Miho Žvižeja ter Davida Miklavčiča, Deana Bombača in Boruta Mačkovška na zunanjih položajih – je gostiteljem prepustil le uvodno vodstvo, vse drugo je bilo v znamenju slovenskih rokometašev. Začetna obramba 6-0 – v njej je Bombača menjal Vid Poteko – je bila v uvodu prezahtevna ovira za Slovake, v prvih petnajstih minutah je prejela le tri gole, prav vse pa je prispeval domači orjak Oliver Rabek. Slovenija je v napadu prikazala preudarno igro, nevarna je bila iz vseh položajev, po pičlih enajstih minutah si je priigrala štiri gole prednosti (6 : 2).

Hitro vodstvo jo je kar malce uspavalo, obramba ni bila več tako trdna, igra v napadu manj pretočna, vse te slovenske hibe pa so Slovaki izkoristili in se ob izključitvi Mihe Žvižeja v 19. minuti približali na gol zaostanka (8 : 9). A Slovencev – v prvem polčasu sta na klopi obtičala le Aljoša Rezar in Miha Zarabec, v drugem sta oba dobila priložnost – ni zajela panika, navkljub številnim nihanjem v svoji igri so v 24. minuti znova povedli z 11 : 7, na odmor pa odšli s prednostjo treh golov (13 : 10).

Možnosti za preobrat ni bilo

Slovenija je imela v drugi polovici tekme vse niti igre v svojih rokah, gostitelju ni prepustila niti najmanjših možnosti za preobrat. Slovaška je v uvodu še nekako kljubovala Sloveniji in poskušala tekmo narediti bolj negotovo, a bolj se je tekma bližala koncu, manj ji je bila konkurenčna. Vujović je dokaj enakovredno porazdelil minutažo med svojimi izbranci, ti pa so si v 44. minuti priigrali prednost petih golov (21 : 16). V zadnji četrtini tekme so jo neprestano postopoma plemenitili, največ pa so vodili za sedem golov.

Slovenija je tako v dosedanjih devetih medsebojnih dvobojih dosegla šesto zmago, v svoji statistiki pa ima še neodločen izid in dva poraza proti Slovaški. Na današnji tekmi sta bila najučinkovitejša Mario Šoštarič in Jure Natek, oba sta dosegla po štiri gole.

Deli s prijatelji