DIRKA PO ITALIJI

Roglič zmagal na Giru

Objavljeno 15. maj 2016 19.52 | Posodobljeno 15. maj 2016 20.26 | Piše: STA, Ro. S.

Deveta etapa, kronometer, ki je potekal po Toskani, je bila pisana na kožo našemu Zasavcu.

FIRENCE – Slovenski kolesar Primož Roglič se očitno razvija v enega najboljših kronometristov na svetu. Šestindvajsetletni Zasavec je v nedeljo, potem ko je prejšnji teden v desetkilometrskem prologu dirke po Italiji za dve stotinki zgrešil zmago, v deveti etapi, 40,6 kilometra dolgi vožnji na čas v toskanskem Chiantiju, še nekaj dodal in premagal vse tekmece.

Avstrijca Mathiasa Brandla je kolesar nizozemske ekipe LottoNL Jumbo premagal za deset sekund, 17 sekund je na tretjem mestu zaostal Norvežan Vegard Stake Laengen, četrti pa je bil eden najboljših kronometristov vseh časov, štirikratni svetovni prvak Švicar Fabian Cancellara, ki je za Slovencem zaostal 28 sekund.

Roglič je zahtevno spolzko progo med toskanskimi vinogradi z vzponi in s spusti prevozil v 51 minutah in 45 sekundah ter Sloveniji priboril tretjo zmago na dirki po Italiji. Predlani je Luka Mezgec dobil sprint zadnje etape v Trstu, lani si je z begom zmago zagotovil Jan Polanc, zdaj pa je zmaga, za Rogliča prva na najvišji ravni, prišla v uri resnice, v kateri Slovenija na največjih dirkah še ni imela zmage. Zmagati ni uspelo niti nekdanjemu svetovnemu prvaku do 23 let Janiju Brajkoviču.

Drugih Slovencev ni bilo v ospredju. V skupnem seštevku, v katerem je Roglič že preveč zaostal, da bi lahko razmišljal o visokih uvrstitvah, je z odličnim kronometrom vodstvo obdržal Italijan Gianluca Brambila (Etixx QuickStep), a ima le sekundo prednosti pred Luksemburžanom Bobom Jungelsom.

Deli s prijatelji