V PUŠČAVO

Roglič adut v Katarju

Objavljeno 04. oktober 2016 11.00 | Posodobljeno 04. oktober 2016 11.00 | Piše: S. N.

Na elitni dirki svetovnega prvenstva kolesarjev le trije Slovenci.

Primož Roglič je bil deseti na OI, to pa si želi preseči na SP v Dohi. Foto: Matej Družnik

KATAR – V vročo katarsko puščavo, kjer se bo v nedeljo začelo svetovno prvenstvo v kolesarstvu, se odpravlja tudi 20-članska slovenska reprezentanca. Glavni adut bo Primož Roglič v kronometru. »Čeprav mu zaradi ravninske trase proga ne ustreza, si upam trditi, da bo med najboljšimi desetimi. Vso sezono je odličen, še vedno pa motiviran in željan dobrega rezultata,« je selektor Gorazd Štangelj prepričan, da ga nekdanji smučarski skakalec, deseti v olimpijski vožnji na čas v Riu de Janeiru, ne bo izneveril. Roglič bo dirkal tudi na ekipni dirki v kronometru, kjer bo zastopal vrste nizozemskega moštva LottoNL Jumbo. V kronometru posameznic slovenske predstavnice ne bo, v ekipnem kronometru pa bodo na startu kolesarke slovenske profesionalne ekipe BTC City z edino Slovenko Polono Batagelj.

Zaradi slabše sezone profesionalcev in ekipe Adrie Mobila na cestnih dirkah pa bo pri moških slovenska ekipa v kategoriji elite osiromašena. Pravico za nastop imajo le trije kolesarji, selektor Štangelj je izbral Luko Mezgeca, Luko Pibernika in Grego Boleta. »Po desetih letih smo spet pri kvoti treh kolesarjev, kar je zagotovo velik primanjkljaj. Zagotavljam pa, da je to najmočnejša ekipa, ki sem jo v tem trenutku lahko sestavil, mislim, da dovolj močna, da lahko z nekoliko več sreče, kot smo je imeli na prejšnjih prvenstvih, mešamo štrene najboljšim. Proga je sicer ravna, a zahtevna. Menim, da bo dirka podobna belgijskim klasikam, da jo bo krojil veter, poleg tega se bo zagotovo poznal vpliv padcev in seveda velike vročine. Če brez nevšečnosti preživimo del dirke, ki bo v puščavi, bomo v zaključnih krogih na otoku lahko enakovredni. Že več let se nam deseterica izogiba, upam, da se nam tokrat ne bo. Možni so vsi scenariji, menim, da imamo odgovore za vse. Glavni adut je zagotovo Mezgec, ki je naš najhitrejši kolesar, Bole je najbolj izkušen in se zna prilagajati različnim položajem, Pibernik pa je v odlični formi. Upam, da bomo dokazali, da smo še vedno del svetovnega kolesarstva,« meni Štangelj. Na ženski članski dirki bosta pedale vrteli Batageljeva in Urša Pintar. Ekipa BTC Cityja se bo po mnenju vodje in tudi ženskega selektorja Gorazda Penka borila za sedmo mesto, selektor mlajših članov Martin Hvastija meni, da ima kolesarje – Izidor Penko, Jon Božič, Gašper Katrašnik, David Per in Martin Otoničar –, ki lahko posežejo visoko, računa predvsem na Otoničarja. Mladinci (Nik Čemažar, Jaka Primožič, Tadej Pogačar, Žiga Jerman, Martin Lavrič in Žiga Horvat) so lani na cestni dirki prvenstva v Richmondu napovedovali kolajno, a je niso osvojili. Njihov selektor Andrej Cimprič meni, da imajo zaradi tega dolg, ki ga bodo poskušali poravnati v Dohi. Žensko mladinsko ekipo sestavljajo Karin Penko, Katja Kerpan in Hajdi Zajc.

Z izjemo moške v kategoriji elite bodo vse druge dirke potekale na otoku Pearl, kjer je speljan krog v dolžini 15,2 kilometra. Na progi bodo zaradi vročine veljali posebni ukrepi, ki jih bo nadzirala komisija Mednarodne kolesarske zveze. Poskrbljeno bo za dostopnost vode, komisija pa bo imela pravico, da v primeru nečloveških razmer dirke skrajša.

Deli s prijatelji