V ELITO

Risi v ledeni Koreji ulovili elitni plen

Objavljeno 28. april 2014 10.17 | Posodobljeno 28. april 2014 10.17 | Piše: Marko Uršič

Slovenski hokejisti so na SP divizije 1 z zmago nad Avstrijo pritisnili piko na i vrnitvi med elito.

Zdravljica je še posebno sladko šla iz ust zmagovitih slovenskih hokejistov. Foto: Iihf

Slovenska hokejska reprezentanca, sedma z olimpijskih iger v Sočiju, je na svetovnem prvenstvu divizije 1 v Južni Koreji vzela to, po kar je v Gojang, predmestje prestolnice Seula, tudi prišla. S končnim prvi mestom se je vrnila med elito in bo naslednje leto med njo nastopila na SP na Češkem, a ta uspeh si je prigarala in zato tudi ne preseneča odziv slovenskega selektorja Matjaža Kopitarja po odločilni zmagi s 3:1 nad Avstrijo, ta se je na poti k vrhu pridružila risom. Po dvoboju se je z obema rokama prijel za obraz in si globoko oddahnil, saj so njegovi varovanci po uvodnem spodrsljaju proti Japonski morali vsako od naslednjih štirih srečanj do konca odigrati, kot da gre za biti ali ne biti. Jan Urbas (zadel je dvakrat) in Miha Štebih sta mu proti avstrijskim orlom z zadetki olajšala spanec po tekmi, Kopitar starejši pa se je tudi zavedal, da je zaradi različnih razlogov moral v Aziji nastopiti brez svojih osmih hokejskih olimpijcev. Brez prvega napada Rok Tičar-Robert Sabolič-Žiga Jeglič in edinega profija iz NHL Anžeta Kopitarja je bilo seveda vse bolj zapleteno, odsotnost prvega vratarja Roberta Kristana pa je odlično nadomestil Luka Gračnar, na koncu tudi razglašen za najkoristnejšega igralca turnirja. Nekateri od mladih moči oziroma novincev so se v seulskem predmestju izkazali in glavni trener ve, da bo odslej lahko računal tudi nanje.

Selektor se ni izjasnil

»Če ne bi bilo uspeha, vemo, kaj bi bilo, vsi bi rekli, da brez najboljših igralcev nismo sposobni ničesar. A ni res, da nimamo kakovosti. Še preden smo odšli na svetovno prvenstvo, sem povedal, da je denimo Ken Ograjenšek igral zelo dobro. Zdaj lahko povem, slednji ne more igrati na položaju srednjega napadalca, zato je bil tu Rok Leber. Pa še nekaj drugih fantov je. Zdaj se bomo posvetili mlajšim igralcem, da bomo SP elitne skupine pričakali s širšo bazo,« je prisilno pomladitev pojasnil Matjaž Kopitar. O pritisku zaradi rezultata pa dodal: »Seveda je bilo nekaj pritiska. Natančno veš, da lahko izgubiš le enkrat, pa še to proti pravemu. Mi smo z Japonsko, čeprav so šle vse številke v naš prid, to se zgodi enkrat na deset ali dvajset tekem. Bilo je zelo težko, ker veš, da moraš vse zmagati, pa nimaš popolne ekipe. A nismo iskali izgovorov. Fantje so vedeli, da ni več prostora za napake. Zdaj lahko rečem, da smo vse skupaj srečno pripeljali do konca. Ne glede na to, da so se nekateri znašli v novih vlogah, so se znašli dobro.« Spregovoril pa je tudi o svojem selektorskem položaju. »S predsednikom Matjažem Rakovcem sva se že pogovarjala. Imam nekaj opcij, a delo s temi fanti tudi veže. Nekaj dobrega smo spravili skupaj, zdaj si moramo postaviti nove cilje. Vemo, kakšna sfera je v Sloveniji. Bomo videli, kaj in kako, potem pa menim, da se bomo poskušali dogovoriti.«

Sistem na izpadanje

Z igralskega stališča pa je tudi David Rodman opisal pritisk, ki so ga doživljali v južnem delu Korejskega polotoka. »Glede na to, kako smo izgubili uvodno tekmo proti Japonski, smo si dejali, da moramo na to gledati kot na sistem na izpadanje. Se pravi, druga tekma je bila četrtfinale, nato polfinale in za konec finale. Treba je bilo zmagati na vseh tekmah. Lahko smo veseli, da smo vse skupaj pripeljali do konca, kot smo si zamislili, glede na to, da smo imeli slab začetek,« je razložil napadalec švedskega kluba IK Oskarshamn.

Gračnar MVP, Muršak naj napadalec

Vodstvo tekmovanja je po koncu svetovnega prvenstva divizije I podelilo nagrade najboljšim hokejistom. Priznanje za najkoristnejšega igralca (MVP) turnirja je dobil slovenski vratar Luka Gračnar, Jan Muršak pa je postal najboljši napadalec tekmovanja. Gračnar je dobil nagrado MVP po izboru novinarjev, ki so 20-letnega slovenskega vratarja tudi uvrstili v najboljšo postavo prvenstva. V njej so še branilca Dominique Heinrich iz Avstrije in Marton Vas iz Madžarske ter napadalci Brian Lebler in Thomas Koch iz Avstrije ter Slovenec Jan Urbas.

Nagrade vodstva tekmovanja za najboljše igralce pa so prejeli japonski vratar Jutaka Fukufudži, avstrijski branilec Heinrich in slovenski napadalec Muršak.

Deli s prijatelji